Războiul din Ucraina ar putea dura 'ani de zile', a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Bild am Sonntag, preluat de AFP şi Reuters.
Războiul din Ucraina ar putea dura 'ani de zile', a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Bild am Sonntag, preluat de AFP şi Reuters.
Autorităţile ucrainene au afirmat sâmbătă că se dau "bătălii feroce" în satele situate în apropierea oraşului Severodoneţk (est), pentru al cărui control trupele ruse fac mari eforturi de săptămâni, relatează AFP.
Severodonețk este unul dintre orașele din regiunea Luhansk în care au loc în prezent cele mai grele lupte. După cum informează Ministerul ucrainean de Interne, obuzierele de calibru 155 mm donate de Polonia au schimbat situația din zonă. "Ocupanții au simțit acest lucru", a declarat vineri Rostislav Smirnov, un consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de agenția de presă Ukrinform.
Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august, după ce va desfăşura operaţiuni de contraatac, informează sâmbătă dpa.
Generalul american Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în timpul unei reuniuni la sediul NATO a ţărilor din "grupul de contact" înfiinţat de SUA pentru a ajuta Ucraina, ca primul sistem american de rachete HIMARS va fi transferat în Ucraina până la sfârșitul lunii iunie.
Pe reţele de socializare a fost publicat un scurt material video care prezintă modul în care mai mulţi soldații străini din Legiunea Internațională a Ucrainei au luptat împotriva forţelor ruse de ocupaţie care vor să cucerească în totalitate oraşul Severodonețk.
Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri că decizia sa de a ordona ''operaţiunea militară specială'' împotriva Ucrainei a fost dificilă, dar necesară, având în vedere ''riscurile şi ameninţările'' la adresa Rusiei şi că obiectivele acesteia vor fi duse până la capăt, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
Ucraina are constant nevoie de sprijin tehnic din partea producătorilor occidentali de armament pentru a putea repara în timp util unele dintre armele pe care armata ucraineană le utilizează acum pe câmpul de luptă. Într-un interviu acordat National Defense Magazine, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Denis Sharapov, a vorbit despre cât de acerbe sunt luptele pe care Forțele Armate Ucrainene le poartă în aceste zile împotriva forţelor ruse de ocupaţie.
Ucraina a lăsat impresia că ameninţă să atace podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu peninsula Crimeea, prin publicarea unor detalii ale acestei construcţii, transmite Agerpres, citând DPA.
Preşedintele Emmanuel Macron a declarat joi, la Kiev, că Franţa va ajuta România să asigure tranzitul cantităţilor uriaşe de cereale blocate în Ucraina în lipsa unui cadru care să le permită să iasă prin Marea Neagră din cauza blocadei ruseşti, transmite Agerpres, care citează AFP.
Ucraina va primi de la Statele Unite un nou model de sisteme de rachete anti-navă Harpoon. Pentagonul a declarat acest lucru în raportul său privind confirmarea acordării unui nou pachet de ajutor militar în valoare de 1 miliard de dolari.
Etapa de pregătirea a primei echipe a artileriști ucraineni, care va folosi sistemele HIMARS pe front împotriva forţelor ruse de ocupaţie, urmează să se încheie în această săptămână, precizează analişti militari ai publicaţiei ucrainene Defense Express.
Slovacia a donat Ucrainei cinci elicoptere militare din seria Mi şi mii de rachete pentru sistemele de rachete cu lansare multipla (MLRS) Grad, de concepţie sovietică, a anunţat joi ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, potrivit Reuters.
Ucraina, ale cărei forţe sunt în dificultate în faţa Moscovei în Donbas, 'aşteaptă o decizie' miercuri în legătură cu o accelerare a livrărilor de arme grele de către aliaţii săi occidentali, a spus Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, potrivit AFP.
Forțele pentru Operații Speciale (SSO) ale Armatei Ucrainei au publicat imagini cu momentul în care artileria ucraineană distruge mai multe lansatoarele de rachete rusești BM-21 Grad, aflate în regiunea Luhansk.
