Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bulgaria. Redactor șef acuzat de spionaj în favoarea Rusiei
11 sep, 09:55
Poliția bulgară a efectuat o serie de rețineri și percheziții la liderii și membrii mișcării ”Rusofilii”, ca parte a unei anchete a parchetului special privind activitatea de spionaj, relatează Radioul Național al Bulgariei (BNR), transmite  paginaderusia .
Iuri Borisov redactor sef ziarul Duma-Bulgaria

Mass-media a aflat despre anchetă de la soția fostului adjunct al liderului mișcării, redactorul șef al ziarului ”Duma”, Iuri Borisov, care este unul dintre suspecții reținuți. Soția lui Borisov, ziarista Dora Cickova, a declarat pentru „Europa Liberă” că percheziția a durat patru ore, iar procurorii au confiscat documente, computerul și telefonul mobil al lui Borisov.

Potrivit postului de radiol Național al Bulgariei, a fost reținut și președintele mișcării, Nikolai Malinov, care a fost plasat în arest preventiv. Mai mult, a fost emisă o interdicție pentru intrarea în Bulgaria pentru generalul rus Reșetnikov.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii se menționează că, sub conducerea Parchetului Special, cu asistența agenților SANS, se desfășoară acțiuni de investigare într-un dosar de spionaj în favoarea unui stat străin.

Nikolai Malinov este autorul unui studiu intitulat „Cum poate fi realizată reorintarea geopolitică a Bulgariei spre Federația rusă". Acesta a fost pus în libertate în schimbul unei cauțiuni de 50.000 de leva (echivalentul a 25.600 de euro).

Spălare de bani

 

Procurorul General, Sotir Țațarov a anunțat ca este anchetată și o posibilă spălare de bani și un transfer de fonduri din două ONG-uri ruse (societatea „Vulturul rusesc" și „Institutul rus pentru studii strategice"), care au influențat viața politică și socială din Bulgaria.

Cel anchetat nu ar fi transmis rușilor informații secrete dar ar fi executat, contra plată, sarcini puse de liderii celor două ONG-uri. Ar fi fost finanțate și activități în interesul Rusiei. În decurs de trei ani, Malinov a efectuat 30 de călătorii în Rusia. 

Au fost documentate întălnirile sale cu bancherul rus Konstantin Malofeev și cu proprietarul fostei bănci bulgare KTB, Țvetan Vasilev, acum fugit în Serbia.

Mișcarea socială ”Rusofilii” a fost înființată la Sofia din 2003. Obiectivul organizației este de a consolida prietenia și cooperarea dintre Bulgaria și Rusia. În mai 2019, președintele rus Vladimir Putin a acordat ordinul de stat ”Prietenia” liderului mișcării, Nikolai Malinov.

Cel arestat a fost interogat pentru relațiile sale cu ex-generalul rus Reșetnikov și pentru rolul acestuia în campania pentru ultimele alegeri prezidențiale.

Vezi și: Bulgaria dă asigurări că nu este „calul troian al Rusiei în NATO”

Ştiri Recomandate

Portavionul Prince of Wales al Royal Navy a fost lansat la apă
Iranul ameninţă să transforme într-un ''câmp de luptă'' orice ţară care îl atacă
Parlamentul ucrainean a adoptat o lege cu privire la elaborarea unui plan de apărare în caz de agresiune sau conflict armat
Rusia, o putere militară susţinută cu bani de către China
Pentagonul dispune de o strategie care îi permite să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei din Kaliningrad
Rusia își extinde flota de spărgătoare de gheață
Donald Trump anunţă cele mai dure sancţiuni contra Iranului
Rusia a lansat mari manevre militare anuale, care mobilizează 128.000 de militari