Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cât și cum cheltuie marile puteri: SUA are cifre impresionante iar China are nevoie de 20 de ani să o ajungă. Rusia e un caz aparte, trecută pe o economie de război
Strategica
Data publicării:
Cheltuielile militare globale totale au atins un maxim istoric de 2.443 de miliarde de dolari în 2023, o creștere de 6,8% în termeni reali față de 2022. Aceasta a fost cea mai abruptă creștere anuală din 2009, anul trecut reprezentând și al nouălea an consecutiv în care cheltuielile militare globale au crescut.

Cele mai mari alocări bugetare în 2023 aparțin Statelor Unite, Chinei și Rusiei, însă creșteri au fost înregistrate pe toate continentele, cele mai mari fiind observate în Europa și Asia (Asia -Oceania, Asia de Vest).

În mod evident, pacea și securitatea se deteriorează. Întrucât statele acordă prioritate cheltuielilor și forței militare, există riscul unui efect de spirală în fiecare regiune.

 

Rusia este împinsă la cheltuieli de continuarea războiului din Ucraina

 

2. Armata rus... (12_54146100.jpg)

Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 24%, la aproximativ 109 miliarde de dolari în 2023, marcând o creștere cu 57% față de 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea. Cheltuielile militare rusești în 2023 au reprezentat 16% din cheltuielile guvernamentale totale și 5,9% din PIB.

Cheltuielile militare și legate de război ale Rusiei vor crește brusc în 2024, în conformitate cu noile planuri bugetare federale pentru perioada 2024-2026, pe care președintele Vladimir Putin le-a semnat în noiembrie 2023.

Planurile sugerează că guvernul rus s-a angajat să continue războiul până la încheierea acestuia cu succes. Deși sunt anunțate alocări bugetare care să depășească 6% din PIB, economia rusă fiind deja trecută la starea de război, sunt analiști care pun la îndoială aceste ipotezele economice datorită poverii în creștere a datoriei Rusiei.

 

SUA au o creștere mică, dar sumele generale alocate sunt impresionante

 

3. Armată SUA... (screenshot-2024-06-04-180832_05895900.png)
  
Cheltuielile SUA pentru apărare în 2024 sunt de 842 de miliarde de dolari. Solicitarea președintelui Joe Biden pentru bugetul de apărare pentru anul fiscal 2025 a fost de 850 de miliarde de dolari, o creștere de doar un procent față de 2024 – cea mai mică creștere de peste un deceniu. 

Aceasta probabil și pentru că administrația americană consideră că următorul “concurent”, China, are un bugetul de apărare pentru 2024 de 236 de miliarde de dolari, adică mai puțin de o treime din cifrele SUA. Așadar, doar pe cifre oficiale, chiar și cu o rată de creștere mult mai mare de 4-6% pe an, China ar avea nevoie de peste două decenii pentru a ajunge SUA din urmă.

Însă fluctuațiile creșterii bugetare și cheltuielile mari neprevăzute, cum ar fi cele din Ucraina, complică planificarea și cheltuielile producției industriale militare americane. Alte cheltuieli din afara zonei afectează, de asemenea, dezvoltarea capacității militare a SUA, în timp ce bugetul Chinei nu pare a fi tocmai cel făcut public oficial.

 

Cheltuielile reale ale Chinei

 

4. -imagine fara descriere- (armata_china_81825500.jpg)

China este bine cunoscută pentru cheltuieli semnificative pentru apărare în afara bugetului de apărare anunțat oficial. Aceasta este o realitate dovedită de ritmul în care chinezii lansează sateliți, mențin cea mai numeroasă armată din lume, construiesc cea mai mare forță navală din lume, inclusiv portavioane, adăugă în fiecare an aproape 60 de avioane stealth J-20 la inventarul forțelor aeriene, vor avea în curând un bombardier stealth, au un program de avioane mari de transport în creștere rapidă. China avansează, de asemenea, în inteligența artificială legată de apărare, tehnologiile cuantice, platformele hipersonice și sistemele autonome.

Cheltuielile „oficiale” ale Chinei pentru apărare au crescut și reprezintă aproape o treime din bugetul SUA. Dar, în ultimul timp, agențiile de informații americane și mulți analiști au început să vorbească deschis despre cheltuielile ascunse ale Chinei pentru apărare și despre modul în care acestea sunt de fapt foarte aproape de bugetul de apărare al SUA.

China derulează multe programe în cadrul industriei civil-militare și are cheltuieli uriașe pentru trupele paramilitare și miliție. Același lucru este valabil și pentru cheltuielile de cercetare și dezvoltare din domeniul apărării.

Producția de apărare în China este mult mai ieftină decât în ​​SUA și alte țări occidentale din cauza forței de muncă prost plătite. Chinezii produc mai mult cu bani mai puțini. Personalul militar primește salarii și avantaje mult mai mici în China față de SUA. 

Astfel, analiștii au încercat o ajustare a bugetului de apărare ale Chinei prin raportare la puterea de cumpărare, rezultând un buget oficial pentru apărare în 2024 de 474 de miliarde de dolari, față de cel comunicat oficial de Partidul Comunist chinez, de 232 de miliarde de dolari.

