Bulgaria nu va furniza Ucrainei armament greu, în pofida solicitărilor repetate ale Kievului
În cadrul întâlnirii cu atașatul militar al Ucrainei, Vitali Moskalenko, care a avut loc pe 27 septembrie, ministrul interimar al apărării din Bulgaria, Dimitar Stoianov, a refuzat pentru a doua oară furnizarea de armament greu Ucrainei.
„Răspunsul meu a fost scurt și clar la chestiunea armamentului, s-a cerut armament greu, nu arme de calibru mic sau muniție. Cât voi fi ministru nu am cum să dau armament greu și nici până când nu se va schimba decizia parlamentului", a declarat Stoianov înainte de ședința de ieri a Consiliului de Securitate convocată de premierul interimar Galab Donev în legătură cu situația complicată dintre Rusia și Ucraina.
Foarte probabil, în cadrul întâlnirii s-au analizat consecințele pentru Bulgaria ale anexării teritoriilor ucrainene de către Rusia.
În prezent nu există amenințări directe privind implicarea Bulgariei în conflict. Însă orice schimbare a situației aduce îngrijorări, a declarat Stoyanov.
"Singurul risc care a existat până acum și continuă să existe sunt minele în derivă. Știți că în Turcia au fost descoperite, în Bulgaria au fost descoperite, iar două au explodat. De asemenea, în România a fost descoperită o mină, deci acesta este principalul risc”, a adăugat Stoianov.
De asemenea, șeful Statului Major al Apărării, amiralul Emil Eftimov, a declarat că „nu există nicio amenințare militară directă la adresa Republicii Bulgaria, am luat toate măsurile, continuăm să ne îndeplinim sarcinile - consolidarea securității, monitorizarea și avertizarea timpurie - armata este responsabilă, dar avem nevoie și de resurse”.
Așa cum era de așteptat, Bulgaria manifestă prudență în susținerea Ucrainei cu armament și tehnică militară. O abordare similară are, de altfel, și România, fiind în mare măsură justificabilă pentru statele care împart apele Mării Negre cu Rusia.
Deși conștient pe deplin de acest lucru, Kievul continuă să insiste pentru asigurarea sprijinului cu armament din regiune, convins că situația în care se află Ucraina este mult mai dificilă decât cea în care ar putea ajunge celelalte state din zonă, membre ale NATO, și că luptă inclusiv pentru securitatea acestora.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News