Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marţi că următoarea fază a "campaniei militare" a Rusiei în Ucraina a început, centrată pe "eliberarea completă" a regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk, transmite EFE.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marţi că următoarea fază a "campaniei militare" a Rusiei în Ucraina a început, centrată pe "eliberarea completă" a regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk, transmite EFE.
Pentagonul a negat informația potrivit căreia, forțele rusești ar fi doborât un avion militar ucrainean de transport în apropiere de Odessa, care avea la bord o cantitate mare de arme furnizate Ucrainei de țările occidentale, potrivit Radio Svoboda.
Forţele proruse din Donbas, în estul Ucrainei, au început marţi asaltul asupra oţelăriei Azovstal din Mariupol, ultimul punct de rezistenţă din acest oraş ucrainean care este sub asediu de mai bine de o lună şi jumătate, transmite Agerpres, care citează EFE.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, marţi, la invitaţia preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la consultări cu o serie de lideri internaţionali, ai instituţiilor UE şi NATO pe tema securităţii regionale.
Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) continuă să înregistreze pierderi, nu numai tehnice, ci și umane în cadrul conflictului cu Ucraina. Comandantul navei mari de desant Cezar Kunikov, Alexander Chirva, a decedat în urma rănilor suferite în timpul „operației militare speciale”.
Google Maps prezintă imagini clare din satelit cu bazele militare rusești, infrastructura militară rusă și tehnica de război. Decizia reprezintă o schimbare importantă de paradigmă în contextul în care astfel de imagini sunt de regulă fie blurate fie redate la o calitate slabă.
Primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene, a indicat luni Pentagonul, notează Agerpres, care citează AFP. În aceste transporturi se numără și obuziere M777 de ultimă generație, folosite de US Army în Afganistan.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat, scrie Agerpres, care citează AFP.
La Mariupol, în ciuda superiorității numerice a forțelor ruse invadatoare, militarii ucraineni ai Regimentului Azov continuă să reziste bombardamentelor şi chiar desfăşoară contraatacuri, provocând pierderi grele în rândul militarilor ruşi.
Într-un moment în care toate privirile sunt îndreptate spre estul Ucrainei, unde este așteptată o ofensivă decisivă a forțelor ruse, acestea au lansat în cursul dimineții un atac neașteptat cu rachete inclusiv asupra orașului Lvov aflat în apropiere de frontiera vestică a Ucrainei.
Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, și-a manifestat siguranța faptului că Federația Rusă poate supraviețui unei confruntări cu Occidentul, lucru care URSS nu a reușit să-l facă.
Comandantul Forțelor Navale ucrainene, Oleksei Neijpapa a primit gradul de viceamiral.
Rușii nu încetează să bombardeze Mariupol, iar acum forţele ruse de ocupaţie folosesc bombardiere strategice Tu-22M3 pentru a bombarda trupele ucrainene care s-au refugiat în uriașul combinat siderurgic Azovstal de unde se luptă cu toate forţele pentru a nu lăsa oraşul să cadă în mâna invadatorilor.
Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) și preşedintele think-tank‑ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), analizând declarația Kremlinului de săptămâna trecută cu privire la posibilitatea declarării război Ucrainei, atrage atenția asupra unui scenariu foarte periculos.
Kremlinul a acuzat luni Ucraina că îşi modifică în permanenţă poziţia în privinţa punctelor convenite deja la negocierile de pace, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Armata ucraineană a raportat duminică noi atacuri aeriene ale forţelor ruse asupra oraşului Mariupol, după expirarea unui ultimatum rusesc pentru ca luptătorii locali să se predea forţelor ruse care asediază oraşul, transmite Agerpres, care citează AFP.
Rusia a trimis o notă de protest Republicii Cehe pentru transferul de arme către Ucraina. Rușii consideră că Cehia nu poate oferi Ucrainei arme de provenienţa sovietică fără acordul Moscovei. Ministrul ceh de Externe, Jan Lapivsky, a respins pretenţiile ruşilor, precizând că Rusia face declaraţii mincinoase.
Potrivit unui material video publicat pe pagina de Twitter Ukraine Weapons Tracker - care de la începutul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei analizează toate tipurile de arme folosite în acest conflict - un obuzier autopropulsat DANA de 152 mm este folosit acum de Forțele Armate Ucrainene. Republica Cehă ar fi livrat armatei ucrainene mai multe astfel de sisteme de artilerie.
''Toate ţările lumii'' trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice în războiul său împotriva Ucrainei, a spus vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat CNN, potrivit ediţiei online a acestui post, scrie Agerpres.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, vineri, că dronei căzută în urmă cu o lună pe raza comunei Dumitra din judeţul Bistriţa-Năsăud, pe care a identificat-o ca fiind de tip Orlan-10, îi lipseau elemente de înregistrare şi comunicare.
O uzină din regiunea Kiev, care fabrică rachetele ale sistemelor Neptun folosite de ucraineni pentru a lovi crucişătorul rus Moskva, a fost vizată în cursul nopţii de joi spre vineri de un atac rus, notează Agerpres, care citează jurnalişti ai AFP de la faţa locului.
Forţele ruse îşi concentrează în prezent atacurile în estul Ucrainei, în încercarea de a captura oraşele Popasna şi Rubijne din regiunea Lugansk, potrivit unei evaluări a situaţiei, făcută vineri de armata ucraineană, informează dpa.
Președintele Volodimir Zelenski, în cadrul unui mesaj transmis azi, a afirmat că dacă Ucraina cade următoarele ținte ale Federației Ruse sunt Polonia, România, Republica Moldova și statele baltice.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ironizat miercuri insistenţa cu care Moscova susţine că războiul împotriva ţării sale merge bine, întrebându-se cum a putut aproba preşedintele Vladimir Putin un plan care implică moartea a atâtor mulţi ruşi, informează Agerpres, care citează Reuters.
Guvernul Germaniei (coaliţia formată din Partidul Social Democrat, Verzii și Partidul Liber Democrat) a convenit astăzi asupra furnizării de arme grele către Ucrainei, a precizat pe Twitter Markus Faber, deputat în Bundestag din Partidul Liber Democrat și membru al grupului parlamentar pentru politica de apărare.
Ucraina cere arme cu rază mai mare de acțiune, iar SUA iau, destul de serios, în calcul să le furnizeze. Acest lucru a fost anunțat de adjunctul secretarului american al apărării, Kathleen Hicks, la o întâlnire cu un grup de observatori militari, potrivit publicației Vocea Americii, pe 13 aprilie.
De la începutul noului conflict din Ucraina, Franța, care a condamnat fără rezerve agresiunea militară desfăşurată de Rusia, a rămas, pe de altă parte, foarte discretă cu privire la livrările de arme pe care le-a făcut către ucraineni.
Guvernul Statelor Unite urmează să anunţe miercuri ajutoare militare suplimentare pentru Ucraina în valoare de 750 de milioane de dolari, informează Reuters.
Statele Unite nu pot confirma folosirea de agenţi chimici la Mariupol, în acest moment, a afirmat marţi un înalt oficial american din domeniul apărării, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Serviciile de informații britanice se așteaptă ca bătăliile să escaladeze în estul Ucrainei în următoarele trei săptămâni, în timp ce o evaluare a Departamentului american al Apărării indică faptul că Rusia se pregătește pentru o ofensivă masivă în regiunea Donbas.