„Coadă” la dronele turcești TB2. Baykar anunță că poartă discuții cu 10 state pentru contracte de vânzare
Compania turcă Baykar Makina, producătorul celebrelor drone Bayraktar TB2, a anunțat că există discuții premergătoare semnării unor contracte cu 10 țări.
SelçukBayraktar, director în cadrul BaykarMakina, citat de Daily Sabah, precizează că sunt discuții între Baykar și 10 state pentru contracte privind vânzarea dronelor TB2.
Înaltul oficial turc al producătorului de drone nu a precizat însă, din motive evidente ce țin de confidențialitatea contractului, și statele care poartă discuții pentru aceste drone.
TB2 se află deja în dotarea Armatelor a patru state
Bayraktar TB2 face deja parte din dotarea Armatelor din Azerbaidjan, Ucraina și Qatar. Și, bineînțeles Turcia. Dronele sunt combat proven după ce au fost utilizate nu numai în Siria și Libia de către Armata turcă, dar și de azeri în timpul conflictului din Nagorno Karabah.
Sursa citată amintește că între timp și Polonia a semnat un contract pentru achiziționarea TB2, devenind astfel prima țară a NATO care a achiziționat astfel de drone iar primele livrări vor ajunge în Polonia începând de anul viitor.
Așa cum subliniază foarte corect și sursa citată, printre cele 10 state la care oficialul Baykar Makina s-a referit, se numără cel mai probabil Letonia, stat care a sugerat că ar putea deveni al doilea membru al UE și NATO care va achiziționa UAV-urile turcești, dar și Albania, care ar putea fi interesată să încheie un acord pentru achiziționarea acestor tipuri de drone.
Deși poartă în acest moment discuții cu 10 state pentru TB2, Turcia nu a dat presei numele lor. Ankara a anunțat însă că e al patrulea producător de UAV-uri la nivel mondial
Negocieri există așadar și cu alte state, dar numele e însă trecut la informații confidențiale.
Autoritățile din Turcia precizează că după ce Ankara a accelerat programul de producție de armament autohton, pentru a reduce dependența de arsenalul occidental, Turcia a devenit în scurt timp al patrulea producător mondial de drone la nivel mondial.
TB2 se află în dotarea Forțelor Armate ale Turciei începând din 2014, iar un an mai târziu pe UAV a fost integrat armamentul.
Unul din marile avantaje pe care drona turcă o are este fără îndoială prețul și, evident, raportul calitate preț.
Costul unei drone TB2 Bayraktar variază între 1-2 milioane de dolari, potrivit estimărilor analiștilor, în timp ce o aeronavă avansată realizată de compania americană General Atomics, de la care armata britanică a cumpărat o flotă de 16 exemplare, se ridică la 20 milioane de dolari.
Despre caracteristicile acestor UAV-uri, marile avantaje ale TB2 și modul în care Ankara utilizează dronele ca armă politică, DefenseRomania a publicat o amplă analiză:
O „Semilună a dronelor”. UAV-urile Bayraktar TB2, cheia diplomației și influenței Turciei în Orientul Mijlociu și Caucaz
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News