Mai multe puști cu lunetă WKW Tor, fabricate în Polonia, au fost livrate forţelor armate ucrainene pentru a lupta împotriva forţelor ruse de ocupaţie care au invadat Ucraina începând cu 24 februarie.
Armata ucraineană încă controlează uzina Azot din Severodonetsk, care găzduiește un număr mare de civili, a declarat luni, 13 iunie, pentru DW, Yurii Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. „Un alt ''blitzkrieg rus'' a eșuat din cauza rezistenței acerbe din partea soldaților ucraineni”, a spus Sak.
Producătorul german de armament Rheinmetall a reparat și modernizat deja o parte dintre vehiculele de luptă Marder care stăteau nefolosite în depozitele sale. Totodată, CEO-ul companiei germane Rheinmetall, Arman Papperger, și-a exprimat pentru a doua oară disponibilitatea de a răspunde nevoilor Ucrainei în materie de armament prin livrarea mai multor vehicule de luptă Marder către Forţele Armate Ucrainene.
Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au semnalat faptul că, în prima săptămână a lunii iunie, piloții companiilor aeriene comerciale au întâmpinat dificultăți severe în recepționarea semnalelor de la sistemele de poziționare globală, în mai multe țări situate în apropierea coastei Mării Negre.
Potrivit Spiegel, Germania nu a fost de acord cu planurile guvernului spaniol de a furniza Ucrainei 40 de tancuri de luptă Leopard 2A4 de fabricație germană. Dacă Berlinul ar fi de acord, ar fi prima dată când un membru NATO va livra Ucrainei tancuri moderne, preciza ziarul, pe 11 iunie.
Forţele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge un mare depozit, din regiunea ucraineană Ternopil (vest), unde se află arme americane şi europene, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă Interfax, transmite Reuters.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns, în obișnuitul său discurs de noapte, informațiilor privind distribuirea de pașapoarte rusești locuitorilor din Herson: „colaboratori și oameni din anturajul lor”, dar a vorbit și despres situația din Donbas.
În cadrul unui interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, reprezentantul Direcției Principale Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Vadym Skibitsky, a semnalat faptul că, în prezent, activitățile de luptă principale sunt duse de fiecare dintre părțile participante la conflictul din Ucraina cu artileria.
NATO și Occidentul trebuie să ajute Ucraina ca să bată Rusia, dacă va câștiga Ucraina nu va exista niciun pericol pentru invadarea R. Moldova de către armata rusă”, spune fostul ministru al Apărării al R. Moldova, Anatalo Șalaru.
Într-o singură zi, două țări NATO și-au anunțat disponibilitatea de a asigura un culoar maritim sigur spre Odessa.
Joe Biden a afirmat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, "nu a vrut să audă" avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara, notează Agerpres, care citează AFP.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 10.06.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că trupele ruse au preluat controlul asupra unui punct strategic important din Regiunea Nikolaev din Ucraina, respectiv zona Kinburn Spit. Astfel, Forțele Armate ale Federației Ruse au deschis o cale navigabilă către Ochakov.
Serviciile de informaţii militare ucrainene cred că Rusia are capacitatea de a continua încă un an războiul, în care artileria a devenit componenta principală, iar trupele ruse le depăşesc semnificativ la acest capitol pe cele ucrainene, astfel că Ucraina are nevoie de mai multe arme grele occidentale pentru a face faţă Rusiei în acest moment critic al conflictului, relatează Agerpres, care citează agenţia Reuters şi postul de televiziune CNN.
Forțele Armate Ucrainene au distrus o bază care adăpostea mercenari ai companiei militare private (PMC) Wagner Group în regiunea ocupată Luhansk, a precizat Serhiy Haidai, șefului administrației militare regionale Luhansk.
Norvegia a donat Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate M109 de 155 mm pentru a ajuta armata ucraineană să respingă atacurile forţelor ruse de ocupaţie. Donaţia făcut de Norvegia, ca parte a unui pachet de asistenţă militară de securitate, include şi piese de schimb și muniție. Mai mult, Norvegia a instruit mai mulţi soldați ucraineni cu privire la modul în care obuzierele autopropulsate M109 pot fi folosite.