Forţele ruse se reorganizează în prezent şi îşi concentrează ofensiva asupra regiunii Donbas, în estul Ucrainei, conform unui raport al serviciilor secrete britanice dat publicităţii luni, informează Agerpres, care citează EFE.
Forţele ruse se reorganizează în prezent şi îşi concentrează ofensiva asupra regiunii Donbas, în estul Ucrainei, conform unui raport al serviciilor secrete britanice dat publicităţii luni, informează Agerpres, care citează EFE.
La finalul lunii martie Federația Rusă anunța că Ucraina nu mai deține drone turcești Bayraktar TB2, după ce forțele ruse le-ar fi distrus aproape în totalitate.
Rusia a solicitat duminică o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta luni despre ceea ce a numit o "provocare a radicalilor ucraineni" în oraşul Bucea, după ce Kievul a acuzat trupele ruse că au ucis civili acolo, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Negociatorul-şef ucrainean în discuţiile de pace cu Rusia, David Arahamia, a afirmat sâmbătă că Moscova a acceptat "verbal" principalele propuneri ucrainene, adăugând că Kievul aşteaptă în prezent o confirmare scrisă, notează Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat militarii ruşi că minează zone din nordul Ucrainei pe măsură ce se retrag sau sunt respinşi de forţele ucrainene, transmite Agerpres, care citează Reuters. Totodată, Hanna Malyar, ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, a anunțat că forțele armate ucrainene au preluat controlul întregii regiuni Kiev.
Companii strategice și ministere de la noi sunt ținte ale războiului hibrid care are loc nu doar pe teritoriul Ucrainei, ci și în țările membre NATO, iar România nu este ferită, spune generalul Anton Rog,
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a declarat că, pe 02.04.2022, militarii ruși au distrus aerodromurile ucrainene din Poltava și Denpropetrovsk.
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București amintește în contextul atacului neprovocat al Federației Ruse asupra Ucrainei că „niciodată în istoria SUA nu s-a întâmplat ca armata americană să invadeze alte țări pentru a anexa teritorii sau pentru a jefui populația locală”.
Unul din cei aproximativ 100 de soldați ruși care au săpat poziții defensive în solul radioactiv de la Cenobîl a decedat. E primul deces consemnat, dar și alți soldați se află în stare gravă.
Vorbind despre invazia rusă, Mihailo Podoliak consideră că trupele ruse vor rămâne doar în sudul și estul Ucrainei, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, consideră că nu va exista „afganizare și nici conflict îndelungat”. Totodată, Statul Major al Forțelor Aeriene din Ucraina, comentând o propunere interesantă, transmite că țara vecină are piloți capabili să învețe să zboare pe F-15 sau F-16 în doar două săptămâni.
Pentagonul va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, transmite Agerpres, care citează agenția internațională AFP.
Germania a aprobat livrarea de mașini de luptă ale infanteriei către Ucraina, anunță Ministerul Apărării, potrivit agenției de presă Mediafax. Este vorba despre blindate fabricate în timpul Războiului Rece.
Rusia a scutit temporar tinerii angajați în domeniul IT de la efectuarea serviciul militar, după ce s-a constatat plecarea în masă a programatorilor în urma așa-zisei operațiii militare speciale a Moscovei în Ucraina.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a salutat vineri, la New Delhi, ceea ce el a numit abordarea echilibrată a Indiei faţă de războiul din Ucraina, relatează Agerpres, care citează AFP.
Forţele ucrainene au anunţat că au recucerit 11 localităţi din regiunea Herson din sudul Ucrainei în ultimele câteva zile, informează vineri DPA.
Trupele ruse care au părăsit joi centrala de la Cernobîl, ocupată la începutul invaziei Ucrainei pe 24 februarie, au luat cu ele ostatici, au declarat joi seară la Kiev oficiali ucraineni, transmite Agerpres, care citează AFP.
Autorităţile au lansat urmărirea judiciară a unui ales din oraşul Omsk, în sudul Rusiei, pe care îl acuză că a distribuit "informaţii false" privind acţiunea armatei în Ucraina, au relatat joi media, relatează Agerpre, care citează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret privind încorporarea a 134.500 de recruţi noi, în cadrul campaniei anuale de recrutare de primăvară, dar Ministerul rus al apărării a asigurat că decretul nu are nicio legătură cu actualul război din Ucraina, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Trupele ruse îşi continuă atacurile în estul Ucrainei şi au luat sub control aşezarea Zolota Niva, la sud-vest de Doneţk, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov, potrivit Interfax, citată de DPA.
Rusia a distrus aproape în totalitate industria de apărare a Ucrainei, a estimat joi Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie video în care a salutat termenii acordului de pace propus marţi la Istanbul ca pe o victorie a Kievului, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Potrivit informațiilor furnizate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru a crea în Ucraina o nouă republică separatistă, Rusia a implicat în regiunea Herson inclusiv angajați din cadrul Grupului 652 Informații și Operații Psihologice al Serviciului Federal de Securitate (FSB) .
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri deputaţilor şi miniştrilor din parlamentul Norvegiei, într-un discurs ţinut prin videoconferinţă, să ajute mai mult Ucraina să reziste în faţa agresiunii militare ruse şi să-i ofere rachete anti-navă Harpoon, precum și sisteme antiaeriene NASAMS.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercuri că nu crede în promisiunile Rusiei de a-şi reduce activitatea militară şi că armata sa se pregăteşte pentru noi lupte în estul ţării, notează AFP.
Liderul Osetiei de Sud, teritoriu prorus din Caucaz care s-a desprins de Georgia, a declarat miercuri că are în vedere un referendum cu privire la ataşarea la Rusia, potrivit Agepres, care citează agenții internaționale, precum AFP, EFE şi Reuters.
Statele Unite ale Americii a decis înaintea invaziei ruse în Ucraina ca navele de război americane să nu se afle în Marea Neagră, pentru a nu risca o confruntare militară cu Federația Rusă.
Trupele ruse au efectuat o retragere parţială din împrejurimile Kievului, dar se regrupează în vederea reluării operaţiunilor ofensive axate pe încercuirea forţelor ucrainene din estul ţării, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Oleksandr Motuzianik, potrivit Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE, Rusia confirmând la rândul ei că forţele sale se regrupează pentru a ''elibera'' Donbasul.
Așa-zisa operațiune militară specială a Federației Ruse din Ucraina, adică războiul neprovocat declanșat de ruși prin invadarea țării vecine, nu decurge deloc conform planurilor Moscovei, asta în pofida narativului rus.
Minele navale care plutesc în derivă în Marea Neagră sunt eliberate de Rusia, a acuzat miercuri într-o declaraţie Ministerul ucrainean de Externe, relatează agenţia Agerpres, care citează DPA.
Aproximativ 300 de traducători ucraineni voluntari, dintre care unii se află și în străinătate, transmit în chineză evenimentele cheie din agresiunea Rusiei asupra țării lor, aflându-se “în prima linie” a unui război informațional dificil, dus cu tendințele pro-ruse generalizate în China, cu trolii ruși și cu cenzura chineză.
Înainte de agresiunea militară rusa asupra Ucrainei, mulți experți militari anticipau că Forţele Aeriene Ruse, datorită dimensiunii lor şi capabilităţilor de care dispun, au capacitatea să domine în totalitate Forțele Aeriene Ucrainene, iar superioritatea aeriană asupra întregului teritoriu Ucrainean ar fi obţinută destul de repede. La o lună de la începerea agresiunii militare ruse, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat.