Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce scrie presa internațională după demisia lui Iohannis. Pentru prima dată în istoria țării, într-o Românie bulversată, președintele aruncă prosopul
News
Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, luni, demisia, în contextul în care în Parlament a fost demarată procedura de suspendare a sa din funcția de șef al statului, gestul său fiind calificat drept surprinzător de agențiile internaționale de presă, potrivit unei recenzii a celor de la Agerpres.
Președintele Klaus Iohannis, sursă foto: DC News
Președintele Klaus Iohannis, sursă foto: DC News

AFP: Într-o Românie bulversată, președintele aruncă prosopul

Mandatul lui Klaus Iohannis trebuia să se încheie la sfârșitul anului 2024, însă primul tur al alegerilor prezidențiale, câștigat la 24 noiembrie, spre surprinderea generală, de un candidat de extremă dreapta, a fost anulat din cauza suspiciunilor de ingerință rusă, un eveniment extrem de rar în Uniunea Europeană. Președintele liberal și proeuropean, în vârstă de 65 de ani, a decis să rămână în funcție până la alegerea succesorului său, în luna mai.

De atunci, zeci de mii de români au ieșit în stradă pentru a denunța o 'lovitură de stat', iar după mai multe încercări ale opoziției, Parlamentul intenționa să se reunească săptămâna aceasta în sesiune plenară pentru a discuta solicitarea de suspendare a lui Iohannis.

Extrema dreaptă a salutat anunțul demisiei, consemnează AFP. 'Aceasta este victoria voastră', a postat pe Facebook liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, referindu-se la demonstrațiile recente. 'Acum este timpul să recuperăm turul al doilea', a adăugat el.

Câștigătorul surpriză al primului tur, Călin Georgescu, nu a reacționat încă. Autoritățile îl acuză că ar fi beneficiat de o campanie ilegală de susținere pe platforma TikTok. Comisia Europeană a anunțat deschiderea unei anchete. Critic al UE și al NATO, oponent al oricărui ajutor militar pentru Ucraina și admirator declarat în trecut al președintelui rus Vladimir Putin, Georgescu a depus mai multe acțiuni în justiție împotriva anulării, toate fără succes până în prezent.

Klaus Iohannis pleacă de la președinție cu un mandat extrem de controversat și un grad ridicat de impopularitate. Deși detractorii îl critică pentru inactivitate sau lipsă de carismă, el se autointitulează 'pompierul care a salvat România de la haos'. În martie, el a candidat la președinția NATO, dar a pierdut în fața prim-ministrului olandez Mark Rutte.

DPA: Președintele României demisionează pentru a evita suspendarea



Curtea Constituțională a decis că Iohannis poate rămâne în funcție până la următoarele alegeri, programate pentru 4 mai, după alegerile prezidențiale anulate în decembrie. Cu toate acestea, Partidul Național Liberal (PNL) aflat la guvernare și partenerul său de coaliție, Partidul Social Democrat (PSD), l-ar fi sfătuit acum pe Iohannis să demisioneze înainte de această dată, scrie dpa.

Iohannis a preluat mandatul în 2014. Întrucât cel de-al doilea mandat al său se încheie acum, acesta nu are voie să candideze din nou la președinție. El a fost susținut de PNL în 2014.

Curtea Constituțională a anulat alegerile parlamentare din 24 noiembrie 2024 și a dispus repetarea acestora pe motiv că alegătorii au fost manipulați prin tratamentul preferențial ilegal al unui candidat pe rețelele sociale.

Într-o surpriză totală, politicianul de extremă dreapta și pro-rus Călin Georgescu a câștigat primul loc în primul tur de scrutin.Georgescu, care era puțin cunoscut până înainte de alegeri, a folosit în principal aplicația TikTok pentru a se promova.

Guvernul României a criticat TikTok pentru că nu l-a etichetat pe Georgescu drept politician, iar postările sale, drept publicitate electorală. Procurorul general investighează cazul.

