În ceea ce pare a fi ultima mișcare chineză de a așeza Harare pe lista sa de perle africane, serviciile de informații occidentale anunță că armata chineză a amplasat temutul său sistem de rachete sol-aer (SAM) în Zimbabwe.
Analiștii consideră că mutarea militară extrem de importantă nu este decât un pas în asertarea puterii economice chineze şi dorința acestei țări de a își apară imensele interese economice în aceasta țară africană.
Denumită "diplomația canonierelor", împletirea celor două noţiuni, de diplomație şi de prezență militară activă este specifică Chinei
Limbajul diplomatic al prezenței militare chineze în Africa reprezintă, fără doar şi poate, o întărire a opoziției chineze față de politicile de expansiune economică tot mai pronunțate ale U.E şi principalilor actori europeni, în special Franța.
Surse militare din regiune explică faptul că tehnologia SAM instalată de China este de ultimă generație, incluzând rachetelor performante HQ-9, instalate şi în Sudul Mării Chinei. Acest sistem de rachete este creat pentru a identifica şi a distruge ținte ca avioane, rachete balistice precum şi rachete inamice aer-sol. Conceput pe baza sistemului original Patriot, această armă este una din cele mai moderne din arsenalul Armatei Populare Chineze.
Revelația instalării acestei tehnologii militare este şi mai importantă dacă ne gândim că președintele chinez Xi își trimite mesagerul personal Su Hui să participe la inaugurarea noului președinte Mnangagwa, ales democratic dupa aproape 50 de ani de dictatură a lui Robert Mugabe. Mai mult, odată instalat, noul președinte de la Harare va face prima sa vizită oficială în străinătate în China, în Octombrie, unde are loc, la Beijing, Summitul de co-operare China-Africa. În luna Iunie, China a fost gazda unei conferințe a comandanţilor militari din 50 de națiuni africane, care a durat trei săptămâni şi a avut ca obiectiv principal studierea riscurilor de securitate pe întregul continent african.
Deşi fostul leader Mugabe a fost împotriva unei prezențe militare chineze în ţara sa, iată ca noul președinte deschide larg portile cooperării militare şi la un nivel care îngrijorează nu numai actorii regionali dar şi capitalele europene. Mai mult, din analiza specialiștilor din regiune, reiese că o astfel de mutare militară, dereglementeaza practic orice influență a Franței şi Uniunii Europene, provocând un dezechilibru de forțe pe care europenii nu au cum să îl repare pe termen scurt şi mediu.
Cu o tehnologie militară chineză avansată, stabil şi abil instalată pe teritoriul său, Harare poate negocia mult mai dur accesul la resursele sale minerale, abundente şi critice pentru dezvoltarea oricărei puteri economice europene. Desigur că, din acest moment, Europa şi oricine altcineva va trebuie să negocieze întâi cu Beijing resursele pe care rachetele acestuia le apără.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News