Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA își alege viitorul | Donald Trump a atins pragul necesar de electori și a câștigat alegerile din SUA. Kamala Harris își anulează discursul
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Donald Trump a devenit nu doar al 45-lea ci și al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii după ce a învins-o pe Kamala Harris.

UPDATE: Fox News indică 277 de mari electori pentru Donald Trump, ceea ce înseamnă că republicanul ar fi câștigat alegerile din SUA. Kamala Harris este creditată cu 226 de mari electori. Kamala Harris nu se va adresa susținătorilor săi în seara alegerilor. Vicepreședintele său de campanie a informat participanții la conferința de monitorizare a procesilui electoral de la Universitatea Howard că va vorbi a doua zi. 

Real Clear Politics indică și ei că Trump a atins 270 și a câștigat alegerile. 

CNN confirmă de asemenea că Donald Trump a câștigat Pennsylvania.

UPDATE: În acest moment Donald Trump are 246 de electori, față de 187 cât și-a asigurat Kamala Harris.

După o campanie electorală acerbă, alegătorii americani fie o vor transforma pe democrata Kamala Harris în prima femeie președinte din istoria țării, fie îi vor oferi candidatului republican la președinție Donald Trump un al doilea mandat neconsecutiv în Biroul Oval. 

UPDATE: Încă nu a apărut un câștigător clar în alegerile din SUA, deși fostul președinte Donald Trump conduce cu 247 de voturi electorale față de cele 214 ale vicepreședintelui în exercițiu Kamala Harris la ora 7.50 dimineața, potrivit Associated Press.

Victoria lui Trump în Carolina de Nord și Georgia i-a oferit un avantaj timpuriu față de Harris, a declarat Associated Press. Unii spun că aceasta ar putea fi cea mai mare victorie de revenire politică pentru Partidul Republican din 1968 încoace.

UPDATE: Trump a fost declarat câștigător și în Georgia. Dacă va câștiga și Pennsylvania, unde conduce cu 50.8% față de 48.2%, lucrurile devin clare.

În acest moment Donald Trump are 248 de electori, față de 218 cât și-a asigurat Kamala Harris. Cine ajunge la 270 de electori câștigă alegerile.

Și în celelalte state swing Trump e în avantaj.

----

UPDATE: Harris 193 electori Trump 232 electori. Cine atinge 270 de electori e noul președinte al SUA.

În acest moment Donald J. Trump e aproape de a câștiga alegerile. 

Trump a fost declarat câștigător în Carolina de Nord, un stat swing important unde Kamala Harris avea cele mai bune șanse de a învinge.

Dacă Trump va câștiga și în Georgia și Pennsylvania e game over.  În Georgia, Trump conduce cu 50.8% la 48.3% după numărarea a 94% din voturi iar în Pennsylvania, Trump are un avans de 51.4% față de 47.6% după numărarea a 82% din voturi.    

Nici în alte state swing lucrurile nu stau deloc bine pentru democrați, Kamala Harris e condusă și în Wisconsin, unde Trump are 50.6% la 47.8% după numărarea a 53% din voturi iar în Nevada, unde abia a început numărătoarea, Trump are un avans uriaș. Singurul stat swing unde conducea Harris era Michigan, dar și aici Trump e în față cu 51.3.% la 46.% după numărarea a 41% din voturi.

Lucrurile arată rău pentru democrați.

Mai mult, la atât la Cameră cât și la Senat republicanii conduc detașat.

 

UPDATE: A început numărătoarea celor 50 de state / în acest moment scorul în Colegiu Electoral este 23 la 3 pentru Trump. S-au numărat însă state republicane. Momentan nu e nicio surpriză

Trump a câștigan în Virginia și Indiana, state ce erau de așteptat să fie republicane

-------------

Update, ora 20.00:  Candidatul republican la președinție Donald Trump a votat, acum aproximaativ o oră, împreună cu soția sa Melania în Palm Beach, Florida.

Update, ora 17.30: La ora 17.00(10 a.m. ET), s-au deschis urnele în California și Idaho. California este statul natal al candidatului democrat Kamala Harris.

Există șapte state cheie în care șansele candidaților Kamala Harris și Donald Trump sunt relativ egale. Potrivit sondajelor din ultima săptămână, citate de WP,  Trump are un avantaj în Georgia, Arizona și Carolina de Nord. Kamala Harris este în față în Nevada, Wisconsin și Michigan, în timp ce Pennsylvania pare că va fi cel mai disputat stat (potrivit sondajelor, avansul candidatului democrat este sub un procent).

