Cel mai mare exercițiu naval și amfibiu al SUA, de după războiul rece, va avea loc în august. Flota a șasea a început deja desfășurarea
USS Mount Whitney (LCC 20), nava comandant a Flotei a 6-a a SUA, și statul major al flotei au plecat din Gaeta, Italia pentru a participa la un exercițiul de mare amploare, LSE 2021 (Large Scale Exercise 2021).
LSE 2021 este planificat să se desfășoare în perioada 3 - 16 august și va fi bazat pe un scenariu de nivel global, care va da participanților oportunitatea să se antreneze pe mare și uscat, prin folosirea tehnicilor și procedurilor de ultimă generație, împotriva unui adversar cu un nivel de pregătire ridicat, se precizează într-un comunicat al Flotei din 27 iulie.
”Comandamentul pe mare constituie baza serviciului nostru naval”, a declarat viceamiralul Gene Black, comandantul Flotei a șasea americane. ”LSE îi va testa pe comandanții noștri prin întreg spectrul războiului naval, de la tactic la strategic, integrând Corpul de Infanterie Marină pentru a demonstra capacitatea de nivel mondial a flotei, în efectuarea de operații coordonate, din mijlocul oceanului până la litoral.”
LSE 2021 va demonstra flexibilitatea în cadrul operațiilor maritime distribuite (Distributed Maritime Operations - DMO), a operațiilor de bază avansate expediționare (Expeditionary Advanced Base Operations - EABO) și a operațiilor litorale într-un mediu contestat (Littoral Operations in a Contested Environment - LOCE), arătând adversarilor că Forțele Armate ale SUA sunt pregătite pentru un război de înalt nivel tehnologic, se mai precizează în comunicatul Flotei a șasea.
LSE 2021 va include desfășurarea a aproximativ 36 de nave, de la portavioane la submarine, a peste 50 de unități, care se vor conecta de la distanță și a unui număr nelimitat de unități simulate. Formațiunile participante vor acoperi 17 fusuri orare și vor include șase comenzi de componente navale și de infanterie marină, cinci flote ale SUA și trei forțe expeditionare de infanterie marină.
LSE 2021 este primul exercițiu naval și amfibiu pe scară largă, desfășurat de la exercițiile Ocean Venture NATO lansate în 1981, în timpul războiului rece. La vremea respectivă, exercițiile, pe de o parte, au demonstrat soluția dată de NATO cu tehnica existentă, iar pe de altă parte, au simulat noile capabilități navale americane aflate în proces de dezvoltare. Intenția este aceeași și cu LSE 2021, în contextul războiului modern și într-o perioadă caracterizată de concurență strategică. Primul LSE va fi executat doar de SUA, dar edițiile viitoare vor include aliați și parteneri.
Comentariul autorului: LSE va avea ca scop să testeze cum vor lupta Forțele Navale și Infanteria Marină într-un conflict, care va avea loc pe distanțe vaste. Navele participante la exercițiu vor fi desfășurate în Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific.
Pe 21 mai, publicația americană military.com anunța că LSE va fi cel mai mare exercițiu naval dintr-o generație [o generație este considerată o perioadă de 20 de ani], la care vor participa aproximativ 25.000 de militari desfășurați în SUA, Africa, Europa și Pacific.
În cursul exercițiului va fi testat pe scară largă un tip de operații de mare noutate, Expeditionary Advanced Base Operations – EABO, al căror concept a fost lansat în 2019. În esență, EABO presupune deplasarea unor formațiuni mici de pușcași marini pe mare, către zone terestre de importanță strategică pentru a desfășura o misiune - supraveghere, lansarea de rachete anti-navă, înființarea unei baze de realimentare și înarmare, blocarea unui inamic urmată de retragerea pe mare și deplasarea în altă zonă etc.
Exerciții de nivel mai mic cu întrebuințarea EABO au mai fost executate de Forțele Armate ale SUA, iar unitățile expediționare combinate, naval – infanterie marină (MEU) ale SUA, care patrulează operativ în oceanul planetar sunt deja pregătite și echipate pentru acest tip de operații.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News