Comandantul Aviației SUA din Europa numește cele 5 obiective pentru ca aviația militară aliată să-și consolideze superioritatea
Urgența este imperativul acestor vremuri și prioritățile trebuie aliniate în consecință.
Un avion de generația a V-a F-35 Lightning II, zburând alături de un F-16 Fighting Falcon. Sursă foto: U.S. Air Force
Generalul James B. Hecker, comandant atât al Forțelor Aeriene Americane din Europa și Africa (USAFE-AFAFRICA), cât și al Comandamentului Aerian Aliat (AAC) a oferit actualizări despre prioritățile trupelor din subordinea sa.
Noutățile au fost făcute publice în cadrul Simpozionului pe probleme de război ținut de Asociația Forțelor Aeriene și Spațiale, pe 13 februarie.
În timpul unei mese rotunde cu mass-media, Hecker a subliniat angajamentul de neclintit pe care USAFE-AFAFRICA îl împărtășește cu aliații și partenerii.
„Suntem mai puternici ca niciodată. Avem 31 de națiuni [NATO], care în curând vor fi 32, sperăm că nu într-un viitor prea îndepărtat”, a spus Hecker. „Tot ceea ce facem în cadrul NATO, precum și al USAFE-AFAFRICA, este pentru a descuraja concurenții noștri [de la angajarea în acte de agresiune]”.
Hecker a prezentat, de asemenea, cele cinci domenii de interes operațional ale comandamentului, menite să se asigure că forțele USAFE-AFAFRICA sunt capabile să atingă superioritatea aeriană, oricând este nevoie, alături de aliați și parteneri.
Cele 5 mari priorități pentru ca aviația militară a SUA și cea aliată să-și consolideze superioritatea
Cele cinci priorități includ: contracararea capabilităților anti-acces (anti-access area-denial – A2/AD) ale adversarului, apărarea integrată antiaeriană și antirachetă, schimbul de date și informații, comanda și controlul, precum și angajarea agilă în luptă.
„Am venit cu cinci priorități la aproximativ șase luni după ce am preluat comanda, iar acestea nu s-au schimbat. Cred că toate țările își dau seama că nu poți face asta singur. Lucrăm mult mai bine cu partenerii și aliații”, a declarat generalul.
Foto ilustrativă - Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol / Sursă foto: U.S. Air Force
În timpul mesei rotunde, Hecker a răspuns și la întrebări despre lecțiile învățate din războiul ruso-ucrainean. În acest sens, el a evidențiat diversele metode tactice inovatoare folosite de armata ucraineană, cum ar fi utilizarea sistemelor de detectare acustică cu costuri reduse și modul în care au fost dezvoltate și întrebuințate sistemele aeriene fără pilot.
Pe lângă reuniunea cu reprezentanții mass-media, Hecker a participat și o masă rotundă privind creșterea intensității competiției și a conflictelor alături de generalul Mark Kelly - comandantul Air Combat Command, generalul Mike Minihan - comandantul Air Mobility Command și generalul Kevin Schneider - comandantul Forțele Aeriene din Pacific.
În comentariile sale, Hecker a continuat să sublinieze importanța strategică a unei Alianțe NATO robuste, gata să lupte și să învingă atunci când este chemată să facă acest lucru.
„Trebuie să ne mișcăm cu un sentiment de urgență, astfel încât să putem descuraja amenințările”, a spus Hecker. „Dacă eșuează, trebuie să fim pregătiți să învingem agresiunea. Acesta este mesajul meu nu numai pentru șefii aerieni din NATO, ci și pentru orice partener”, a declarat generalul Hecker, potrivit unui comunicat de presă al USAFE-AFAFRICA.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News