CNN scrie că ultimele 72 de ore trădează lipsa de pregătire a Rusiei pentru o contraofensivă a Forțelor Armate.
CNN scrie că ultimele 72 de ore trădează lipsa de pregătire a Rusiei pentru o contraofensivă a Forțelor Armate.
Atacul cu dronă asupra peninsulei Crimeea anexate de Rusia de sâmbătă a servit drept pregătire pentru contraofensiva plănuită, potrivit armatei ucrainene, relatează Agerpres, care citează DPA.
Ucraina are nevoie de sisteme antiaeriene, vehicule blindate, artilerie și muniție cu rază lungă de acțiune, a declarat Oleksei Makeev. Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksei Makeev, a cerut, sâmbătă, Germaniei să continue furnizarea de arme Kievului, în lumina contraofensivei preconizate a forțelor ucrainene, potrivit Deutsche Welle (DW).
În ultimele zile, oficialii ucraineni au încercat să reducă nivelul așteptărilor ucrainenilor privind rezultatele contraofensivei anunțate în această primăvară. Declarația ministrului de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, nu face excepție, oficialul afirmând că aceasta nu va fi o bătălie decisivă.
Primii militari ucraineni au fost deja pregătiţi pentru a opera sistemul american de apărare antiaeriană Patriot. Potrivit informaţiilor apărute în mass-media ucraineană, sistemele Patriot au început deja să apere spaţiul aerian ucrainean. Cele două sisteme [din SUA și Germania/Olanda] au sosit la mijlocul lunii aprilie în Ucraina. Militarii ucraineni visează că prima țintă doborâtă să fie avionul de vânătoare rusesc Su-35 Flanker-E.
Mihail Razvozhaiev, așa-numitul "guvernator rus al Sevastopolului", a raportat pe Telegram că un rezervor de combustibil ardea în Golful Kozacha. Acesta a precizat că explozia a fost cauzat de un atac cu drone în noaptea de 29 aprilie.
Rusia are mulţi susţinători în SUA şi în țările din Europa, state care sprijină Ucraina în confruntarea cu armata rusă, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, adăugând că ţara sa nu intenţionează să se izoleze de restul lumii, potrivit Agerpres, care citează EFE.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit vineri seara noi detalii din recenta sa convorbire telefonică cu preşedintele chinez Xi Jinping, prima conversaţie între cei doi lideri de la invazia rusă în Ucraina, relatează Agerpres, care citează DPA, Unian şi Focus.
Toți ochii sunt pe frontul ucrainean, unde forțele armate ale Ucrainei sunt așteptate să lanseze în următoarea perioadă o contraofensivă după ce ofensiva rusă din această iarnă a murit la primul fulg de nea. Marea majoritate a tehnicii militare din Occident a ajuns deja în Ucraina, inclusiv tancurile principale de luptă, precum Leopard ori Challenger 2 de producție germană, respectiv britanică. Nu însă tancurile americane Abrams.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite deportarea persoanelor din teritoriile ucrainene anexate ilegal care refuză cetățenia rusă, ceea ce a provocat acuzații de epurare etnică și crime de război la adresa Moscovei. Decretul, publicat la 27 aprilie pe portalul oficial de internet al Rusiei pentru informații juridice, spune că ucrainenii care locuiesc în teritoriile anexate de Rusia trebuie fie să devină cetățeni ruși, fie să refuze oficial acest lucru.
În cursul nopții de joi spre vineri, trupele ruse au executat un atac masiv cu rachete de croazieră asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Au fost vizate preponderent obiective militare, între care puncte de comandă, centre de comunicații sau locuri de dislocare a tehnicii militare. De asemenea, au fost lovite ținte ale infrastructurii energetice și de aprovizionare cu combustibili, care sunt întrebuințate în mod activ în scopuri militare.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a anunțat, pe 27.04.2023, că militarii ruși au executat un atac cu rachete cu rază lungă de acțiune cu bazare navală asupra locurilor de dislocare ale rezervelor Forțelor Armate ale Ucrainei.
Episoadele în care dronele ucrainene lovesc teritoriul rus sunt tot mai dese. Până în prezent ucrainenii au lovit puncte militare și logistice ale Rusiei pe teritoriul rus, reușit să se infiltreze cu drone kamikaze. Zonele Crimeea (teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia în 2014) și Belgorod sunt punctele cele mai lovite de Armata ucraineană.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a vorbit despre așteptările publicului cu privire la contraofensiva ucraineană împotriva forțelor ruse.
