China se înarmează agresiv, dar îi lipsește un singur lucru pentru a deveni o superputere militară de nivelul SUA
China deține cea mai mare flotă navală din lume. Datorită construcțiilor agresive de pe șantierele navale, Beijingul a depășit US Navy în ceea ce privește numărul de nave deținute. Sigur că acest lucru nu transformă Marina Armatei de Eliberare a Poporului în cea mai mare putere navală din lume, poziție dominată categoric de SUA.
Portavioanele dau măsura forței uriașe navale impresionante a US Navy.
Ce trebuie menționat e că pe lângă portavionul în sine, nava e însoțită de un grup de luptă naval format la rândul lui din distrugătoare, fregate, submarine, nave de alimentare, nave de muniție etc. Practic, pe lângă mobilitatea în ceea ce privește deplasarea, forța militară a unui grup de luptă condus de un portavion e cu adevărat impresionantă.
Americanii dețin în prezent 11 portavioane prin care își pot proiecta forța pe întreg globul.
În comparație, China deține două portavioane operabile și încă două se află în construcții. Obiectivul Beijingului e ca până la mijlocul anilor 2030 să dețină șase portavioane. Ceea ce este impresionant.
Dar jurnalistul militar american Peter Suciu, într-o analiză pentru prestigioasa revistă National Interest, text intitulat „China nu e o superputere militară dintr-un singur motiv”, explică ce lipsește Beijingului pentru a se ridica la nivelul SUA: Bazele militare.
SUA vs. China, 800 la 1
Expertul consideră Beijingul ca fiind o putere regională considerabilă, dar nu însă una globală. Interesată perspectivă în sensul în care Suciu amintește că Beijingul are o singură bază navală într-o țară străină. Este vorba despre o bază în Africa, a Armatei de Eliberare a Poporului, care se află în Djibouti.
În comparație, SUA dețin în prezent aproape 800 de baze militare navale în peste 70 de state!
China e conștientă de faptul că are nevoie de o prezență navală în alte state pentru a proteja interesele maritime chineze, inclusiv a așa-numitului „Drumul Mătăsii” maritim și a mentenanței flotei sale maritime, devenită acum cea mai mare din lume.
Timothy Heath, analist pe zona de securitate, pentru South China Morning Post, subliniază că „lipsa bazelor navale în străinătate este o problemă pentru China”, stat care e foarte dependent de piețele și resursele din zone îndepărtate precum Orientul Mijlociu, Africa sau America Latină.
Sursa menționată citează și declarația lui Zhou Chenming, un expert militar din Beijing, tot pentru South China Morning Post. Acesta a subliniat că politica de apărare a Beijingului a fost în mare măsură una defensivă fapt pentru care China nu a avut nevoie să construiască baze navele în străinătate.
National Interest concluzionează că pe măsură ce China continuă să-și extindă prezența navală și în străinătate, Beijingul va căuta modalități de a construi baze militare, însă până atunci Armata de Eliberare a Poporului „va rămâne doar o putere regională militară considerabilă”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News