Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce spun cifrele despre teama generalilor francezi de un război civil în Franța. Societatea sprijină covârșitor forțele armate
05 mai 2021, 09:47
Un articol analitic ne propune partenerul nostru, Emanuel Pietrobon, cu privire la „Franța, butoiul de pulbere din interiorul Uniunii Europene” și scandalul provocat de scrisoarea unor cadre militare care acuză ''islamismul și hoardele din suburbii'' și își arată preocuparea cu privire la un posibil război civil. 
Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța

Publicat initial în limba italiană, printre paginile electronice ale publicației InsideOver, în cadrul studiilor de geo-politică și strategie, materialul impune o discuție cu cifre și despre cifre. Așa cum o spune și partenerul nostru, Emanuel Pietrobon, matematica nu are culoare, rasă sau ideologie.

Dincolo de Alpi, o dezbatere publică și politică furtunoasă a fost declanșată din 21 aprilie, ziua în care cunoscutul săptămânal ”Valeurs Actuelles” a publicat o scrisoare deschisă dramatică cu privire la riscul concret al unui posibil război civil etno-religios în Franța de mâine.

Textul, departe de a fi născut în interiorul cercurilor conspiraționale de extremă dreapta, a fost scris de douăzeci de generali și semnat de o sută de ofițeri de rang înalt, alături de peste 1000 de soldați aparținând diferitelor arme, care, astăzi, datorită acestui gest, riscă severe sancțiuni disciplinare. Scrisoarea, de fapt, mai mult decât forma unui apel către Elysee, pare să fi fost concepută ca un avertisment, un avertisment peremptoriu: acționați astăzi pentru a evita războiul de mâine, intrați în politică sau lăsați o armată, nerăbdătoare și deloc indiferentă, să intervină pentru rezolvarea situației extreme în care se află națiunea.

Semnatarii cer clasei politice să ia act de „numeroasele pericole mortale care amenință” Franța, în acest caz creșterea violenței pe străzi și a „islamismul politic și hoardele suburbiei ” care riscă să fragmenteze unitatea și integritatea națiunii în o mulțime de teritorii scăpate de sub control și „supuse dogmelor contrare constituției”. „Dacă nu se face nimic”, avertizează militarii semnatari ai apelului, „falsa relaxare va continua să se răspândească inexorabil în societate, provocând în cele din urmă o explozie și intervenția colegilor noștri într-o periculoasă misiune de a proteja valorile civilizației noastre și de a proteja compatrioții noștri pe teritoriul național ".

G Ad:

Scrisoarea a generat un tumult politic, a fost criticată pe scară largă și dur de către membrii echipei președintelui Macron pentru conținut - un posibil cadou pentru Marine Le Pen pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale - și a fost emisă într-un calendar simbolic percutant. În ziua publicării sale se împlineau 60 de ani de la lovitura generalilor francezi (Putsch des généraux ) împotriva lui Charles de Gaulle. Simbolul zilei nu poate decât să accentueze dramatismul mesajului, asumând caracterul de lovitură majoră a scrisorii.

Dar faptul că Le Pen încearcă să conducă dezbaterea declanșată de scrisoare și că unii dintre semnatari se manifestă în mod deschis față de pozițiile politice conservatoare de dreapta, nu îi diminuează valoarea și nici nu-i infirmă veridicitatea. Pentru că cifrele și faptele, mult mai mult decât cuvintele înfricoșătoare folosite în scrisoare, sunt cele care dau motiv de îngrijorare soldaților alarmați. Numere și fapte pe care le vom arăta și dezvălui în timpul acestei analize dedicate riscului războiului civil din Franța, începând de la o reconstrucție a cadrului general și apoi investigând așa-numitul narco-banditism, enclavele islamului radical răspândite pe întreg teritoriul , identificând armata din umbră de radicalizați care reprezinta coșmarul serviciilor secrete franceze.

