Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război, transmite Agerpres, care citează agenția DPA.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război, transmite Agerpres, care citează agenția DPA.
O echipă a postului CNN s-a deplasat marţi în localitatea Bilohorovka din estul Ucrainei, locul unde Rusia a suferit săptămâna trecută probabil una dintre cele mai grele înfrângeri în război, după o tentativă eşuată a unei brigăzi mecanizate ruse de a traversa râul Doneţ. Terenul de lângă râu este presărat cu vehicule militare ruse calcinate, tancuri separate de turelele lor şi corpuri carbonizate ale soldaţilor ruşi. Armata ucraineană afirmă că a distrus acolo cel puţin 73 de unităţi de echipament, inclusiv tancuri T-72 şi o varietate de vehicule de luptă ale infanteriei.
În regiunea Harkov, în ultimele zile, unitățile militare ale forţelor ruse de ocupaţie își concentrează principalele eforturi pe menținerea pozițiilor. Conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, forţele ruse bombardează continuu armata ucraineană pentru a împiedica înaintarea acesteia către frontiera de stat cu Rusia.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a afirmat marţi că războiul pe care Rusia îl poartă acum împotriva Ucraineni intră într-o "fază prelungită", deoarece forţele ruse de ocupaţie sunt interesate să obţină un control total al regiunii Donbas şi să ocupe sudul teritoriului ucrainean.
Ramzan Kadîrov, liderul pro-Kremlin al Ceceniei, a admis miercuri "erori" comise în faza iniţială a campaniei militare ruse în Ucraina, lansată la 24 februarie, dar care, potrivit celor spuse de el, au fost remediate pe parcurs, potrivit Agerpres, care citează EFE.
Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri că în total 959 de militari ucraineni, care erau baricadaţi în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, s-au predat de luni, potrivit Agerpres, care citează AFP, Reuters şi EFE.
Franţa îşi va intensifica livrările de arme către Ucraina "în zilele şi săptămânile următoare", i-a promis marţi preşedintele Emmanuel Macron omologului său Volodimir Zelenski, confirmând angajamente în acest sens anunţate la sfârşitul lui aprilie, relatează agenția Agerpres, care citează AFP.
Statele Unite oferă Ucrainei armele de care are nevoie, în funcție de situația de pe front. Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în Ucraina, Christina Quinn, a vorbit despre sprijinul acordat Ucrainei și despre negocierile privind furnizarea de arme către Forțelor Armate ale Ucrainei, dar şi despre controversele care s-au creat în jurul discuţiilor privind furnizarea către Ucraina a unor avioane de provenienţă sovietică.
În urmă cu câteva zile, pe 12 mai 2022, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, declara public că țara sa este pregătită să transfere Ucrainei blindatele de fabricație sovietică pe care le deține, dacă ar primi din Germania tancuri Leopard 2. Soluția se pare că a fost găsită în doar patru zile.
Trupele ruse şi-au continuat în ultimele ore acţiunile ofensive în zona de operaţiuni din Donbas, în estul Ucrainei, eforturile lor principale concentrându-se pe controlul regiunii Doneţk, deşi au suferit pierderi şi s-au retras de pe unele poziţii, relatează Agerpres, care citează EFE.
Peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 răniţi, au fost evacuaţi luni din oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în Mariupol, a anunţat un ministru adjunct ucrainean al apărării, Ganna Maliar, scrie Agerpres, care citează AFP.
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunţat luni autorităţile de la Kiev.
Atenția majorității analiștilor militari preocupați de războiul ruso-ucrainean este îndreptată acum către evoluția situației din Donbas, fiind tot mai clar că impunerea controlului în această regiune reprezintă un punct decisiv de cotitură pentru soarta războiului și a relațiilor ulterioare dintre cele două state.
România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a afirmat, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.
În pofida atacurilor puternice din partea trupelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de DPA, potrivit Agerpres. La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski a operat o schimbare la conducerea Forţelor de apărare teritorială, anunţă EFE şi agenţii de presă ucrainene.
E fără îndoială că după scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, înfrângerea catastrofală a forțelor ruse de ocupație pe Severski Donețk e cel mai mare dezastru militar al Federației Ruse de la depubul așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina.
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează Agerpres, care citează DPA.
Războiul din Ucraina va ajunge la un "punct de cotitură" în luna august, iar Rusia va fi învinsă "înainte de sfârşitul anului", a prezis şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, asigurând că armata va reuşi să recucerească întregul teritoriu, inclusiv Peninsula Crimeea. relatează Agerpres, care citează AFP.
Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Ucraina nu va „salva reputația lui Putin” și nu va face concesii privind suveranitatea sa, pentru a pune capăt războiului.
Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîr", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
În ultimele zile, tema Odesa a fost în topul fluxurilor informaționale, în special din cauza a ceea ce s-a întâmplat în jurul Insulei Șerpilor din Marea Neagră. Acum, în special pe Twitter și Telegram, au început să apară alte știri rfeferitoare la pregătirea catacombelor și tunelurilor din Odesa pentru o evoluție a evenimentelor după scenariul Mariupol.
Sistemele antiaeriene portabile sunt testate intens în Ucraina, una din „victimele” preferate fiind elicopterele K-52, dintre cele mai moderne folosite de invadatorii ruși în așa-zisa operațiune militară specială, adică invazia neprovocată asupra Ucrainei.
Ucraina va lupta pentru controlul asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră "cât va fi necesar", a declarat vineri şeful serviciilor de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, informează Agerpres, care citează Reuters.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock şi-a exprimat rezervele privind cererea Ucrainei de a fi aprovizionată cu avioane de luptă occidentale la începutul reuniunii miniştrilor de externe din statele G7 din localitatea Wangels, de pe coasta nordică a Germaniei, relatează Agerpres, care citează DPA.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat ''dispus să discute'' cu omologul său rus Vladimir Putin, ''dar fără ultimatumuri'', şi respinge orice acord care să ''salveze faţa'' acestuia sau să ofere ''o ieşire pentru Rusia'' din situaţia în care aceasta a intrat prin agresiunea împotriva Ucrainei, conform unor extrase dintr-un interviu acordat de Zelenski postului italian RAI, relatează agenţia Agerpres, citând EFE.
Începând cu anul 2015, participarea la războiul din Siria a fost dovada că Rusia vrea să se întoarcă în „clubul marilor puteri”. Cu toate acestea, eșecurile înregistrate acum în războiul împotriva Ucrainei, forțează Rusia să-şi retragă o parte din trupele dislocate în Siria, deoarece are mare nevoie de întăriri.
Un batalion rusesc de infanterie întărit cu tancuri a fost distrus, ieri, pe timpul traversării cursului de apă, a informat publicația ucraineană Defense Express, care a postat mai multe imagini cu pierderile suferite de forțele ruse.
Distrugerea unui tanc rusesc T-72B3 de către Forţele Armate Ucrainene a fost înregistrată de jurnaliştii publicaţiei chineze Phoenix Wudong Frontline şi a devenit repede virală pe reţele de socializare. Jurnaliştii chinezi care treceau prin zona în care militarii ucraineni au deschis focul asupra forţelor ruse au surprins momentul în care un tanc rusesc a fost lovit atât de tare de un proiectil, încât turela a sărit în aer la mai bine de 100m de sol.
Un număr de 561 de soldaţi din Garda Naţională a Ucrainei, din care face parte în special regimentul Azov blocat în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, au fost ucişi de la începutul invaziei ruse, a afirmat miercuri şeful acestei instituţii, Oleksii Nadtotci, potrivit Agerpres, care citează AFP.