Pentru a-și reconstrui flota de submarine la care a renunțat după 2011, Bulgaria intenționează să cumpere două submarine la mâna a doua, după cum a informat recent ministrul bulgar al apărării, Stefan Ianev, în cadrul primului său interviu televizat acordar de la numirea în funcție.
„Nu avem submarine. Este bine ca orice flotă să aibă această capabilitate. Sunt discuții cu o anumită țară privind un anumit tip de submarine, dar totul este în prezent la nivel de negociere”, a declarat Ianev, adăugând că Bulgaria nu își permite în acest moment să cumpere submarine complet noi și dând asigurări că navele folosite vizate “vor fi în stare tehnică bună".
În 2019, pentru a-și reface flota pierdută, Bulgaria a fost interesată de submarinele norvegiene retrase din serviciul de luptă, dar în prezent se presupune că negociază cumpărarea de submarine cu Germania.
Această ipoteză este susținută de faptul că Sofia a comandat recent companiei germane Lürssen Werft, care deține o facilitate de producție în Bulgaria, două de nave de patrulare dezvoltate pe baza corvetei clasa Braunschweig. Livrarea acestora este așteptată în două etape, în 2025 și 2026.
Bulgaria a avut patru submarine rusești Proiect 633, clasa Romeo în terminologia NATO. Ultimul dintre acestea, “Slava” (Gloria), produs în 1959 și intrat în serviciu în 1985, a fost casat în urmă cu zece ani (decembrie 2011) și acum funcționează ca muzeu.
În cadrul aceluiași interviu, ministrul apărării a făcut o serie de declarații privind conflictul dintre Rusia și Ucraina, precizând că Bulgaria are în vedere trei scenarii posibile, pe care însă nu le-a menționat întrucât “poziția oficială a Sofiei nu a fost, încă, făcută publică”.
"Dacă și ce decizie se va lua va fi clar în următoarele câteva săptămâni. O întâlnire a miniștrilor apărării este programată, în calendarul NATO, în februarie. Până atunci, trebuie să avem o poziție națională pe care trebuie să o prezint la întâlnire. Când se va lua o decizie consiliul nostru de miniştri o va comunica”, a spus Stefan Ianev.
Din declarațiile ministrului rezultă totuși o mare precauție privind modul în care Bulgaria se va poziționa în cazul escaladării conflictului. Potrivit acestuia, nu există „fobii” sau „filii” (cu referire la expresiile uzuale “rusofobi” sau “rusofili”) când este vorba despre securitatea și interesele naționale, “iar în acest sens trebuie să fim bulgarofili”.
"NATO și Statele Unite au declarat că nu vor interveni, iar Bulgaria are contribuția sa la deciziile NATO. Pot exista și alte consecințe pentru Bulgaria dintr-un astfel de conflict, așa că trebuie să fim pregătiți", a mai precizat ministrul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News