Ceremonie de schimbare a comenzii la scutul antirachetă de la Deveselu: Această facilitate terestră de apărare antirachetă oferă stabilitate ridicată întregii apărări a NATO
Cmdr. Robert Foster a preluat de la Cmdr. Matthew Iwanczuk funcția de ofițer comandant al Sistemului de Apărare Antirachetă Aegis Ashore România (USAAMDSRO - U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania).
Ceremonia de schimbare a comenzii, desfășurată la bordul Naval Support Facility (NSF) Deveselu, România, a avut loc pe 4 decembrie, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a șasea a SUA.
„Timp de 75 de ani, parteneriatele cu aliați și parteneri, care împărtășesc aceleași opinii ca ale noastre, au creat un mediu în care toate națiunile ar putea înflori și prospera”, a spus Iwanczuk. „Ceasurile lungi, zi de zi, asigură cu adevărat siguranța și securitatea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).”
Iwanczuk a preluat comanda în septembrie 2023 și a supervizat finalizarea cu succes a unei facilități secrete, provocatoare și de cea mai înaltă tehnologie pentru a aduce actualizări critice sistemelor de luptă pentru a contracara capabilitățile de rachete balistice din ce în ce mai complexe care ar amenința Alianța NATO. În acest timp, echipa lui Iwanczuk a menținut continuu postura gata de luptă, oferind o capabilitate de apărare crucială pentru aliații SUA din Europa.
Iwanczuk a fost pregătit prin programul Naval Reserve Officer Training Corps de la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill. Tururile sale maritime includ serviciul ca ofițer de muniție și ofițer de pentru sistemele de lovire la bordul distrugătorului USS James E. Williams; ofițer de operații la bordul Patrol Costal Crew Echo; ofițer de arme și sisteme de luptă la bordul distrugătorului USS Barry; și ofițer executiv la bordul crucișătoarelor USS Philippine Sea și USS Vella Gulf.
Următoarea misiune a lui Iwanczuk este la U.S. Cyber Command din Fort Meade, Maryland.
„În ultimii 75 de ani, NATO a fost piatra de temelie a unei ordini internaționale bazată pe reguli în care diplomația, nu forța, este mijlocul de soluționare a conflictelor”, a spus Foster. „Prea mulți ar folosi violența sau amenințarea cu violența pentru a-i constrânge pe alții să-și accepte cererile. Noi existăm pentru ca orice astfel de lovitură (cu rachetă balistică – nota autorului) să fie neutralizată și, în acest fel, să îi facă pe cei care iau în considerare o astfel de acțiune să se îndoiască de capacitatea lor de a-și atinge scopurile prin violență”.
Foster, originar din Tennessee, și-a început cariera la Academia Navală a Statelor Unite în 2007. El a servit ca ofițer executiv la bordul navei doc-amfibie USS Fort Lauderdale și, cel mai recent, a servit în stafful comandantului Forței Navale de Suprafață din Atlantic.
USAAMDSRO se află sub controlul operațional al Flotei a 6-a a SUA cu sediul în Napoli, Italia și face parte din Abordarea Adaptată a Fazei Europene (EPAA - European Phased Adapted Approach), care protejează Aliații NATO și forțele desfășurate ale SUA în regiune. Această facilitate terestră de apărare antirachetă este concepută pentru a detecta, urmări, angaja și distruge rachetele balistice în zbor în afara atmosferei. Tehnologia sa este aproape identică și funcționează în coordonare cu sistemele Aegis utilizate pe distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, desfășurate în zona de operații a Flotei a 6-a a SUA.
NSF Deveselu oferă sprijin esențial USAAMDSRO în domeniile principale ale misiunii, cum ar fi siguranța, securitatea și calitatea vieții, și lucrează în comun cu Baza Militară 99 din Forțele Armate Române pentru a asigura securitatea și siguranța site-ului USAAMDSRO.
Flota a 6-a a SUA, cu sediul la Napoli, Italia, conduce întregul spectru de operații întrunite și navale, adesea în sinergie cu aliați și interagenții partenere, pentru a promova interesele naționale ale SUA, securitatea și stabilitatea în Europa și Africa.
Sistemele antirachetă din România și Polonia, precum și cele amplasate pe distrugătoarele americane din clasa Arleigh Burke sunt vitale pentru securitatea NATO. Eficacitatea foarte mare pe care o oferă aceste sisteme în fața potențialelor atacuri cu rachete balistice dau o stabilitate extrem de ridicată întregii apărări a NATO și o mare încredere națiunilor că nu pot fi șantajate prin amenințări. Sute de milioane de oameni care trăiesc liber în Europa și SUA și-au pus încrederea în aceste sisteme și au onorat România cu una dintre cele mai importante sarcini ale NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News