Soldați ruși, interceptați când povesteau cum furau echipamente de protecție NATO pentru a le folosi, de la militari morți ucraineni
Faptul că așa-zisa operațiune militară specială a Federației Ruse în primele luni ale invaziei din Ucraina a fost un fiasco nu mai e niciun secret.
Numărul uriaș de morți în rândul forțelor ruse, dar și numărul mare de tehnică militară pierdută, cât și echipamentele militare vechi folosite după eșecul blitzkrieg-ului, stau mărturie eșecului înregistrat în primele luni de campanie când s-a încercat fără succes inclusiv cucerirea Kievului.
Totodată, numărul mare de morți în rândul generalilor și ofițerilor ruși, dar și lipsa totală de sincronizare a sprijinului aviației militare pentru unitățile de la sol, arată modul în care Armata rusă a eșuat și a fost nevoită să redirecționeze operațiunea în est, axându-se pe Donbas și pe anexarea a unui teritoriu cât mai mare posibil.
Militarii ruși povestesc cum furau echipamente de protecție NATO de la soldați ucraineni decedați
Jurnaliștii de la The New York Times, citați de Business Insider, au publicat convorbiri telefonice între soldați ruși și cei de acasă, în care militarii ruși povesteau inclusiv cum deposedau cadavre ale soldaților ucraineni de tehnică de protecție NATO pentru a o folosi.
Convorbirile care au fost traduse de publicația americană datează din luna martie, de la începutul invaziei și au fost interceptate în zona Bucea de către serviciile de informații ucrainene.
Fragmentele de convorbiri publicate descriu o imagine îngrozitoare a războiului și trădează moralul forțelor ruse de ocupație de la vremea respectivă.
Mulți soldați le transmit celor de acasă că superiorii lor i-au mințit despre natura conflictului și misiunea pe care o vor avea de îndeplinit.
Însă principalele nemulțumiri în rândul acestora se referă la lipsa echipamentului militar adecvat. Un soldat rus, pe numele său Serghei, a povestit iubitei sale cum sunt deposedate cadavre ale militarilor ucraineni decedați pentru a folosi echipamentele lor de protecție. „Echipamentele de protecție NATO sunt mai performante decât ale noastre”, spune acesta în înregistrare, povestind cum alții luau echipamente de la ucraineni pentru a le folosi.
Un alt soldat, Roman, se plânge și el de echipamentul militar rus unui prieten aflat pe teritoriul Rusiei: „Totul e vechi aici. Nu e nimic atât de modern precum arată Zvezda (n.r. Zvezda TV, publicație și post TV care aparține Ministerului rus al Apărării).”
În alte înregistrări militarii ruși deplâng și numărul uriaș al pierderilor, vorbind despre înmormântări în gropi comune și unități decimate.
„Erau 400 de parașutiști. Doar 38 dintre ei au supraviețuit”, i-a transmis un soldat rus pe numele său Serghei, într-un apel telefonic transmis mamei sale, interceptat de ucraineni și publicat de jurnaliștii americani de la The New York Times.
Numărul mare de tancuri și vehicule pierdute i-a obligat pe ruși să apeleze la tehnica veche sovietică
Amintim că în ceea ce privește tehnica militară, cuvintele soldaților ruși sunt confirmate de numeroase imagini video și foto.
De precizat că începând din luna mai a acestui an ca urmare a tehnicii militare pierdute, Federația Rusă a „scos de la naftalină” bătrânele tancuri sovietice de tip T-62M pe care le-a transferat pe frontul din Ucraina.
Atunci, Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene preciza că pierderile grele înregistrate de ruşi, mai ales la capitolul tehnică militară, determină armata rusă să scoată din depozite vechile tancuri T-62.
În prezent, ca urmare a mobilizării parțiale decretate de Vladimir Putin după succesele înregistrate în contraofensiva ucraineană, Federația Rusă va avea de înfruntat nu doar chestiunea echipamentului militar modern din stocurile de mobilizare, dar și problema logistică, unul din punctele vulnerabile ale Armatei ruse care a contribuit la pierderile mari din primele luni de invazie.
CITEȘTE ȘI: Cum au „modernizat” rușii T-62. Tancuri de pe vremea lui Hrușciov cu sisteme de protecție de pe vremea lui Brejnev
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News