Summit NATO 2025. Conducerea Alianței se arată mai unită și determinată chiar înainte de instalarea lui Trump la Casa Albă
Cea mai înaltă autoritate militară a NATO, Comitetul Militar, se va reuni la Bruxelles pe 15 și 16 ianuarie 2025. Summitul va reuni șefii Statelor Majore ale Apărării din țările membre ale NATO, alături de peste 20 de omologi din țările partenere.
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.
Evenimentul va fi prezidat de amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar, și sprijinit de generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) și de amiralul Pierre Vandier, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate pentru Transformare (SACT).
Discuțiile se vor concentra pe prioritățile strategice cheie ale Alianței, cu accent pe consolidarea cooperării cu partenerii NATO și abordarea provocărilor globale prin răspunsuri unitare. „Această întâlnire va reafirma angajamentul NATO față de securitatea zonei euro-atlantice și nu numai”, a declarat amiralul Bauer referitor la eveniment.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, se va alătura Comitetului Militar în sesiunea de deschidere pentru a sublinia prioritățile actuale ale Alianței și cele mai presante provocări cu care se confruntă aceasta.
În prima sesiune a întâlnirii, generalul Cavoli va informa șefii apărării despre disponibilitatea NATO de a descuraja și apăra regiunea euro-atlantică asigurând securitatea a peste un miliard de locuitori. Acesta va oferi, de asemenea, informații noi cu privire la misiunile în desfășurare ale NATO, în special privind extinderea sprijinului pentru Ucraina.
În timpul celei de-a doua sesiuni, amiralul Vandier va conduce dezbaterile despre conceptul NATO de „Interoperabilitate prin proiectare”, care are ca scop eficientizarea colaborării între membrii și partenerii NATO pentru a îmbunătăți operațiile militare.
De asemenea, vor fi furnizate noutăți cu privire la diferite procese în desfășurare, inclusiv Procesul de planificare a apărării NATO, starea Centrului de instruire și educație pentru analiză comună (JATEC) și foaia de parcurs pentru dezvoltarea unei Alianțe active pe mai multe domenii până în 2030.
În sesiunile a treia și a patra, șefii apărării își vor îndrepta atenția asupra diferitelor manifestări ale instabilității globale. Aceste sesiuni vor implica discuții cu reprezentanții țărilor partenere ale NATO despre cooperarea militară, standardizare și interoperabilitate.
A doua zi a lucrărilor va include sesiuni tematice despre Sudul Global și Indo-Pacific. Discuțiile au ca scop clarificarea provocărilor strategice de securitate din aceste regiuni, explorând implicațiile pentru stabilitatea și securitatea globală.
Întâlnirea se va încheia cu o conferință de presă comună susținută de amiralul Bauer, generalul Cavoli și amiralul Vandier, care va rezuma rezultatele discuțiilor și va sublinia calea de urmat a NATO în abordarea provocărilor de securitate actuale și viitoare.
Concluziile sunt cu atât mai binevenite cu cât la doar câteva zile, pe 20 ianuarie, în SUA va avea loc instalarea în funcție a președintelui ales Donald Trump, care și-a anunțat deja intenția de a reanaliza aportul SUA la Alianță și de a condiționa continuarea sprijinului american de nivelul contribuțiilor tuturor statelor membre.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News