Potrivit agențiilor de informații americane, Rusia încearcă să afecteze încrederea în alegeri și să submineze campania lui Kamala Harris. Evident, Moscova neagă acest lucru. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusiei „nu-i pasă” cine câștigă președinția din cauză că există „un consens bipartizan în Statele Unite privind confruntarea cu țara noastră”.

***

În unele curse prezidențiale, învingătorul a fost desemnat mai târziu în noaptea alegerilor sau dimineața devreme. De data aceasta, cursa la muchie de cuțit care se desfășoară în multe state americane ar putea face ca mass-media să aștepte ceva mai mult înainte de a proiecta cine a câștigat.

Democrata Kamala Harris, actualul vicepreședinte, și republicanul Donald Trump, fostul președinte, sunt la egalitate de câteva săptămâni.

Victoriile strânse ar putea însemna, de asemenea, renumărarea voturilor. În statul-cheie Pennsylvania, de exemplu, o renumărare la nivel de stat ar fi necesară dacă există o diferență de jumătate de punct procentual între voturile exprimate pentru învingător și învins. În 2020, marja a fost puțin peste 1,1 puncte procentuale.

Sunt posibile, de asemenea, contestații la nivel juridic. Mai mult de 100 de procese preelectorale au fost deja intentate de republicani, inclusiv contestații privind eligibilitatea alegătorilor și gestionarea listelor electorale.

Alte scenarii care ar putea cauza întârzieri includ orice tulburări legate de alegeri, în special la secțiile de votare.

Pe de altă parte, numărarea voturilor s-a accelerat în unele zone, inclusiv în statul Michigan, și mult mai puține voturi vor fi exprimate prin poștă decât la ultimele alegeri, care au avut loc în timpul pandemiei Covid.

 

Când au fost anunțate rezultatele alegerilor prezidențiale anterioare?


Alegerile din 2020 au avut loc într-o zi de marți, 3 noiembrie. Cu toate acestea, televiziunile americane l-au declarat câștigător pe Joe Biden abia în dimineața zilei de sâmbătă, 7 noiembrie, după ce rezultatul din Pennsylvania a devenit mai clar.

În cazul altor alegeri recente, alegătorii au avut de așteptat mult mai puțin.

În 2016, când Trump a câștigat președinția, el a fost declarat câștigător a doua zi după alegeri. În 2012, când Barack Obama și-a asigurat un al doilea mandat, victoria sa a fost anunțată înainte de miezul nopții, chiar în ziua scrutinului.

Cu toate acestea, alegerile din 2000 dintre George W Bush și Al Gore au reprezentat o excepție notabilă.

Scrutinul a avut loc la 7 noiembrie, dar cele două campanii au intrat în război în urma unei confruntări strânse în Florida, iar competiția nu a fost decisă până la 12 decembrie. Curtea Supremă a SUA a votat pentru încetarea procesului de renumărare a voturilor din acest stat, ceea ce l-a menținut pe Bush în poziția de câștigător și i-a oferit Casa Albă.

În întreaga țară, primele urne se vor închide marți seară, iar ultimele urne se vor închide miercuri la ora 01:00 EST (06:00 GMT).

Este de așteptat însă ca această cursă electorală să se rezume la rezultatele din șapte state. Acestea sunt Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin.

