Centenarul Bazei 95 Aeriene, locul de instruire a piloților români de MiG-21 LanceR
Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” împlinește azi 100 de ani.
Cu acest prilej, în cadrul unei ceremonii, la Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” va fi dezvelită o placă comemorativă în memoria aviatorilor români.
Istoricul Bazei 95 Aeriene ,,Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”, publicat pe pagina de Facebook a Cer Senin, revista Forțelor Aeriene:
Înfiinţată pe 16 iunie 1920, pe aerodromul TECUCI, unitatea datează de peste 90 de ani, iniţial sub denumirea de Centrul de Instrucţie al Aviaţiunii, cu misiunea de a perfecţiona pregătirea personalului navigant, tehnic şi de alte specialităţi necesare aviaţiei române.
În anul 1924, în urma unei reorganizări a aeronauticii, ia naştere Centrul de Instrucţie al Aeronauticii.
După 1945, Centrul de Instrucţie al Aeronauticii a fost supus unor restructurări şi redislocări, funcţionând în localităţile Mediaş, Tecuci şi Buzău, iar în anul 1953 este desfiinţat, sarcinile acestuia fiind preluate de alte instituţii de învăţământ.
Începând cu data de 01.12.1968, se reînfiinţează pe aerodromul Bacău sub denumirea de Centrul de Instrucţie al Aviaţiei, conform Ordinului Marelui Stat Major, fiind subordonat Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului, reluându-se o bogată tradiţie a învăţământului militar aeronautic.
Începând cu 01 ianuarie 1969, Centrul de Instrucţie al Aviaţiei participă efectiv la trecerea tinerilor piloţi pe avionul supersonic MiG-21 şi la perfecţionarea pregătirii cadrelor aviaţiei militare pentru diferite funcţii şi specialităţi necesare acesteia, concomitent cu îndeplinirea misiunilor specifice unei unităţi de aviaţie luptătoare.
Baza 95 Aeriană, locul de instruire a piloților MiG-21 LanceR
Unitatea a asigurat de-a lungul timpului trecerea pe avionul supersonic a peste 500 de piloţi şi perfecţionarea pregătirii de specialitate a peste 6.000 de cadre din aviaţia militară.
La 25 august 1995 a luat naştere Baza 95 Aeriană de Aviaţie Vânătoare şi Vânătoare Bombardament, conform Ordinului ministrului Apărării Naţionale, destinată să asigure pregătirea şi ducerea acţiunilor de luptă ale Grupului 95 Aviaţie Vânătoare.
Baza 95 Aeriană de Aviaţie Vânătoare şi Vânătoare Bombardament a asigurat logistic zborul avionului MiG-21 "Lancer" încă din faza iniţială, de cercetare şi testare la S.C. "Aerostar" S.A. Bacău.
Remarcabil este că pe aerodromul Bacău s-au instruit în vederea trecerii pe avionul MiG-21 "Lancer", aproape toţi piloţii de vânătoare din ţară.
La 01.05.2001, în cadrul amplului proces de restructurare a Armatei României, Baza 95 Aeriană de Aviaţie Vânătoare şi Vânătoare Bombardament se transformă în Centrul 95 Trecere pe Avioane Supersonice, iar Grupul 95 Aviaţie Vânătoare se transformă într-o Escadrilă de Aviaţie Vânătoare Bombardament şi o Escadrilă de Aviaţie Vânătoare în organica Centrului 95 Trecere pe Avioane Supersonice, continuându-se tradiţia ca tinerii piloţi să se pregătească în vederea trecerii pe avionul supersonic, pe aerodromul Bacău.
La data de 01.07.2004 are loc transformarea Centrului 95 Trecere pe Avioane Supersonice în Baza 95 Aeriană.
Începând cu data de 01.12.2006, conform aprobării ministrului Apărării Naţionale, Bazei 95 Aeriană i se conferă denumirea onorifică „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”.
Actele de eroism cu care s-au încununat veterani ai unităţii în cel de-al Doilea Război Mondial, rezultatele meritorii obţinute de personalul unităţii în cadrul diferitelor exerciţii şi aplicaţii naţionale şi internaţionale, îndeplinirea cu succes a misiunilor ce îi revin, precum şi activitatea consecventă de pregătire şi instruire desfăşurată cu rezultate foarte bune confirmă pe deplin credinţa în spiritul acestui simbol de nepreţuit, Drapelul de Luptă al Bazei 95 Aeriene „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”.
La data de 01.07.2010, Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” se transformă în Flotila 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”, iar la data de 01.12.2013, Flotila 95 Aeriană revine la denumirea de Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”.
La mulți ani!
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News