Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cehia şi SUA vor efectua un zbor de observare deasupra Rusiei cu un avion românesc An-30
03 sep 2019 / 14:24
În perioada 2-6 septembrie, militarii americani și cehi vor efectua un zbor de observare deasupra teritoriului Rusiei și Belarusului, în timp ce militari ruși vor zbura deasupra Finlandei cu o aeronav ă   Antonov An-30B , a relatat luni ziarul rus Krasnaya Zvezda, citând o declarative a lui Sergei Ryzhkov, şeful Departamentului de Reducere a Riscului Nuclear, din cadrul Ministerului rus al Apărării,  a precizat  agenţia rusă de presă TASS.
avion românesc de observare An-30

,,În cadrul realizării Tratatului internaţional "Cer Deschis", Rusia intenționează să efectueze un zbor de observare peste Finlanda, în conformitate cu prevederile Tratatului, folosind un avion de cercetare Antonov An-30B", a spus Ryzhkov, adăugând că zborul va avea loc între septembrie. 2 și 6, de pe aeroportul Vantaa, în apropierea capitalei finlandeze Helsinki.

Avionul de observare An-30 face parte din clasa de avioane nedestinate utilizării vreunui tip de armament.

,,În aceeași perioadă, în cadrul respectării prevederilor Tratatului ,,Cer Deschis'', o misiune comună a Statelor Unite și a Republicii Cehe va desfășura un zbor de observare deasupra teritoriului Rusiei și Belarusului din aerodromul Kubinka, folosind un avion românesc de observare An-30", a adăugat oficialul.

Tratatul privind cerurile deschise a fost semnat la Helsinki la 24 martie 1992, de statele membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002. Acordul include 34 de țări, dintre care cele mai multe sunt membre NATO, plus Rusia, Belarus, Ucraina, Georgia, Bosnia și Herțegovina, Suedia și Finlanda. Rusia a ratificat Tratatul la 26 mai 2001.

Scopul acordului este de a ajuta la crearea încrederii între țări prin îmbunătățirea mecanismelor de control al activităților militare și respectarea acordurilor de control al armelor. 

Ştiri Recomandate

Bazei 90 Transport Aerian, o unitate de elită a României. Generalul Stănciulescu: S-au efectuat modernizări cu fonduri naționale și internaționale
Rusia încearcă să 'împingă' Norvegia din Svalbard și acuză Oslo de activități anti-rusești
Egiptul ridică un zid înalt de-a lungul frontierei cu Fâșia Gaza
Rusia se opune unei declarații de încetare a focului în Siria. Schimburi de insulte la ONU
Două bombardiere rusești Tu-22M3 pe distanţe lungi au survolat Marea Neagră
Erdogan anunță o 'operațiune iminentă' în Siria. Rusia avertizează Turcia că se îndreaptă către 'cel mai negru scenariu'
Piloții US Air Force au primit noi arme modulare GAU-5A