 

EFE: Președintele României demisionează înainte de alegerile prezidențiale din mai



Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat în mod surprinzător că demisionează, punând capăt mandatului său înainte de alegerile prezidențiale programate pentru luna mai.

În urma anulării alegerilor prezidențiale din decembrie, Iohannis și-a prelungit interimatul în funcție, mandatul său expirând la 21 decembrie 2024. Acest lucru a fost confirmat de Curtea Constituțională, care a decis că președintele în exercițiu trebuie să rămână în funcție până la depunerea jurământului de către succesorul său.

Cu toate acestea, mandatul lui Iohannis, a cărui demisie urmează să intre în vigoare miercuri, a fost pus sub semnul întrebării de opoziția de extremă dreaptă.

Criza politică din România a fost declanșată de anularea alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului 2024, o decizie luată de Curtea Constituțională după ce serviciile de informații au detectat semne de interferență externă în timpul campaniei electorale.

În primul tur al alegerilor, câștigătorul neașteptat a fost Călin Georgescu, un candidat de extremă dreapta pro-rus, practic necunoscut, care a obținut un sprijin uriaș datorită TikTok și care a susținut că nu a cheltuit niciun ban pentru campania sa.

Reuters: Președintele în exercițiu al României demisionează pentru a evita o acțiune procedură de suspendare înainte de reluarea alegerilor



Președintele centrist în exercițiu al României, Klaus Iohannis, a demisionat luni pentru a evita o tentativă de suspendare a sa din partea a trei partide de opoziție de extrema dreapta, care controlează aproximativ 35% din locurile din parlament, într-un moment în care alegătorii sunt puternic polarizați, iar extrema dreaptă câștigă teren înaintea alegerilor prezidențiale repetate din mai. Aceste formațiuni au profitat de furia populară față de partidele proeuropene implicate în acuzații de corupție.

România, țară membră a Uniunii Europene și a NATO, care se învecinează cu Ucraina, a intrat în haos instituțional anul trecut, când Călin Georgescu, un critic de extremă dreapta al NATO, puțin cunoscut, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. După acuzațiile de ingerință rusă - negate de Moscova -, cea mai înaltă instanță din România a anulat întregul scrutin.

Sprijinul în sondajele de opinie pentru Georgescu, care a declarat că Ucraina este un stat artificial, aproape s-a dublat de la anularea scrutinului, iar el rămâne opțiunea principală a alegătorilor, deși nu este clar dacă i se va permite să candideze din nou. În octombrie anul trecut, instanța supremă a interzis unui alt politician de extremă dreapta să candideze.

Cele trei partide de extremă dreapta, al căror sprijin a crescut de la victoria surprinzătoare a lui Georgescu, și-au folosit campania împotriva lui Iohannis ca pretext pentru a organiza proteste și a deturna agenda politică.

