Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Brigada de Reacție Rapidă a Armatei Portugheze a primit vehicule tactice ușoare blindate VAMTAC ST5
27 noi 2019 / 16:12
Brigada de Reacție Rapidă a Armatei Portugheze a primit încă un lot de vehicule tactice ușoare blindate VAMTAC ST5 4x4 de la URO Vehículos Especiales (UROVESA), transmite Jane.

Comanda a fost plasată în iulie 2018 și au fost primite zece vehicule inițiale în varianta de transport de trupe în octombrie. În total, cincizeci de vehicule sunt programate pentru livrare în 2019, restul de 89 urmând să fie livrate în 2020. Acestea vor înlocui progresiv vehiculele Humvee, a declarat maiorul Ricardo Camilo, din cadrul Marelui Stat Major al Armatei.

Potrivit lui Camilo, flota, achiziționată prin intermediul Agenției de Sprijin și Achiziții NATO (NSPA), a costat 60,8 milioane de euro și cuprinde 107 transportoare de trupe, 12 vehicule pentru operațiuni speciale (dintre care trei sunt echipate cu sisteme de comunicații prin satelit Satcom), 7 vehicule Post de Comandă cu sistem de comunicații Satcom și 13 ambulanțe în trei variante: pentru Batalionul de Comando, pentru Batalionul 1 Parașutiști și pentru Batalionul 2 Infanterie, pentru Forțele Speciale și pentru Batalionul Medical.

Vehiculele pentru Postul de comandă, Operațiuni Speciale și versiunile de ambulanță sunt în fabricație, a spus maiorul Camilo. Contractul prevede și asigurarea mentenaței și pieselor de schimb timp de doi ani, antrenamente și plase de camuflaj de la Saab Barracuda. 

Transportorul VAMTAC ST5 4x4 este propulsat de un motor diesel Cummins ISB 6.7 de 245 CP, care este cuplat la cutia de viteze automată Allison Transmission S2100 6 + 1 și are suspensie independentă pe fiecare roată. În ceea ce privește echipamentele electronice transportorul este echipat cu un radio EID PRC-525 cu consolă detașabilă CDS-525; Tableta MilDef Group cu antenă GPS pentru sistemul de gestionare a luptelor EyeCommand al Critical Software; aer conditionat; sistem manual de stingere a incendiilor. Are anvelope 335/80 R20 Continental MPT81 cu inserții și sistem de umflare a pneurilor cu panou de control; troliu de recuperare alimentat electric; tăietor de sârmă detașabil; și panouri de planificare a luptei.

Vezi și: Mitsubishi a fabricat un concurent pentru vehicule blindate Patria și pentru LAV al General Dynamics

Ştiri Recomandate

Exerciţii de luptă pe mare pentru întărirea capacităţii de reacţie a Forţelor Navale Române
Coronavirus | Amelie de Montchalin: China şi Rusia nu trebuie să instrumentalizeze ajutoarele pe care le oferă
Ken McCallum, spionul care a anchetat atacul asupra colonelului GRU Serghei Skripal, numit la conducerea MI5
Forțele armate ucrainene au primit mai multe tancuri T-80 modernizate (Foto)
Linie telefonică TELVERDE destinată veteranilor și văduvelor de război
Masacru în Ciad. Zeci de militari și civili au fost uciși de gruparea ISIS Wilayat Gharb Ifriqiyya
Marina SUA, contract cu compania Raytheon pentru actualizarea programului de rachete Tomahawk
Marea Britanie a creat două baze de intervenție pentru elicopterele militare în lupta cu Covid-19