Redăm textul trimis de colaboratorul nostru Emanuel Pietrobon cu privire la evenimentele din Franța:

Un butoi cu pulbere în inima Europei

 

Clasa politică franceză este împărțită în funcție de tipul de comportament pe care trebuie să-l adopte față de acei militarii care s-au alăturat scrisorii deschise, semnate provocator și elocvent și publicate la aniversarea unei lovituri de stat militare eșuate. Conform datelor însă, societatea franceză pare să fie de mai puțin divizată în ceea ce privește un potențial războiului civil. Simplu spus, societatea chiar crede în acest pericol.

Potrivit unui sondaj realizat de Harris Interactive pentru LCI TV în urma scrisorii deschise, 86% dintre respondenți consideră că legile Republicii Franceze nu se aplică în anumite zone ale teritoriului național, 84% sunt de acord că politica devine din ce în ce mai violentă, 74% cred că politicile anti-rasism duse până la exacerbare au avut efectul opus celui prezis de susținătorii săi, 73% împărtășesc ideea că națiunea franceză se confruntă cu dezintegrarea. Dar cel mai important, un incredibil 49%, adică un francez din doi, crede în intervenția forțelor armate pentru restabilirea ordinii și, în general, șase din zece respondenți susțin o inițiativă militară pentru rezolvarea crizelor succesive care par a nu se mai termina.

De ce opinia publică se solidarizează masiv cu forțele armate este mai mult decât de înțeles, în lumina cifrelor seci, dar atât de reale, legate de terorismul islamist și de radicalizarea religioasă din Franța:

* Peste 45 de atacuri islamiste din 2015 până în 2021, inclusiv recentul atac Rambouillet, care au dus la peste 260 de decese și peste 900 de răniți;

* 33 masacre și atentate de mare anvergură împiedicate din 2017 până astăzi;

* 250 de prizonieri aflați în închisorile franceze pentru crime legate de terorismul islamist a căror sentință se așteaptă să se încheie între acest an și în 2022, persoane care nu au fost recuperate social și anume de-radicalizate;

* 40 de condamnați pentru infracțiuni legate de terorismul islamist au fost eliberați din închisoare între 2018 și 2019;

La aceste cifre trebuie reamintit că aproximativ 15 mii de subiecți francezi sunt supravegheați de către autoritătile franceze deoarece sunt un pericol major de angajare în acțiuni de terorism și/sau de radicalizare religioasă.

Tabloul nu poate fi complet dacă nu vedem si alte cifre, la fel de grave și de alarmante. Cel puțin 1.910 cetățeni francezi integrați au plecat în Orientul Mijlociu în momentul extinderii autoproclamatului Stat Islamic între Siria și Irak , jurând credință califului terorii și participând personal la războiul sfânt al organizației teroriste. Cifra de mai sus face din Franța cel mai mare stat/fond uman de recrutare al Statului Islamic din Uniunea Europeană. Asta după ce Franța a furnizat aproape două mii de luptători străini dintr-un total de cinci mii proveniți din întregul ansamblu de 27 de state membre ale UE.

În interiorul administrativ al Franței, astăzi când vorbim există 751 zone urbane sensibile ( zones urbaines sensibles ),  unde locuiește 7% din populația franceză . Acestea sunt cartiere caracterizate de indicatori înalți ai dificultăților sociale și de lipsa de locuințe cronică, care necesită o atenție specială din partea autorităților deoarece sunt deosebit de permeabile narco-banditismului și islamului radical. Dintre aceste zone urbane sensibile, cel puțin 150 de cartiere sunt clasificate ca ”teritorii pierdute” (territoires perdus ), potrivit unui raport datat în ianuarie 2020 al Direction Générale de la Sécurité intérieure (DGSI). Aceste bucăți de teritoriu francez se află de facto, în afara controlului instituțiile republicii, fiind conduse practic și factual de rețelele de narcobanditism și/sau islam radical. 300 de imami străini , majoritatea dintre ei fiind plătiți de diverse instituții religioase din Turcia , Maroc și Algeria care ar fi periculoși pentru securitatea națională și pentru care s-a stabilit repatrierea lor în țările de origine în anul curent. 73 de locații, inclusiv moschei, școli private religioase, centre culturale, afaceri și organizații neguvernamentale, pe care autoritățile franceze au fost obligate să le închidă în primele zece luni ale anului 2020 datorită legăturilor lor dovedite cu islamul radical și / sau organizații teroriste sau apropiate terorismului. Cel puțin 89 de moschei se află în atenția anchetatorilor din cauza predicilor imamilor, dintre care 16 sunt concentrate în zona Parisului;

