Ce se întâmplă cu fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria după ce România a anulat contractul corvetelor Gowind 2500
Contractul privind achiziția celor patru corvete din clasa Gowind 2500, contract anulat de România, avea o componentă esențială pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, anume modernizarea navelor.
Contractul corvetelor a fost anulat luna trecută după ce Asocierea formată din compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța nu au ajuns la un consens finaciar și nu au semnat contractul cu MApN timp de mai bine de patru ani.
În 2019 Asocierea a fost declarată câștigătoare. Ar fi trebuit construite la Constanța patru corvete de tip Gowind 2500, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar Ministerul Apărării Naționale a anulat în cele din urmă procedura.
Despre contractul corvetelor, denumit oficial „Corveta multifuncțională”, s-a scris mult și probabil se va mai scrie. Un aspect însă foarte important în contract era reprezentat de faptul că acordul viza și modernizarea fregatelor noastre Regina Maria și Regele Ferdinand. Despre acest lucru s-a scris foarte puțin.
Fregate T22R - Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand, au fost achiziționate de România la începutul anilor 2000 din Marea Britanie și ar fi trebuit încă de atunci să intre în programe de modernizare.
Așadar, ce se va întâmpla cu fregatele după ce contractul corvetelor a picat?
Fregatele României Regele Ferdinand și Regina Maria vor intra în modernizare, chiar dacă contractul corvetelor a fost anulat
Fregata Regele Ferdinand, pregătindu-se de o misiune sub steag NATO
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DefenseRomania, ne-a confirmat că modernizarea celor două fregate nu va fi afectată de anularea contractului corvetelor.
„Fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand vor intra în modernizare. Acest lucru mi-a fost confirmat chiar de Ziua Marinei când am avut o discuție cu reprezentanții forțelor navale. Modernizarea lor nu va fi afectată de situația în programul corvetelor”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr.
Întrebat dacă programul corvetelor va fi reluat, ministrul Tîlvăr a precizat: „Nu pot să vă dau un răspus pentru că ar însemna să bâjbâi. Pur și simplu la acest moment nu există vreo discuție cu privire la acest lucru. Ceea ce urmau să facă aceste echipamente, în planurile Forțelor Navale erau suplinite de alte proceduri și capabilități. Nu am rămas într-o zonă de vulnerabilitate”.
Șeful civil al Armatei a amintit de achiziția aprobată pentru două elicoptere pentru Forțele Navale și de modernizrea navelor purtătoare de rachte Tarantul cu rachete Naval Strike Missile.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News