'Dacă ar fi demisionat în decembrie, atunci ar fi ajutat (la diminuarea tensiunilor)', a declarat Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai, citat de Reuters. 'Acum opoziția de dreapta dură este consolidată și poate revendica o nouă victorie', a adăugat el.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Danemarca cere susținerea întregii regiuni scandinave în fața declarațiilor lui Trump privind „anexarea Groenlandei”
În ziua alegerilor prezidențiale din Belarus, Lukașenko anunță că „vom avea” rachetele rusești Oreshnik: „Amplasate în apropierea localității ruse Smolensk”
Trump ar putea retrage 20.000 de militari americani din Europa. Numărul soldaților americani aflați acum pe bătrânul continent
Aur dacic, inclusiv Coiful de aur de la Coțofenești, furat din Olanda după un scenariu de film. Piesele erau împrumutate pentru expoziție de la muzee din România
Maia Sandu a ajuns în Ucraina. Pe agenda discuțiilor cu Zelenski se află și securitatea energetică, războiul rus și Transnistria
Secretarul de stat american Marco Rubio își începe mandatul cu o vizită în Panama și în alte state din America Centrală
S-a schimbat comanda Grupului de Luptă al NATO din România, condus de Franța (Foto)
„Sunt doar realistă”. Rusia cheltuie 9% pe apărare, e o amenințare existențială, iar Trump are dreptate în privința cheltuielilor militare, spune șefa diplomaţiei europene
Ceangăii: între mit și realitate. Cum apartenența la o etnie poate fi folosită de grupuri care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc
După retragerea franceză și pusă pe tavă influenței ruse de Wagner, noua juntă militară din Mali își propune să creeze o industrie națională de apărare
De ce se „tem” rușii după ce un avion american U-2 Dragon Lady a survolat Marea Neagră. Două mari gazoducte ar fi în mare pericol
”Groenlanda nu este necesară pentru noi, ci pentru securitatea internațională”. Trump crede că Danemarca nu este capabilă să păstreze insula
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
Cât de mult a crescut Armata României? În 2024, progresele au fost majore, dar obiectivul unei armate de 120.000 de militari e departe
Șeful NATO l-a felicitat pe Trump: „Cu el în fruntea SUA, alianța pornește turbo, creștem cheltuielile și producția”. Franța și Germania și-au atins obiectivul NATO de 2%
Burduja i-a transmis lui Szijjarto că energia României rămâne în slujba românilor. „Preferăm ca Europa să depindă de gaz românesc, nu de rus”
Trump: Putin distruge Rusia, nu știu dacă vrea o înțelegere. Cele mai importante decizii și declarații din prima zi de mandat
Donald Trump, al 45-lea și 47-lea președinte al SUA: De azi începe epoca de aur a Americii. SUA vor canalul Panama și declară China, „obiectiv principal”
Trump devine de iure cel mai puternic om din lume. Concomitent Biden a semnat un ultim val de grațieri invocând „furia lui Trump”
Separatiștii transnistreni au fost de acord să primească gaze, respectând legislația R. Moldova
O ultimă șansă de reconciliere acordată Rusiei? Serviciile occidentale: Avarierea cablurilor subacvatice din Baltica ar putea fi accidente, nu sabotajul rusesc
Ucraina vrea să cumpere cu 600 de milioane de euro două reactoare nucleare de la Centrala Belene din Bulgaria. Unitățile vor fi folosite la Centrala Hmelnițkîi din vestul țării
Trump își pregătește o revenire în forță la Casa Albă. Lista politicienilor invitați la inaugurare este grăitoare
Franța reacționează după ce rușii au activat radarul sistemului S-400 pentru ”a lua în cătare” un avion de cercetare Atlantique 2, aflat deasupra Mării Baltice
Ucrainenii au arestat un colaborator al serviciilor ruse, deghizat în femeie, care își făcea selfie-uri în fața facilităților militare ucrainene
SRI a dejucat un sabotaj pe teritoriul României. Operațiunea, organizată de serviciile speciale rusești
Începând de anul viitor, Lituania va cheltui 6% din PIB pentru apărare. ”Trăim vremuri dificile care necesită decizii îndrăznețe și leadership”

