Britanicii pregătesc un pas major: Arme cu rază lungă pentru Ucraina și pregătirea piloților pe avioane de luptă occidentale
Zelenski ajunge miercuri în Marea Britanie și, cel mai probabil, se va adresa Parlamentului britanic. Potrivit BBC, Zelenski va avea o întrevedere și cu Regele Charles al III lea la Palatul Buckingham. Așa cum s-a întâmplat și în cazul vizitei în SUA, atunci când a fost anunțată livrarea PATRIOT în Ucraina, președintele ucrainean speră să obțină în urma vizitei din Marea Britanie angajamente solide din partea Londrei.
Zelensky a sosit pe aeroportul britanic Stansted cu un avion al Royal Air Force în jurul orei 12:30 și a fost întâmpinat de prim-ministrul britanic Rishi Sunak.
Astfel, potrivit surselor din presa britanică, prim-ministrul britanic Rishi Sunak este de așteptat să anunțe un program extins de antrenament pentru trupele ucrainene, precum și furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune la Kiev, scrie The Guardian.
Aceasta este prima vizită a liderului ucrainean în Marea Britanie de la începutul invaziei ruse în urmă cu aproape un an.
Instruirea pusă la dispoziție de Marea Britanie le va oferi piloților ucraineni posibilitatea de a zbura cu avioane de luptă moderne care îndeplinesc standardele NATO.
Potrivit Downing Street, Sunak va anunța extinderea programului de pregătire militară ucraineană pentru a include piloți de luptă, „asigurându-se că Ucraina va avea o armată capabilă să-și apere interesele în viitor”.
Prin programul de pregătire, 10.000 de militari ucraineni au fost aduși, în ultimele șase luni, în Marea Britanie pentru pregătirea de luptă, iar alți 20.000 de soldați ucraineni sunt planificați să fie antrenați în acest an.
De asemenea, se așteaptă să fie anunțate și alte sancțiuni , inclusiv împotriva celor care l-au ajutat pe președintele rus Vladimir Putin să-și construiască averile și companiile care profită de mașina de război a Kremlinului.
Zelenski a ținut un discurs în fața deputaților ambelor camere ale parlamentului: „Voi părăsi astăzi Parlamentul, mulțumindu-vă tuturor în avans pentru puternicele avioane britanice”, a glumit președintele.
Zelensky i-a oferit președintelui Parlamentului o cască de pilot de luptă și a cerut ca Ucraina să primească avioane de luptă
CITEȘTE ȘI: Ce ar putea însemna pentru Ucraina un "nu" cu privire la avioanele de luptă F-16 ? Oficial polonez: Avem nevoie de un consens la nivelul NATO
Ce aeronave ar putea primi Ucraina
Deși aliații au exclus pentru moment livrarea unor avioane de vânătoare, Kievul are cam două soluții realiste pe masă: F-16 și SAAB JAS 39 Gripen.
Printre alte opțiuni care au răsunat în timpul discuțiilor, au fost menționate Rafale-ul francez și chiar aeronava de atac americană A10, dar acestea au fost considerații neoficiale și nu propuneri concrete.
F-16 a fost proiectat inițial ca un avion de vânătoare, proiectat pentru lupte aeriene în apropierea liniei frontului. Este produs din 1974.
Avionul suedez JAS-39 Gripen este mai nou. Producția sa a început în anii 1990. Deși a fost proiectat ca o aeronavă multi-rol, este în esență un avion de luptă ușor cu un singur motor din aceeași clasă cu F-16. Având caracteristici de zbor bune, Gripen poartă o sarcină de luptă mai mică decât F-16 - doar 5,3 tone de arme.
Unul dintre principalele avantaje ale Gripen este întreținerea ieftină. Totuși, spre deosebire de veteranul F-16, această aeronavă nu a luat parte la conflicte militare reale.
Cel mai înalt oficial al Ucrainei pentru securitatea națională, Oleksi Danilov, este încrezător în șansele ca avioanele de luptă F-16 să ajungă în Ucraina. Este „doar o chestiune de timp” până când Kievul primește avioanele F-16, a declarat Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, pentru CNN.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News