 

Nu este vorba doar de terorism

 

Oricine crede că spectrul războiului civil, reapărând în mod regulat , este fructul putred al înrădăcinării islamului radical în toată țara și la toate nivelurile societății și instituțiilor, chiar și în forțele armate, se înșală. Terorismul face parte integrantă dintr-o problemă mult mai largă decât domeniul etno-religios, care este data și de eșecul modelului de integrare asimilaționist al Franței. Mai mult difuzarea pe scară largă a crimelor organizate din Magreb și de origine subsahariană sau  narcobanditismul la scară largă, sunt și ele elemente critice ale crizei pe care semnatarii scrisorii le identifică ca elemente grave de instabilitate a republicii .

Preocuparea opiniei publice cu privire la creșterea violenței, precum și cea a militarilor cu privire la „hoardele din banlieu (cartierele mărginașe ale marilor orașe)” pot fi pe deplin înțelese prin cifrele referitoare la epidemia de infracțiuni și la fenomenul infracțional menționat anterior, ai căror actori sunt deseori cercetați judiciar în contextul operațiunilor de combatere a terorismului și care devin frecvent protagoniștii atacurilor împotriva poliției naționale.

Astfel 91 de grupări criminale care au fost dezmembrate în 2019, pentru un total de 209 de persoane arestate; 20.306 ofițeri de poliție care au fost răniți în timpul îndeplinirii atribuțiilor în 2018 - o creștere de 15% față de anul precedent; 379 acte de violență urbană comise împotriva ofițerilor de poliție în zone urbane sensibile într-o perioadă obișnuită de două luni din 2020 (17 martie - 5 mai), dintre care 79 au fost clasificate ca ambuscade și au dus la rănirea a 43 de funcționari; 38.519 plângeri pentru agresiune fizică depuse de polițiștii francezi în 2019, o creștere de 18% față de 2017. Războiul dintre bande din Bouches-du-Rhône, departamentul Marsilia, este de practic permanent și nu a putut fi oprit, care în primele patru luni ale anului 2021 a provocat patru decese, 12 în 2019 , 23 în 2018, 14 în 2017 și 29 în 2016;

Cine are dreptate? Emmanuel Macron sau semnatarii scrisorii deschise din 21 aprilie au dreptate? Nu se știe dacă Franța este într-adevăr la un pas de un război civil condus de teroriști și criminali cu o aplecare deosebită spre violențe anti-poliție, dar un lucru este incontestabil: dacă este adevărat că matematica nu este o opinie, ea confirmă însă percepția nesiguranței generalizate a francezilor și justifică, cel puțin parțial, îngrijorarea militarilor Franței, care în ultimii șase ani au fost martorii înmormântării a peste 260 de compatrioți.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Apărării din Franța vrea să ia măsuri împotriva generalilor care au denunțat ''islamismul și hoardele din suburbii''

