Cât de mult a crescut Armata României? În 2024, progresele au fost majore, dar obiectivul unei armate de 120.000 de militari e departe
Armata României se află pe pe un drum bun în privința numărului de personal. În ultimul an, s-au alăturat forțelor armate peste 8 mii de persoane, iar numărul ieșirilor nu a depășit 3 mii de persoane.
România încearcă să-și consolideze Armata, iar achizițiile de tehnică militară sunt dublate de creșterea efectivelor forțelor armate.
În anul 2023, numărul intrărilor în sistem a fost doar cu 10% mai mare decât numărul ieșirilor, respectiv aproximativ 6.450 intrări și 5.850 ieșiri. Forțele armate reușeau atunci să-și crească efectivele cu doar 600 de militari.
În februarie 2024, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, avertiza că Armata României are ”un deficit personal extraordinar de mare”, numărul de militari profesioniști fiind situat în jur de 80 de mii de persoane.
”Sunt foarte multe cauze care au determinat personalul să iasă la pensie, de exemplu, că nu avem atractivitate în instituțiile de formare militare”, spunea atunci șeful Armatei, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Cum stă Armata în 2024? Dinamica de personal din Armata României a fost una pozitivă
Raportat la anul precedent, în 2024, MApN a reușit să recruteze un număr substanțial mai mare de militari.
Au fost înregistrate peste 8.000 de intrări de personal, în timp ce numărul ieșirilor din sistem aproape că s-a înjumătățit față de anul precedent, situându-se în jurul cifrei de 2.800 de persoane.
Astfel, Armata României are acum cu peste 5.000 de militari mai mult decât avea în 2023, creșterea fiind una notabilă.
Totuși, deși a ajuns la aproximativ 85.000 de militari, Armata României are încă un deficit semnificativ de personal. Dimensiunea unei armate profesioniste în România ar fi undeva în jur de 120.000 militari, recunoștea și generalul Vlad.
MApN se află încă departe de obiectiv, mai ales că media de vârstă a rezerviștilor - cealaltă componentă importantă a Armatei - este în jur de 50 de ani.
”Din 2007, când noi am renunțat la armata obligatorie, până acum, au trecut foarte mulți ani. Rezerva noastră a rămas la nivelul anului 2007. Asta înseamnă că acum sunt undeva în vârstă de 48 de ani. Imaginați-vă o persoană la 50 de ani, cu un sac de spate, de 80 de litri”, mai arăta generalul Gheorghiță Vlad, în interviul citat.
Amintim că, în general, rezerviștii rămân în evidențele Armatei României până la vârsta de 55 de ani, în timp ce cadrele militare rămân în evidențe până la maxim 62 de ani.
Cele mai importante surse de intrare în Armată o reprezintă resursele provenite din învățământul militar. Ieșirile militarilor au fost prin demisie, reducerea vârstei standard de pensionare, clasări medicale și altele.
Pensiile militare
Potrivit Ministerului Apărării, în luna noiembrie 2024, în evidențele Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale se aflau în plată un număr aproximativ de 80 de mii beneficiari de pensii militare de stat și alte drepturi de asigurări sociale, cea mai mare parte dintre beneficiari aparținând Ministerului Apărării Naționale, alături de aceștia fiind incluși și foști angajați ai Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază.
Media pensiilor de serviciu nete aflate în plată în luna noiembrie 2024 la Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale, pe fiecare categorie de personal în parte, este:
soldați/gradați profesioniști (sgp) - 3.258 lei,
subofițeri și maiștri militari - 4.077 lei, ofițeri - 6.441 lei, generali - 12.873 lei.
Cea mai mică pensie de serviciu brută pentru un pensionar cu vechime completă este de 1.005 lei, în timp ce cea mai mare pensie brută în plată, excluzând pensiile magistraților militari, este de 38.998 lei, mai menționează MApN.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News