Ştiri Recomandate

Își va reduce SUA prezența militară în Europa? Secretarul american al apărării vine la Bruxelles cu mesajul: Europa trebuie să joace un rol de lider în Ucraina
Cu ochii pe „flota fantomă” de petroliere a Rusiei: UE ia în considerare măsuri juridice pentru a o confisca
Cea mai eficientă metodă împotriva Shahed. De ce nu are sens distrugerea lansatoarelor de drone rusești
În timp ce suspendă planul de pace pentru a discuta și cu partenerii NATO, administrația Trump ia pulsul Kievului: Întâlnire Zelenski-Vance, la Munchen
Su-75, următoarea glumă a Rusiei? Avionul dezvoltat de ruși pentru a sparge supremația F-35 pe piața externă devine tot mai puțin probabil
Franța intră în războiul pentru AI și vrea să investească aproape 110 de milioane de euro în tehnologiile viitorului
”Este un blitzkrieg incredibil”. Motivul echipei Trump-Musk din spatele disponibilizărilor în masă în administrația SUA
Mașinile de luptă ale infanteriei pe care România le cumpără vor fi forța de manevră a Armatei. Patru „titani” din industrie se „bat” să furnizeze României cele 300 de MLI
Ce scrie presa internațională după demisia lui Iohannis. Pentru prima dată în istoria țării, într-o Românie bulversată, președintele aruncă prosopul
Pregătiți să conducă NATO: În timp ce Scholz vrea o prezenţă NATO mai consistentă în Groenlanda, opoziția plusează cu majorarea cheltuielilor Germaniei cu apărarea
Reuters: Rusia joacă tare în negocierile cu Trump și nu renunță la cererile prezentate de Putin ce țin mai degrabă de o capitulare a Ucrainei
Rusia aplică deja experiența din Ucraina împotriva statelor NATO. Centrul din Germania unde se antrenează ”Regimentul Patriot” al Ucrainei, survolat de drone suspecte
Regimul de la Tiraspol refuză banii europeni pentru depăşirea crizei energetice. Soluția: Gaze rusești, livrate de o companie ungară
Klaus Iohannis a demisionat din funcția de președinte al României. Președintele va pleca din funcție pe 12 februarie
Germania respinge o eventuală aderare a Ucrainei la NATO în viitorul apropiat, menționând poziția Statelor Unite: Nu sunt acceptate state membre care sunt în război
Rusia folosește deja împotriva NATO experiența dobândită în urma războiului din Ucraina: Se impune dezvoltarea în continuare a unor capacități defensive
Forțele ruse și-ar proteja rutele de aprovizionare cu plase antidronă (Video). Este fezabil sau este pură propagandă?
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe: Trump va pune capăt războiului din Ucraina, dar Europa trebuie să ofere Ucrainei garanții de securitate
Mișcări de nave rusești în Marea Mediterană: “Expresul sirian” a ieșit prin Strâmtoarea Gibraltar, în timp ce navele de luptă se întorc spre portul Tartus
Statele arabe “iau foc” după ce Netanyahu sugerează ca palestinienii să fie expulzați în Arabia Saudită
Armata germană a detectat mai multe drone suspecte deasupra bazei unde sunt antrenați militari ucraineni: Uneori pare că inamicul vrea să ne vadă
În timp ce Rusia promovează constant un război prelungit şi nu pacea, Ucraina vede în regiunea Kursk o posibilă monedă de schimb şi lansează o nouă ofensivă
Maşina de război a Rusiei, alimentată în continuare cu ,,combustibil'' din China: Companiile chineze au devenit un furnizor principal de metale utilizate în producția de arme
O schimbare strategică la capitolul apărare aeriană: Ucraina va putea în curând să doboare drone cu o armă laser
Ucraina spune că a doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Donețk: Trupele ucrainene se luptă să mențină frontul în mijlocul unei puternice ofensive ruse
Japonia își suplimentează stocurile de muniții: va cumpăra 150 de rachete sol-aer SM-6 din Statele Unite
Prima imagine care confirmă desfășurarea sistemului german de rachete de apărare aeriană IRIS-T SLS în Ucraina (Foto)
Trump susține că a vorbit la telefon cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina: “În fiecare zi mor oameni. Sper ca soluționarea conflictului să fie rapidă”
Se întoarce roata în Marea Baltică: Un cablu submarin rusesc a fost rupt în zona economică exclusivă a Finlandei
Unitate ucraineană de asalt eliberează o localitate cheie pe direcția Pokrovsk
Ordinele lui Trump provoacă dezechilibre și în Africa de Sud. Sunt depășite inclusiv așteptările colonialiștilor europeni din această țară
Challenger 2 luptă intens în teritoriul Rusiei (Video): Cum folosesc ucrainenii celebrele tancuri britanice pe linia frontului rusesc
pixel