Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, în cadrul vizitei sale în România, a susținut o conferință de presă comună cu Bogdan Aurescu, șeful diplomației românești.
Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, în cadrul vizitei sale în România, a susținut o conferință de presă comună cu Bogdan Aurescu, șeful diplomației românești.
Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, în cadrul vizitei sale în România, a precizat într-o conferință de presă că s-a abordat în discuțiile cu premierul Nicolae Ciucă și ministrul Apărării Vasile Dîncu inclusiv chestiunea tehnicii militare.
Ministerul rus al Apărării anunță obiectivele din faza a doua a invaziei în Ucraina. Potrivit adjunctului comandantului Districtului militar Centru, generalul Rustam Minnekaev, unul dintre scopurile războiului ar fi și crearea unui coridor către regiunea transnistreană, „unde sunt înregistrate cazuri de intimidare a vorbitorilor de limbă rusă”.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit, vineri, la Palatul Victoria, pe ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, cu care a analizat situaţia de securitate din regiune în urma agresiunii militare ruse.
În cadrul unei emisiuni radiofonice, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare (SNBO) al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat, pe 21.04.2022, că, dacă vor avea această oportunitate, militarii ucraineni vor distruge Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci.
Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, efectuează o vizită oficială la Bucureşti, unde se va întâlni cu premierul Nicolae Ciucă şi cu omologul său român, Bogdan Aurescu.
Preşedintele Volodimir Zelenski a contrazis afirmaţiile preşedintelui Vladimir Putin conform cărora oraşul-port Mariupol, vital din punct de vedere strategic, a căzut joi în mâinile armatei ruse, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Președintele Camerei Deputaților, într-o declarație la un post de televiziune, nu a exclus posibilitatea ca România să trimită avioane MiG-21 LanceR în Ucraina. Declarația a ridicat sprâncene, având în vedere că până acum nu a putut fi realizat controversatul transfer de MiG-29 pe care Polonia l-a pus la dispoziția Ucrainei, dar mai ales din punct de vedere tehnic, MiG-urile românești fiind un „tărâm” necunoscut pentru piloții ucraineni.
Președintele Joe Biden a anunțat pe 21 aprilie o nouă tranșă în valoare de 800 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei ruse și a cerut Congresului să aprobe asistența suplimentară.
Kremlinul a afirmat joi că Moscova aşteaptă în continuare răspunsul Ucrainei la cea mai recentă propunere scrisă a Rusiei din cadrul negocierilor de pace, despre care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că nu ştie nimic, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Ministerul de Externe al Federației Ruse susține că decizia Chișinăului de a interzice panglica Sfântului Gheorghe și „echivalarea acesteia cu alte atribute și simboluri general cunoscute în contextul unor acțiuni de agresiune militară” reprezintă o trădare. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă.
Lituania a predat Ucrainei mortiere grele, a informat ministrul Apărării de la Vilnius.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anulat joi ordinul de luare cu asalt a combinatului Azovstal din Mariupol, unde sunt baricadaţi 2.000 de militari ucraineni, pentru a salva vieţi, însă va fi menţinută blocada asupra zonei industriale, transmite Agerpres, care citează EFE.
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a promis că combinatul siderurgic Azovstal din oraşul asediat Mariupol, în estul Ucrainei, va fi sub control rusesc în cursul zilei de joi, informează DPA.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a acuzat miercuri că ţări membre NATO doresc un război de durată în Ucraina pentru a slăbi Moscova, informează Agerpres, care citează AFP.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 20.04.2022, un scurt material video cu lansarea a patru rachete de croazieră cu ajutorul unui complex de rachete de coastă de tip Bal asupra unor obiective de infrastructură militară de pe teritoriul Ucrainei.
Conform informațiilor publicate pe 19 aprilie 2022, compania americană AeroVironment, lider global în dezvoltarea de sisteme robotizate inteligente, a anunțat că va dona peste 100 de sisteme de aeronave fără pilot Quantix Recon (UAS) către Ministerul ucrainean al Apărării. De asemenea, va oferi militarilor ucraineni şi cursuri de pregătire pentru a începe cât mai repede operarea acestor sisteme de aeronave fără pilot.
Militarii ucraineni au anunţat, în urmă cu câteva ore, că au distrus două drone rusești, una de tip Horizon Air S-100 și cealaltă de tip Orlan-10, folosind sistemele portabile de rachete de apărare aeriană Stinger și Starstreak.
Potrivit unei declarații publicate de Ministerul norvegian al Apărării, la 20 aprilie 2022, Norvegia furnizează Ucrainei sisteme de rachete de apărare aeriană Mistral. Mistral este un sistem de rachete sol-aer cu rază scurtă de acţiune pe care Marina Norvegiană îl foloseşte în prezent.
Între 10.000 şi 20.000 de mercenari ai companiei paramilitare ruse Wagner sau luptători sirieni şi libieni luptă în prezent alături de forţele ruse în Ucraina, a afirmat marţi un responsabil european, scrie Agerpres, care citează AFP.
În cadrul unui interviu acordat publicației Argumente și fapte, fostul comandant al Trupelor de Desant Aerian și șef al Asociației Eroilor din Rusia, general colonel (r) Vladimir Shamanov, a declarat că unul dintre obiectivele “operației militare speciale” din Ucraina vizează demilitarizarea acesteia și nu poate fi realizat numai prin “eliberarea” unei părți a țării.
"S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore", a afirmat un ofiţer ucrainean asediat la Mariupol, cerând comunităţii internaţionale să treacă la "extragerea" lor, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook, anunţă Agerpres, care citează AFP.
Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, refuzând să precizeze numărul acestora sau ţările care au furnizat aparatele, scrie Agerpres, care citează AFP.
Potrivit informațiilor publicate de Daily Mail, pe 19 aprilie 2022, Marea Britanie este gata să furnizeze Ucrainei vehicule blindate Alvis Stormer, echipate cu sistemul de rachete sol-aer Starstreak. Acest nou transfer de arme are ca scop să îmbunătăţească şi mai mult capacitățile de apărare antiaeriană ale Ucraineni, care în aceste zile este ţinta bombardamentelor forţelor ruse de ocupaţie.
Militarii regimentului „Azov” au folosit cu succes lansatorul de grenade german RGW-90 Matador împotriva vehiculelor blindate ruseşti. Pe paza unui material video publicat în urmă cu câteva ore pe reţele de socializare, rezultă că militarii ucraineni ai regimentului Azov continuă să provoace pierderi serioase în rândul trupelor ruse invadatoare care vor să cucerească oraşul Mariupol
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Bogdan Rodeanu, într-o reacție după acuzele Moscovei potrivit cărora mercenari români luptă în Ucraina, a denunțat amenințările și violențele Federației Ruse, stat agresor în Ucraina, arătându-și convingerea că „ceea ce nu a reușit Stalin nu va reuși nici Putin”.
Toleranță zero pentru Federația Rusă după agresiunea militară fără precedent de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, împotriva Ucrainei.
Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat azi că noua ofensivă militară rusă în estul Ucrainei se desfăşoară "extrem de prudent" şi ar putea să eşueze, căci forţele ruse nu au capacitatea de a sparge apărarea ucraineană
Moscova a confirmat oficial că a început ceea ce numește „următoarea fază a operațiunii militare speciale” din Ucraina, adică invazia neprovocată și fără precedent declanșată împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022. După eșecul din primele două luni de război, Rusia se axează pe Donbas, estul Ucrainei.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marţi că următoarea fază a "campaniei militare" a Rusiei în Ucraina a început, centrată pe "eliberarea completă" a regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk, transmite EFE.