Casa Albă: Este nevoie de un "pod către NATO" pentru ca Ucraina să poată adera la Alianță, dar nu trebuie să lipsească voința politică pentru a face acest lucru
Michael Carpenter, director senior pentru afaceri europene în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, a explicat la ce se referă aliații atunci când vorbesc despre crearea unei "punți către NATO pentru Ucraina". Carpenter a confirmat că Ucraina nu va primi o invitație de a adera la NATO la următorul summit de la Washington: "Cred că acest lucru a fost comunicat destul de clar".
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
În același timp, oficialul a adăugat: ,,În ceea ce privește percepția amenințării, suntem într-o ... poziție destul de bună în ceea ce privește Ucraina, există încă unele opinii diferite cu privire la cum și când ar putea arăta aderarea [Ucrainei]... Dar cred că suntem destul de uniți [în această privință]".
Singurele țări care beneficiază de lipsa de unitate în cadrul NATO sunt Rusia, China, Iranul, Coreea de Nord etc., a declarat oficialul. "De aceea ne dorim unitate", a adăugat el.
,,Podul către NATO" este necesar, a subliniat Carpenter, astfel încât Ucraina "să poată adera la Alianță în ziua în care va exista voință politică".
,,Unora nu le place, dar mie personal îmi place metafora unui "pod către NATO"", a adăugat oficialul Casei Albe, "pentru că exact asta încercăm să obținem [pe calea viitoarei aderări]".
Documentul, care va fi lansat la summitul de la Washington, va oferi Ucrainei o "punte instituțională către aderarea la NATO", astfel încât, atunci când va fi invitată în viitor, Ucraina să fie pregătită, capabilă și capabilă să adere imediat la alianță.
Nu există voință politică din partea niciunui membru NATO pentru a facilita şi aderarea Ucrainei la Alianţa
Decizia de a adera la NATO trebuie să fie aprobată prin consens de toate statele membre NATO. În prezent, nu există voință politică din partea niciunui membru NATO pentru a face acest lucru. O altă întârziere, a reamintit Carpenter, este că țara trebuie să efectueze reforme suplimentare, precum și măsuri pentru a realiza interoperabilitatea cu NATO.
,,Atunci când acest lucru va fi realizat, ele vor fi pe deplin pregătite să aibă, ca în cazul Finlandei sau al Suediei, un proces de aderare care se bazează exclusiv pe ratificare și care, în general, are loc cât mai repede posibil", a spus Carpenter.
Pașii necesari includ formarea, dezvoltarea logisticii, construirea instituțiilor de apărare, sprijinirea mobilizării, formarea civililor pentru a se alătura armatei, rotația personalului militar, acordarea de beneficii veteranilor, sprijin medical etc.
,,Acum Ucraina nu are aceste lucruri. De aceea trebuie să îi ajutăm, iar NATO o va face", a dat asigurări Carpenter.
Acesta a mai adăugat că Ucraina are nevoie de ajutorul NATO pentru a dezvolta o strategie înțeleaptă, mai ales în lumina eșecurilor contraofensivei de anul trecut. În schimb, oficialul a remarcat numărul mare de victime înregistrate de Rusia în timpul ofensivei din acest an din regiunea Harkov.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News