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Vasile Dîncu: Oficialilor români le-a fost greu să argumenteze că Marea Neagră este pe harta ameninţărilor pentru NATO
Conflictul din Ucraina activează cooperarea regională: Statele baltice și țările din nordul Europei strâng rândurile în fața amenințării rusești
Bogdan Aurescu, prezent la forumul Black Sea and Balkans Security: Putin şi-a calculat foarte greşit planurile. A încercat să ne despartă
Nicolae Ciucă, prezent la forumul Black Sea and Balkans Security: Agresiunea rusă a pus statele Parteneriatului Estic în faţa unor ameninţări existenţiale
Nicolae Ciucă, prezent la forumul Black Sea and Balkans Security: Regiunea Mării Negre devine o miză mai mare ca oricând din perspectivă geopolitică
Contraofensiva Ucrainei nu e masivă ci are rolul preluării inițiativei. Rusia s-a împotmolit într-un moment favorabil militar
Achiziția dronelor pentru Armata României: Bayraktar TB2 vs. Watchkeeper X. Sau amândouă
Lansarea cărții „Viitorul război și apărarea Europei” în România. Volumul, semnat de generaliii Ben Hodges, John R. Allen și profesorul Julian Lindley-French
DefenseRomania: Black Sea and Balkans Security Forum. Ziua 2 de Conferință | Războiul din Ucraina și securitatea în regiune, subiecte ale conferinței
Propunerea Germaniei privind un sistem comun de apărare antiaeriană în nordul Europei arată mai degrabă o UE divizată
Tehnica de ultimă generație a României, „paralizată” fără infrastructură adecvată. Trupele aliate au și ele nevoie de construcții rapide
EXCLUSIV
Tentativa de asasinare a lui Aleksandr Dughin și forțele speciale ucrainene | Generalul Marius Crăciun, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
România trebuie să devină un arici în Marea Neagră. Generalul Mîndrescu: Noi nu ne vom duce niciodată peste Rusia
Mariusz Blaszczak: Accelerarea modernizării forţelor armate poloneze, singurul răspuns corect la atacul barbar al Rusiei asupra Ucrainei
Un Buk-M1 ucrainean doborând o dronă rusă arată că în lupta antidronă, interceptorul poate fi mult mai scump decât UAV-ul distrus (Video)
Generalul Mîndrescu: O confruntare cu NATO ar duce la distrugerea Rusiei. Depozitele ruse - obligate să fie pregătite pentru acel „dar dacă”
Acceptarea avioanelor de luptă Suhoi-35 și înghețarea recunoașterii Kosovo afectează semnificativ relațiile dintre Cairo și Washington
Tensiunile dintre armata turcă și milițiile kurde din nordul Siriei pot influența decisiv relațiile ruso-turce și implicarea SUA în regiune
EXCLUSIV
Atacurile din Crimeea și punctele cheie de pe Flancul NATO: Polonia și România | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EXCLUSIV
Afluxul de rachete și sisteme S-300 rusești către Ucraina ar putea indica trecerea la o nouă fază a luptelor
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official
EXCLUSIV
Cum e atacat Israelul de către Iran direct din Gaza prin proxy. Teheranul pompează zeci de milioane de dolari în susținerea războiului
Trupele germane revin în misiunea EUFOR de menținere a păcii în Bosnia
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Artileria rusă domină doar numeric în Ucraina. Rezervele sunt „sufocante”, dar slabe calitativ
Franța include Nigerul în noua sa strategie de limitare a influenței ruse în Africa de Vest
Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka poate fi doar începutul. Există alte două bază militare ruse la fel de importante pe care armata ucraineană le-ar putea ataca
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Criza războiului, „winter is coming” în Europa și achiziția de F-16 a României | Nicu Fălcoi, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Fost înalt oficial militar rus: “O chinezărie” a făcut ca artileria să redevină “Zeul războiului”
China nu renunţă la unificarea forţată cu Taiwanul: Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insulă
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Cum se pregătește Taiwanul de o posibilă invazie a Chinei. Ion Petrescu: Pe insulă există adăposturi subterane pe care Ucraina nu le are
Suedia, Norvegia și Danemarca își consolidează apărarea împotriva amenințării ruse

