Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bugetul NATO, revizuit "în sus"
29 noi, 17:40
Aliaţii SUA din NATO urmează să-şi majoreze cheltuielile de apărare cu 130 de miliarde de dolari pentru perioada cuprinsă între 2016 şi sfârşitul lui 2020, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmite dpa, anunță Agerpres.
secretarul general la NATO, Jens Stoltenberg

Cifrele anunţate de Stoltenberg reprezintă o revizuire "în sus" a estimărilor anterioare, într-un context în care preşedintele american Donald Trump, instalat la începutul lui 2017, a făcut apel insistent la ceilalţi aliaţi din NATO, mai ales Germaniei, să-şi crească bugetele militare.

Potrivit secretarului general al NATO, creşterea reală a acestor bugete pentru 2019 este de 4,6%, reprezentând "miliarde" în plus, adăugate după ani la rând de reducere a cheltuielilor.

"Până la sfârşitul anului viitor, aliaţii europeni şi Canada vor fi investit cu mult peste 100 de miliarde de dolari în plus, începând din 2016. De fapt, această cifră se ridică acum la 130 de miliarde", a spus Stoltenberg.

Până la sfârşitul lui 2024, suma ar urma să crească până la 400 de miliarde de dolari, a adăugat secretarul general al NATO.

Nouă dintre cele 29 de state ale NATO au atins deja obiectivul stabilit în cadrul Alianţei de a consacra apărării 2% din PIB, iar majoritatea au planuri de a atinge acest obiectiv până în 2024, a precizat Jens Stoltenberg.

Separat, aliaţii din NATO şi-au revizuit contribuţiile la bugetul comun al alianţei, mult mai mic şi care este menit să acopere cheltuieli comune cum sunt cele de funcţionare a sediului NATO, micşorând cota Statelor Unite şi crescând-o pe cea a Germaniei, aşa încât cele două vor plăti aceeaşi sumă.

Problema controversată a bugetului de cheltuieli consacrat de aliaţi apărării a dominat summitul NATO de anul trecut. De această dată, liderii aliaţi se întâlnesc la Londra, marţea şi miercurea viitoare, pentru un summit consacrat celei de-a 70-a aniversări a NATO şi care are loc pe fondul criticilor privind lipsa de coordonare politică şi strategică din cadrul alianţei.

Vezi și: NATO va cheltui un miliard de dolari pentru a menţine operaţionale avioanele AWACS

Ştiri Recomandate

Ministrul polonez al Apărării: Investiții în propria apărare și investiții în alianțe
Un elicopter militar Mi-28 s-a prăbuşit în Rusia
Sergey Lavrov: Rusia privește cu teamă activitățile NATO de la granițele sale și ale Belarusului
Franţa vrea să ocolească sancţiunile americane care împiedică finanţarea proiectelor din Rusia
Avioanele F-35 poloneze, coșmarul Rusiei? România se află și ea pe lista viitorilor clienți
F-16 | Undă verde pentru următoarele avioane. Configurația și când vor ajunge în România
Navele marinei iraniene sunt gata să traverseze oceanul Atlantic
EXCLUSIV
Turcia se deplasează spre Libia, ochind gazul din Mediterană