Aplicând același principiu cheltuielilor legate de apărare ale altor ministere și instituții din China, cifra finală ajunge la aproape 711 miliarde de dolari. Astfel, s-ar putea considera că China se apropie destul de mult de cheltuielile pentru apărare ale SUA.

Există însă și opinii contrare, care consideră că dacă s-ar aplica același criteriu (al puterii de cumpărare) cheltuielilor SUA pentru 2024, acestea ar putea ajunge la 1,3 trilioane de dolari. 

Cert este că bugetul militar chinez este făcut public într-un mod foarte sintetizat și puțin transparent, din acesta lipsind alocările pentru activitățile militare propriu-zise, sunt omise finanțările pentru organizațiile paramilitare, cercetare și dezvoltare militară și multe operații militare în desfășurare. 

Garda de Coastă chineză, care întreprinde acțiuni militare semnificative pentru a apăra insulele din Marea Chinei de Sud, are un bugetul estimat la 2,1 miliarde de dolari, care nu face parte din bugetul de apărare raportat. 

Poliția Armatei Populare face parte din Comisia Militară Centrală, dar bugetul acesteia de aproape 50 de miliarde de dolari nu face parte din cheltuielile pentru apărare raportate. 

Unii observatori au indicat că aproximativ jumătate din cheltuielile de cercetare-dezvoltare ale guvernului central chinez sunt pentru entități legate de armată și reprezintă cheltuieli ascunse care reprezintă aproape de 50 de miliarde de dolari.

Pentru programul spațial al Chinei, extrem de centrat pe domeniul militar, au fost raportate cheltuieli oficiale de 16 miliarde de dolari, dar în realitate acestea au fost de aproximativ 25 de miliarde de dolari.

Nu în ultimul rând sunt excluse de la informare proiectele de infrastructură militară, Miliția Maritimă a Forțelor Armate Populare, militarizarea transporturilor comerciale, hackerii cibernetici sponsorizați de stat din China, eforturile de implementare a inteligenței artificiale și tehnologiei 5G în domeniul militar samd. Adăugarea tuturor acestor cheltuieli ascunse aduc bugetul de apărare chinez aproape de cel al SUA.

 

Importanța stabilirii cât mai exacte a cheltuielilor militare chineze

 

5. Bombardier... (bombardier-h-6k-chinez-ministerul-apararii-din-china_11575500.jpg)

Cheltuielile mult mai mari pentru apărare față de concurență fac întotdeauna ca publicul american să se simtă în siguranță. Supraestimarea cheltuielilor chineze pentru apărare ar putea crea o presiune puternică pentru ca Statele Unite să reacționeze și să cheltuiască în exces, în timp ce o subevaluare a acestora ar duce în foarte scurt timp la surclasarea SUA. 

Dacă cheltuielile reale ale Chinei pentru apărare se apropie de cele ale SUA, acest lucru va determina foarte probabil Washingtonul să investească mai mult în propria sa armată, și cât mai rapid. Dacă nu ar proceda astfel, imaginea SUA s-ar eroda, puterile mai mici ar fi tentate să se îndepărteze sau să își revizuiască acordurile de securitate cu SUA, s-ar putea crea un nivel de panică în rândul publicului american și al politicienilor și, în final, ar scădea capacitatea țării de descurajarea globală și ar fi afectat major rolul pe care SUA îl joacă în echilibrul mondial. 

Pentru ca SUA să îndeplinească prioritățile din Indo-Pacific, să descurajeze Iranul și Coreea de Nord, să contracareze Rusia și să sprijine NATO, e nevoie de o creșterea a finanțării militare, amânată probabil din considerente electorale. În mod alternativ, Washingtonul va ajunge să își reducă angajamentele globale și să cedeze spațiu Chinei.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ar fi suficiente cele 49 de avioane F-16 în caz de război? Și cum a sacrificat România alte obiective: „Un număr mare de F-16 nu asigură succesul”
Armata ocupantului rus acționând în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Fota: Dacă rușii vor face o porcărie vor declanșa războiul în următorii 2 ani. Urmează o perioadă critică pentru România și Europa
Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie

Ştiri Recomandate

Elveția, bastionul neutralității militare, se adăpostește sub scutul aerian al Europei: Acord cheie cu Germania pentru achiziția sistemului IRIS-T SLM
Apărarea antiaeriană ucraineană este suprasolicitată de atacurile Rusiei (FOTO/VIDEO): Sistemul „Frankenstein” trimis de Marea Britanie devine rivalul dronelor rusești
Mașina de război a Rusiei începe să scârțâie: Iluzia unei fortărețe economice imune la sancțiuni pare că se destramă
Test revoluționar efectuat de Forțele Aeriene ale SUA, piloţii americani controlează mai multe drone XQ-58 cu avioane F-16C și F-15E
Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Dacă China decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO
Tactici moderne sau metode ale trecutului? Armata rusă vrea să cumpere 200.000 de motociclete și 60.000 de ATV-uri din China pentru frontul din Ucraina
Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
pixel