Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
China confirmă că a efectuat teste cu cea mai nou rachetă balistică
După ce, la începutul lunii iunie, pe cerul deasupra Chinei a fost observată o lumină misterioasă, care a fost descrisă de martorii oculari ca o "coadă masivă", îngrijorând rezidenţii din mai multe provincii din centrul Chinei, Beijingul a sugerat cu întârziere că incidentul era parte a unui test al noii generaţii de rachete balistice lansate de pe submarine, JL-3, potrivit EpochTimes.

Întrebat despre testul noii rachete balistice lansate submarin JL-3, Sr. Col., Ren Guoqiang, un purtător de cuvânt al Ministerului Chinez al Apărării, a recunoscut faptul că a fost efectuat un test al acestei rachete.

,,Cercetarea ştiinţifică şi testele efectuate sunt normale", a declarat Ren în cadrul unei conferinţe de presă. Purtătorul de cuvânt al PLA a mai precizat: ,,China a urmărit întotdeauna o politică de apărare cu caracter defensiv şi o strategie militară de apărare activă. Dezvoltarea armamentului şi a echipamentului trebuie să răspundă nevoilor de bază ale securităţii naţionale a Chinei", potrivit Washington Free Beacon.

În timp ce declaraţiile nu au confirmat cu exactitate că a fost următoarea generaţie JL-3, mai mulţi analişti sunt de părere că declaraţia ministerului chinez este o "confirmare".

Gama JL-3 este capabilă săefectueze o lovitură nucleară pe continentul american cu ajutorul unui vector hipersonic. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) a ţinut să sublinieze: "Aceste teste nu sunt vizate împotriva vreunei ţări sau entităţi specifice".

Potrivit The Daily Mail, "oficialii americani au declarat că JL-3 a fost lansat de pe o platformă de testare submarină din Marea Bohai şi a zburat câteva mii de kilometri către un poligon de rachete din vestul Chinei".

Rapoartele anterioare din mass-media chineză au susţinut că JL-3 posedă o gamă de operare între 10 mii şi 14 mii de km - fiind capabilă de lovituri asupra Coastei de Vest americane.

Videoclipurile care prezentau o "lumină misterioasă" au devenit virale la începutul lunii iunie pe mass-media socială chineză, alimentând speculaţii intense asupra testelor militare secrete conduse de PLA.

Cu toate acestea, publicaţia Washington Beacon este de părere că "oficialii americani din domeniul apărării au contestat afirmaţia chineză potrivit căreia testul nu a vizat nicio ţară" subliniind că incidentul, de pe 2 iunie, a coincis cu vizita în Asia a secretarului apărării din acea perioadă, Patrick Shanahan.

Seria intercontinentală "Julang" - în traducere "valuri mari" - este dezvoltată special pentru arsenalul submarin alimentat cu energie nucleară din China, proiect monitorizat îndeaproape de Pentagon.

Ştiri Recomandate

F-35, dotat cu arme laser? Vești proaste pentru Rusia
Coreea de Sud se laudă cu avionul F-35A distrugând, într-un videoclip, un sistem nord coreean de rachete intercontinentale Hwasong-14
La summitul de la Paris președintele Vladimir Putin a fost însoțit în permanență de șase membrii ai forțelor speciale
Psihologi recrutaţi de Armata Română au depus jurământul
Cehia repară elicopterele Mi-17 ale Forțelor Aeriene din Burkina Faso
Rebelii houthi au doborât o dronă a Arabiei Saudite
Congresul american interzice Pentagonului dezvoltarea armelor interzise prin Tratatul INF fără prezentarea unui raport complet
Premierul Bulgariei: În regiunea noastră, NATO este singurul garant al securităţii