Ştiri Recomandate

În timp ce Rusia anexa teritorii ucrainene, drone americane RQ-4B orbitau Crimeea. Marea Neagră - monitorizată permanent
Bombardiere rusești capabile să transporte arme nucleare, detectate în apropierea Finlandei. Imaginile, surprinse acum câteva zile
Ucraina transmite Rusiei să o „contacteze” dacă vrea eliberarea trupelor ruse încercuite la Liman. După 8 ani roata s-a întors
Zelenski: Rusia nu se va opri aici. Țările Baltice, Moldova, Polonia ar putea fi atacate. Suntem pregătiți pentru negocieri cu Rusia, dar cu un alt președinte rus
T-14 Armata, un tanc fantomă. Gen. Bălăceanu: Dacă Rusia avea chiar și T-90M suficiente le arunca deja în luptă
Secretarul general al NATO a comentat cererea de aderare a Ucrainei: Este dreptul Kievului, dar prioritatea acum este ajutorul
Putin, delir în Piața Roșie: O zi istorică pentru Rusia. Victoria împotriva Ucrianei va fi a noastră
Anexare, minut cu minut. Punct fără întoarcere. Putin proclamă furtul, Zelenski depune cerere de aderare la NATO
SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune
Ucraina depune o cerere de aderare la NATO, într-o manieră accelerată. Zelenski: ”De facto, suntem în drum spre NATO”
Putin, discurs fără precedent împotriva Marii Britanii: Englezii au aruncat în aer conductele Nord Stream 1 și 2
„Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul (VIDEO). Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean
New Strategy Center, dezbatere în SUA privind provocările de securitate din regiunea Mării Negre, generate de agresiune Federației Ruse
Rămasă fără tehnică militară modernă, armata rusă scoate de la naftalină cele mai vechi versiuni ale tancului T-72
În timp ce Rusia este preocupată anexarea Donbasului, Armata Ucrainei a înconjurat trupele ruse din oraşul Liman
Procurorii DNA și cei americani au efectuat percheziții la baza militară de la Mihail Kogălniceanu
Israelul primește 1.000 de sisteme Orion, pentru controlul și gestionarea misiunilor de luptă
Militarii ucraineni au capturat de la ruşi cea mai nou versiune a obuzierului autopropulsat 2S19-SM2
Kremlinul: Orice atac asupra teritoriilor ucrainene anexate va fi considerat un atac asupra Rusiei
Bulgaria nu va furniza Ucrainei armament greu, în pofida solicitărilor repetate ale Kievului
Pentru a respinge o eventuală agresiune militară, SUA şi-a testat capacitatea de a desfăşura sisteme HIMARS pe flancul estic al NATO
Statele Unite fac demersuri pentru a crea un comandament în Germania care să coordoneze ajutorul militar destinat Ucrainei
Ucraina a definitivat cucerirea orașul strategic Kupiansk și a împins forțele ruse de ocupație pe malul estic al râului Oskil
Norvegia urmează exemplul Poloniei şi semnează un acord cu compania sud-coreeană care produce tancul K2 Black Panther
Cu T-55 spre fier vechi, „lista” României include Ambrams și K2 + analiză a conflictului din Ucraina | Generalul (r.) Dan Grecu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Canada îşi respectă promisiunile faţă de Ucraina. Primele transportoare blindate LAV urmează să ajungă la Forţele Armate Ucrainene
Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor Herson şi Zaporojie
Turcii au arătat capacitățile noii drone maritime MARLIN care poate fi echipată cu rachete ghidate și torpile antisubmarin
China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ
Gen (r.) Bălăceanu. Rezistența Ucrainei, lecție pentru România: Creșterea efectivelor Armatei și legea pregătirii populației pentru apărare
Putin: Războiul din Ucraina e unul din rezultatele prăbușirii URSS
Radarul Armatei vs. Lidl. MApN prezintă filmul evenimentelor: Armata nu a luat în calcul relocarea radarului AN/FPS-117
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro