Rusia va ieşi din conflictul cu Ucraina mai slăbită şi mai izolată, a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Rusia va ieşi din conflictul cu Ucraina mai slăbită şi mai izolată, a declarat joi un înalt oficial al Pentagonului, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a dat asigurări joi că forţele sale au preluat controlul asupra primăriei din Mariupol, după care a publicat o înregistrare video în care este vorba de fapt de o clădire oficială de la periferia acestui oraş din sud-estul Ucrainei asediat de armata rusă, transmite Agerpres, care citează AFP.
SUA vor reacţiona în cazul în care Rusia va utiliza arme chimice în timpul invaziei sale în Ucraina, a dat asigurări joi preşedintele american Joe Biden, după ce a participat, la Bruxelles, la un summit extraordinar al NATO şi la un summit al G7, relatează Reuters.
Liderul republicii autonome ruse Cecenia, Ramzan Kadârov, a afirmat joi că forţele sale au cucerit primăria oraşului Mariupol, mare oraş din sud-estul Ucrainei aflat sub asediul armatei ruse, informează Agerpres, care citează AFP.
Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor terestre ale Statelor Unite ale Americii în Europa despre următoarea mişcare a Kremlinului în războiul Rusiei din Ucraina.,
Forțele Armate ale Ucrainei continuă să lupte eficient cu forţele ruse de ocupaţie, mai ales datorită faptului că folosesc tot mai des sisteme de rachete antitanc, atât de provenienţă occidentală, cât şi de fabricaţie autohtonă. De ieri, pe reţele de socializare a fost publicat un nou material video care prezintă modul în care militarii ucraineni distrug un tanc rusesc, cu ajutorul unui sistem de rachete antitanc Stunga-P.
Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații înainte de seummitul NATO de la Bruxelles, unde se va discuta despre războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.
În această dimineață, au avut loc mai multe explozii puternice în portul Berdiansk (regiunea Zaporijie), ocupat de trupele ruse, cel puțin o navă de desant de capacitate mare fiind distrusă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că un atac chimic al Rusiei în Ucraina "ar schimba enorm natura" conflictului şi ar putea afecta ţări aliate vecine, relatează Agerpres care citează EFE, care remarcă faptul că şeful Alianţei Nord-Atlantice nu a dorit să speculeze dacă o astfel de situaţie ar motiva o reacţie de apărare a alianţei.
Forţele Armate Ucrainene continuă să-şi mărească colecţia de trofee militare – tehnică militară pe care o capturează de la forţele ruse de ocupaţie. Astăzi, pe reţele de socializare au apărut imaginii cu un centru de comandă mobil – componenta cheie a sistemului rusesc de război electronic (EW) Krasukha-4 – pe care militarii ucrainei l-au capturat de la forţele ruse de ocupaţie.
Pentru a ajuta Ucraina să lupte în continuarea cu forţele ruse de ocupaţie, Suedia va oferi încă un pachet de asistenţă militară care va conţine alte 5.000 de sisteme de rachete antitanc, pe lângă cele oferite la sfârşitul lunii februarie. Această informaţie a fost comunicat de ministrul suedez al Apărării, Peter Gultqvist, în timpul unui interviu acordat unui post de radio din Suedia.
Explozia unui baraj pe râul Irpin, lângă Kiev, a dus la formarea unei noi linii de apărare foarte greu de depășit.
Soldații Forțelor Armate Ucrainene l-ar fi ucis pe colonelul rus Alexei Șarov, comandantul unei brigăzi a infanteriei marine. Până acum informaţia nu este confirmată de surse oficiale militare ruse sau ucrainene, dar mass-media ucraineană precizează că Alexei Șarov a fost ucis în Mariopol, în timp ce plănuia să ia cu asalt oraşul Odessa.
Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a făcut un apel către ţările occidentale prin care le cere acestora să livreze Ucrainei "arme ofensive". Oficialul de la Kiev considera că livrarea unor arme ofensive poate fi un "mijloc de disuasiune" în faţa Moscovei, precizează AFP.
Controversatul Batalion Azov e adus mai mereu în discuție de către Federația Rusă pentru a justifica invadarea Ucrainei care, potrivit Moscovei, este acaparată de grupări naționaliste.
Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a invadat Ucraina, declanșând o criză de securitate fără precedent în Europa, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar pe plan militar, calculele rușilor s-au dovedit a fi greșite.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a vorbit în această dimineață despre situația din Ucraina și le-a transmis un mesaj piloților de vânătoare ruși care în opinia sa nu înțeleg gravitatea ordinelor pe care le execută.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune, într-un mesaj video transmis miercuri dimineaţă, că negocierile de pace cu Rusia sunt foarte dificile, potrivit Agerpres, care citează DPA.
Rusia va folosi arme nucleare doar în cazul în care îi este ameninţată existenţa, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Republica Moldova este pregătită să facă față unui val și mai mare de refugiați în cazul în care armata rusă va ataca Odesa. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său elvețian, Ignazio Cassis.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, adresându-se parlamentului italian, că ţara sa este la limita supravieţuirii în urma războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, care, în opinia sa, este poarta prin care preşedintele rus Vladimir Putin vrea "să pătrundă în Europa", relatează Agerpres, care citează DPA şi EFE.
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat că 'pe masa NATO' se află 'propuneri periculoase' în ce priveşte răspunsul la războiul din Ucraina, transmite Agerpres, care citează MTI. Totodată, Orban a reiterat faptul că Budapesta va bloca sancțiuni împotriva Federației Ruse la importurile de petrol şi gaze.
Ucraina a anunțat că în urma capturării de tehnică militară rusă a descoperit faptul că echipamentele ruse folosesc piese germane produse de gigantul Bosch. Acesta din urmă și-a suspendat activitatea în Federația Rusă.
Orice "compromis" în negocierile cu Rusia menit să pună capăt conflictului va fi supus unui referendum în Ucraina, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru un site de ştiri regional ucrainean, informează Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că este "clar" că Rusia ia în considerare utilizarea de arme chimice şi biologice în Ucraina, avertizând că o astfel de decizie ar determina un răspuns occidental "sever", relatează Agerpres, care citează France Presse.
Rusia a declarat că armata sa a capturat un număr de peste 500 de soldaţi ucraineni ca prizonieri de război, transmite Agerpres, care citează DPA.
Incident bizar în această seară. Publicația Komsomolskaya Pravda, apropiată Kremlinului, a publicat numărul soldaților uciși în așa-zisa „operațiune militară specială”, adică războiul împotriva Ucrainei.
Uniunea Europeană îşi va spori ajutorul financiar şi livrările de arme către Ucraina, a declarat luni şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care însă a atras atenţia în acelaşi timp că NATO trebuie să acţioneze în aşa fel încât războiul declanşat de invazia Rusiei asupra Ucrainei să nu se extindă către alte ţări.
În cursul nopții trecute Federația Rusă a bombardat un mall din Kiev. Azi, Moscova a anunțat că motivul pentru care a fost distrus centrul comercial ucrainean a fost reprezentat de faptul că în clădire era adăpostit un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS).
MApN a venit cu informații în contextul Direcția Hidrografică Maritimă a transmis că există pericolul de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. În acest sens Forțele Navale Române au dispus în regim de urgență ca puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu" să efectueze misiuni în apele teritoriale românești.