Urnele se închid la ore diferite în regiuni diferite. Normele specifice fiecărui stat ar putea prelungi numărarea voturilor în unele state, în timp ce alte state ar putea raporta cifre parțiale la câteva ore după exprimarea ultimului vot în persoană. De asemenea, unele buletine de vot prin corespondență, inclusiv voturile militarilor și ale americanilor care locuiesc în străinătate, sunt în mod normal printre ultimele care trebuie numărate.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Turcia a „deconectat” sistemul de producție rusă S-400 din rețeaua sa de radare. De la început ar fi putut fi o simplă eroare a echipei de proiectare
Avertisment din partea celor trei state membre NATO care se învecinează cu Rusia: Europa nu este pregătită de o confruntare fără ajutorul SUA
Cinci scenarii ale războiului din Ucraina, iar renunțarea la teritorii e doar în unul, cel mai „umanist”. Un pont: Nu pariați niciodată împotriva SUA
SUA pregătesc războiul viitorului: Coordonarea trupelor de la sol se va face din spațiu de către „armata de mici sateliți” aflată pe orbite
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
EXCLUSIV
O ofensivă a SUA de la Kogălniceanu în teritoriile Rusiei nu e posibilă nici într-un scenariu de Spielberg. Georgescu e la al doilea delir major în doar câteva zile
O navă din „flota din umbră” a Rusiei a rămas în offside și în întuneric, la propriu. Nava a eșuat lângă coasta Germaniei
Trei ani de război sunt suficienți. Elita politică din Rusia începe să dea semne de oboseală: Starea dominantă de spirit este dezamăgirea.
Eșecurile înregistrate cu brigada ucraineană antrenată în Franța își au rădăcinile în trecutul sovietic al Forțelor Armate ale Ucrainei
Gen. (r.) Dănilă: Renunțarea la Războiul Întregului Popor a dus România în cea mai puternică alianță militară din istorie. Alternativa „morții pentru țară”
Rusia, gata să profite de contextul tensionat cu privire la situația Groenlandei, iar Europa este prudentă în legătură cu declarațiile lui Trump
„Supraviețuirea Ucrainei este în joc”. Lloyd Austin îndeamnă să nu se oprească „coaliția istorică” de la Ramstein
Izolarea Kaliningradului, motiv de război total. Rusia amenință un stat Aliat cu „eliberarea” în cazul în care îi este tăiat accesul la Kaliningrad
Așa arată războiului modern: Ucraina a distrus cu drone navale MAGURA V5 sisteme de apărare antiaeriană rusești Pantsir-S1 (Foto/Video)
Rusia încearcă să se repoziţioneze după căderea regimului Assad din Siria: Libia, luată în calcul pentru desfăşurarea mai multor sisteme S-400
„Agresiune din partea unui stat răuvoitor”. Finlanda prezintă rapoarte cu privire la investigarea unui sabotaj în Marea Baltică
Sub presiunea sancțiunilor internaționale, Serbia a renunțat la o parte dintre contractele militare încheiate anterior cu Rusia
SUA vor anunța un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina: Până la plecarea lui Joe Biden din funcție, aproximativ 80-90% din toate echipamentele promise Kievului vor fi livrate
Simple declaraţii sau un angajament direct? Trump refuză să excludă utilizarea forței militare pentru a prelua controlul Groenlandei și Canalului Panama
Israelul trebuie să se pregătească pentru o posibilă „confruntare directă cu Turcia”: Erdogan a avertizat ca este împotriva oricărei împărțiri a Siriei
U.S. Air Force a primit toate bombele nucleare B61-12 comandate: Tot procesul a durat 17 ani și a costat 9 miliarde de dolari
Ofensiva de la Kurshchina, prin ochii generalului Ben Hodges: Ne arată că Ucraina nu va pierde, că Rusia este mult mai slabă decât acum un an
Ucrainenii au paralizat Brigada 810 Infanterie Marină a Rusiei, a cărui PC a fost lovit chiar pe teritoriul rus. Sunt încă multe semne de întrebare asupra noii ofensive din Kursk
Noua axă a stabilității europene trece prin Polonia, dar nu și prin România. Radu Carp: Țările cu cap compas clar, Rusia agresor și Ucraina victimă, culeg roadele
Armata rusă are o listă de ținte din Japonia și Coreea. Planurile sunt foarte detaliate
Baze permanente SUA în Europa, scenariu ideal pentru România. Prezența militară rotațională costă în plus Pentagonul sute de milioane de dolari
Lavrov, nemulțumit de semnalele date de administrația Trump. Moscova nu dorește trupe europene de menținere a păcii în Ucraina
Sabotajele din Baltica, avanpremieră pentru proiectele României din Marea Neagră? NATO intensifică patrulele, iar UE promite ”măsuri mai puternice”
NATO consideră real riscul unui atac neconvențional al Rusiei asupra Alianței, care să provoace pierderi „substanțiale”
Sistemul polonez de apărare antiaeriană Wisla atinge gradul de pregătire operațională: Niciun sistem modern nu poate funcționa fără personal bine pregătit, iar noi avem astfel de oameni
Summit NATO 2025. Conducerea Alianței se arată mai unită și determinată chiar înainte de instalarea lui Trump la Casa Albă

