China ar putea încerca anexarea Taiwanului după modelul patentat de ruși în Crimeea
Pe 6 aprilie, expertul rus pe probleme de securitate privind China, Nikolai Vavilov, a făcut pe canalul său de YouTube o paralelă interesantă între situația actuală dintre China și Taiwan, și cea “rezolvată” deja dintre Rusia și Republica Autonomă Crimeea din Ucraina.
Potrivit acestuia, puterea militară în creștere a Chinei s-ar putea manifesta în curând printr-o expansiune teritorială, astfel încât, în acest an sau în următorii doi sau trei ani, Beijingul poate desfășura o operație militară pentru a întoarce Taiwanul ”în portul său natal”.
China va fi împinsă spre o astfel de dezvoltare a evenimentelor atât de cauze externe, cât și din motive interne. Pe de o parte, la nivelul conducerii Chinei s-au cristalizat grupuri de interese pro-armate și pro-americane, aproape antagoniste, iar pe de alta, președintele țării, Xi Jinping, chiar pare dispus să pună mâna pe “insula rebelă”. Instabilitatea economică externă Chinei, în special cea manifestată sub forma scăderii cotațiilor la nivel mondial, va afecta negativ și situația din China, iar acest lucru poate reprezenta factorul declanșator pentru atacul asupra Taiwanului, întrucât Xi Jinping va dori să ofere poporului său un ”mic război victorios” sub forma unei ”operații Crimeea” în Taiwan.
Vavilov crede că a vorbi despre războiul dintre China și Taiwan a devenit deja o obișnuință și că intervenția militară inevitabilă va conduce la revenirea insulei sub jurisdicția Beijingului, similar cu anexarea Crimeei de către Rusia, deoarece China a considerat întotdeauna Taiwanul teritoriul său.
Va fi un război hibrid, purtat de ”pescari hibrizi” (n.a. referire la luptătorii ruși fără însemne militare din Donbas, prezentați de presa ucraineană ca “omuleții verzi”) - sute de mii de rezerviști capabili să desfășoare ”operația Taiwan” cu sprijinul Poliției Armatei Populare subordonată Gărzii de Coastă.
Posibila anexare a Taiwanului va influența semnificativ situația geopolitică din lume și ar putea fi impuse sancțiuni economice drastice Beijingului. Dar experiența anexării Crimeei a arătat că Rusia continuă să se dezvolte și demonstrează Chinei că va rezista presiunii externe chiar mult mai bine decât Rusia.
Legăturile economice puternice cu alte țări, în special cele industriale, comerciale și de investiții, nivelul schimburilor reciproce de mărfuri și puterea yuanului susțin stabilitatea economiei chineze și a capacității acesteia de a depăși crizele care pot urma ”operației Taiwan”. Țările occidentale nu vor îndrăzni să lupte împotriva unei puteri nucleare puternice, consideră expertul rus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News