Aliaţii NATO şi partenerii lor au furnizat Ucrainei 230 de tancuri de luptă şi 1.550 de vehicule blindate pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă şi să-şi recucerească teritoriul, a anunţat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Rador, care citează AFP.
Generalul Christopher Cavoli, comandantul Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR), a precizat că statele occidentale au oferit deja Ucrainei 98% din echipamentul de luptă promis. Generalul este încrezător că forțele armate ale Ucrainei vor primi armele necesare la timp pentru viitoarea contraofensivă împotriva forțelor ruse de ocupaţie.
Guvernul sloven a trimis în Ucraina 20 de vehicule blindate pe roţi de tip Valuk, într-o operaţiune ținută la secret, potrivit presei din Slovenia.
Apelul guvernului ungar pentru încetarea focului în Ucraina vecină este "cinic", în timp ce mari zone din ţară sunt ocupate de forţele invadatoare ruse, a declarat miercuri ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, citat de agenţia de presă Agerpres, care citeză la rândul ei Reuters.
Tancurile Leopard 2 vor fi inspectate și reparate la uzina Bumar-Labedy din Glywice.
Generalul de brigadă Viktor Khorenko, comandantul Forțelor pentru Operații Speciale din Ucraina, a vizitat Bakhmut, cel mai fierbinte punct al frontului, a cerut informaţii despre situația actuală și a discutat cu militarii din cadrul unităților Forțelor pentru Operații Speciale care luptă cu oraşul ucrainean să nu cadă în mâna forţelor ruse de ocupaţie.
Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva trupelor ruse, dar secretul privind locul și data loviturii/loviturilor principale reprezintă prima condiție de reușită a acțiunilor Kievului.
Ucraina a plănuit un atac masiv aerian cu tot ce are mai bun la dispoziție asupra Moscovei și a altor orașe importante din Rusia, dar a fost oprită de SUA. Cel puțin așa reiese dintr-o scurgere masivă de informații care a făcut valuri prin media în ultimele săptămâni.
Rusia susţine că a desfășurat cel mai recent tanc al său, T-14 Armata, în Ucraina. Desfăşurarea tancului T-14 Armata pe front reprezintă o abordare diferită faţă de ceea ce ne-a obişnuit armata rusă până acum - trimiterea pe front a mai multor tipuri de vehicule blindate de tip sovietic. Presa rusă de propagandă susţine că tancul T-14 Armata a fost trimis pe frontul din Ucraina ca răspuns la cele mai recente blindate occidentale trimise armatei ucrainene.
Armata rusă nu trebuie subestimată, atrage atenția Coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, într-un interviu.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat luni că trimiterea de avioane de luptă F-16 ţării sale ar fi o investiţie imbatabilă, care ar avea rezultate pozitive pentru securitatea Europei pe termen lung, potrivit Agerpres, care citează EFE şi Unian.
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov , a vorbit după ce fiul său a confirmat că a luptat pentru Rusia în războiul din Ucraina.
Fondatorul companiei de mercenari ”Wagner”, Yevgeni Prigojin, a declarat luni că Ucraina va lansa o contraofensivă de îndată ce forțele ruse vor încheia ocuparea mult-disputatei localități Bahmut, raportează presa rusă.
Autorităţile ruse au afirmat luni că o dronă 'ucraineană' s-a prăbuşit la aproximativ 50 km de Moscova, fără a provoca victime sau pagube, acest incident intervenind pe fondul temerilor de atacuri în Rusia, cu câteva zile înainte de marile sărbători naţionale, relatează Agerpres, care citează France Presse. Ca urmare a incidentului, autoritățile ruse au anulat parada dedicată zilei de 9 mai în distructul Bogorodsk.
Ucraina are conducătorii și moralul pentru a putea învinge Rusia, declara săptămâna trecută generalul Mark Milley, șeful Armatei SUA, la baza aeriană Ramstein, Germania, după cea de-a 11-a reuniune a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.
La întâlnirea de vineri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, ministrul Apărării Letoniei, Inara Murniece, a anunțat decizia de a preda Kievului toate complexele portabile de rachete antiaeriene Stinger, pe care țara sa le mai are.