Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Condiție pentru ca Taiwanul să participe la Adunarea OMS: Să accepte că face parte din China
15 mai, 16:28
Ministerul Sănătăţii de la Taipei a respins vineri principala condiţie pusă de Beijing pentru primirea la lucrările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS): Taiwanul refuză să accepte că face parte din China pentru a putea participa la Adunarea Mondială a Sănătăţii (AMS) de săptămâna viitoare, transmite Reuters.

Taiwanul, care nu este stat membru al OMS, a făcut lobby la nivel internaţional pentru a fi acceptat ca observator la AMS, în contextul epidemiei de coronavirus. China, care consideră că insula este o provincie chineză, a obiectat vehement, notează Reuters.

 

Beijingul vrea o 'o singură China' la OMSAutorităţile taiwaneze susţin că, din cauza pandemiei, este mai urgent ca oricând să primească acces direct la OMS, însă guvernul de la Beijing nu acceptă decât participarea conform principiului 'o singură China'.

Ministerul de Externe chinez a afirmat joi că formaţiunea de guvernământ de la Taipei, Partidul Democrat Progresist, a refuzat să accepte condiţia şi prin urmare baza politică a participării Taiwanului la OMS 'a încetat să existe'.

Ministrul sănătăţii taiwanez, Chen Shih-chung, a reafirmat vineri într-o conferinţă de presă dorinţa Taiwanului de a participa la AMS, dar a adăugat: 'nu am cum să accept ceva ce nu există'. El a insistat că Taiwanul nu va renunţa la eforturile de a primi acces la lucrările OMS, chiar dacă nu a fost invitat.

 

Taiwanul cere OMS să fie neutră și să lase 'considerentele politice'Problema a luat amploare pe plan diplomatic după susţinerea internaţională puternică pentru Taiwan, în special din partea Statelor Unite şi a Japoniei, care a iritat China. Partea chineză susţine că are dreptul de a reprezenta Taiwanul la nivel internaţional, în timp ce guvernul taiwanez se consideră singurul reprezentant legitim al celor 23 de milioane de locuitori ai insulei, în urma alegerilor democratice.

'Ne putem reprezenta singuri poporul', a declarat ministrul adjunct de externe Kelly Hsieh, în aceeaşi conferinţă de presă, exprimându-şi speranţa că 'OMS poate lăsa la o parte considerentele politice şi poate fi neutră şi profesionistă'.

Taiwanul a avut statut de observator la AMS din 2009 până în 2016, o perioadă în care relaţiile dintre Beijing şi Taipei au fost mai bune, reaminteşte Agerpres care citează Reuters. China a blocat ulterior participarea Taiwanului, în urma alegerii preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, considerată de Beijing separatistă - o acuzaţie respinsă de cea în cauză.

Poziţia OMS este că nu are un mandat pentru a invita Taiwanul şi decizia revine doar statelor membre.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata SUA va disloca aproximativ 60 de elicoptere în Germania, Polonia și Letonia
Forţele separatiste proruse au de ce să se teamă. Ucraina vrea un nou lot de drone turcești Bayraktar TB2
Şapte nave iraniene au luat foc în portul Bushehr (Foto/ Video)
Fostul jurnalist Ivan Safronov, acuzat de ruşi că a furnizat secrete militare către Republica Cehă
În sudul Federației Ruse, a început efectuarea unui exercițiu tactic, cu participarea complexelor de rachete Iskander-M
Rusia anunţă în ce condiţii va instala rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în apropierea graniţelor UE
Trageri de luptă în cadrul artileriei de coastă ucrainene: Exercițiu de respingere a unei grupări navale și a uneia de desant aerian
US Army ia în calcul producerea de armament sovietic pentru a își ajuta aliații
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro