CF-188 Hornet de la Kogălniceanu, testate rapid de ruși. Canadienii au interceptat avioane Su-24 în apropiere de spațiul aerian românesc
Ceremonia de certificare NATO a celui de-al cincilea detașament al Forțelor Aeriene Regale Canadiene a avut loc pe data de 8 septembrie, în timp ce deja pe data de 23 septembrie, avioanele canadiene au efectuat prima misiune de poliție aeriană când au interceptat aeronave rusești în apropiere de spațiul aerian al României.
Un avion CF-188 Hornet canadian, în misiune de poliție aeriană în România în 2018. Sursă foto: MApN
Potrivit unui anunț al NATO, aeronave de vânătoare de tip CF-188 Hornet ale detașamentul canadian dislocat în România, în colaborare cu Forțele Aeriene Române, au interceptat două avioane rusești Su-24 care operau în apropierea spațiului aerian românesc, deasupra Mării Negre.
Aeronavele rusești au fost atent monitorizate.
Misiunea a decurs cu respectarea tuturor standardelor internaționale.
Potrivit sursei citate, avioanele rusești au fost identificate de către Centrul de Operaţii Aeriene al Forțelor Aeriene Române.
Centrul de Operații Aeriene Combinate (CAOC) al NATO, de la Torrejon, Spania, a ordonat ridicarea aeronavelor canadiene CF-188 Hornet pentru a intercepta aparatele rusești ce zburau în apropierea graniței NATO.
Forţele Aeriene Române execută misiunea de Poliţie Aeriană sub comanda CAOC Torrejon încă de la începutul aderării la NATO.
A cincea misiune a Forțelor Aeriene Regale Canadiene în România
Detașamentul canadian, format din aproximativ 140 de militari (piloți și personal tehnic) și șase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele trei luni, alături de militarii aparținând Forțelor Aeriene Române și aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR.
Aceasta este cea de-a cincea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019 și 2020. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News