Ştiri Recomandate

Avem cifrele: Ce sumă uriașă primește România de la aliați pentru achiziția celei mai noi versiuni a Patriot. Sistemul îl va înlocui pe cel donat Ucrainei
Încă o armă aruncată în luptă de Rusia pentru destabilizarea Moldovei: Cine sunt pro-europenii care iau lumină de la Moscova
Manual de front: interviu cu un comandant ucrainean de brigadă
Emisarul lui Trump pentru Ucraina spune că „nu Putin decide” dacă negociază sau nu cu Zelenski și ambele țări vor trebui să facă concesii
EXCLUSIV
Are nevoie România de elicoptere de atac noi sau rămânem la IAR-300? Gen. Tomescu: Pumele noastre sunt mai mari decât autobuzele
Mai multe figuri cheie ale ISIS au fost lichidate în loviturile americane din Somalia
Harta Ucrainei, ciuntită de propaganda Rusă, cu care sunt hrănite ideile naționaliste distructive ale țărilor din estul Europei
EXCLUSIV
Extremism în blană de oaie. Pe principiul statelor inventate, cineva ar putea să nu recunoască Unirea românilor din 1859 și 1918. Unde se oprește toată nebunia?
Ucraina prezintă dovezi că rușii au lovit cămin social din Sudja, Kursk. Rușii neagă și susțin că ucrainenii și-au bombardat propriile poziții
Un nou atac criminal al milițiilor sudaneze, soldat cu zeci de morți și sute de răniți, agravează și mai mult situația critică din țară
Crin Antonescu, discurs de acceptare a susținerii PSD la prezidențiale: Națiunea nu e de stânga sau de dreapta. Identitatea nu e o fantasmă povestită de un fals Mesia
Iranul face paradă cu noua rachetă balistică Etemad, dar şi cu ultima generaţie a sistemului antiaerian Bavar 373, considerat de Teheran mai capabil decât S-400
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF
EXCLUSIV
Cum ar trebui să reacționeze România dacă SUA retrag brigada Stryker de la Kogălniceanu? „Un singur soldat american e azi mai important decât miile de soldați europeni”
Rușii folosesc în Ucraina un nou tip de rachetă balistică: Sistemul Iskander-M folosește rachete cu focos penetrant
Burduja nu se dezice de tranziția verde, dar cere renegocierea planului de eliminare a cărbunelui. Altfel, „ce va face România fără 2.000 MW producţie în bandă din 2026?”
Trump majorează taxele vamale mari pentru Canada, Mexic și China. Țările vizate reacționează
Grecia e foc și pară pe Franța: Turcia primește rachete aer-aer Meteor la „pachet” cu Eurofighter. Avantajul, avioanelor Rafale ale Greciei, anulat?
Pe un scenariu similar cu cel din România, avioane de luptă poloneze și aliate au fost ridicate în aer din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete în vestul Ucrainei
Rusia primește o lovitură în Transnistria: Banii europeni, folosiți pentru achiziția de energie pe ambele maluri ale Nistrului. Cu cât s-au scumpit gazele și electricitatea la vecinii moldoveni
Mexicul a intrat într-un conflict economic deschis cu SUA și a anunțat că impune Americii taxe vamale ca răspuns la o măsură similară
Suedezii au anunțat că au trimis primul lor satelit de comunicații militare în spațiu, anul trecut
UE investește peste 1,2 miliarde euro în infrastructura energetică transfrontalieră. România nu are niciun proiect eligibil
Sfârșitul războiului din Ucraina e la o distanță de luni, nu de ani. Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg: Nu va fi ca în Afganistan
Dacă rușii au pus aripi bombelor aeriene sovietice, ucrainenii folosesc altă soluție: FAB-urile de 250 de kilograme sunt lansate de pe drone
Moment istoric pentru estul Mării Mediterane: Navele de luptă rusești au plecat din Siria
Echipa Musk blochează terminalele unor funcționari din aparatul de stat. Departamentul de Justiție va concedia procurori și agenți FBI
Trump anunță turbulențe pentru Europa, care nu scapă de ce îi era frică: SUA vor impune taxe vamale produselor europene
„Situația este în general dificilă”. Rușii atacă puternic în direcția Pokrovsk
Ucraina are „ochi de rechin” în cer. Dronele și artileria ucrainene vor deveni și mai letale, fiind coordonate de noile UAV-uri SHARK-M cu rază de 180 km
Dacă țările BRICS își creează propria monedă, le voi impune tarife 100%, a promis Trump
China furnizează Rusiei materii prime critice pentru producția de microcipuri și senzori folosite inclusiv de dronele Orlan
Trupele nord-coreene au fost retrase din prima linie în Kursk. Care ar putea fi motivul
”Îngrijorări privind securitatea”. Marina SUA interzice utilizarea aplicației chineze DeepSeek. Italia a blocat descărcarea, iar alte state pregătesc măsuri similare
pixel