Operațiunile de la centrala nucleară Zaporijjia sunt suspendate pentru a preîntâmpina eventuale „provocări” din partea forțelor ucrainene, a informat agenția de presă de stat TASS.
Operațiunile de la centrala nucleară Zaporijjia sunt suspendate pentru a preîntâmpina eventuale „provocări” din partea forțelor ucrainene, a informat agenția de presă de stat TASS.
Polonia a trimis până acum în Ucraina 10 avioane de luptă MiG-29, transmite Defense24, care îl citează pe ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.
Varşovia a criticat manevrele unui avion de luptă rus Su-35, care s-a apropiat periculos de mult de o aeronavă poloneză, aflată în misiune pentru Frontex deasupra Mării Negre.
Statele Unite au mare încredere în veridicitatea declarației Ucrainei potrivit căreia a folosit un sistem american de apărare aeriană Patriot pentru a intercepta o rachetă balistică rusă hipersonică cu lansare din aer Kinzhal.
Ukraine Weapons Tracker a publicat pe rețelele de socializare fotografii cu rachete ghidate Hydra 70 furnizate de SUA. Cu toate acestea, ele [rachetele] sunt montate pe un Humvee model M1152A1 furnizat de SUA. Ca platformă de lansare, armata ucraineană folosește LAND-LGR4, care anterior era disponibilă doar pentru utilizarea pe aeronave.
Oficialii ucraineni încearcă să reducă așteptările, temându-se că rezultatul contraofensivei ar putea să nu răspundă așteptărilor aliaților, se arată într-o analiză The Washington Post.
Consilierul șefului Republicii Crimeea, Oleg Kryuchkov, a anunțat că, pe 06.05.2023, sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au doborât în peninsulă două rachete balistice ucrainene.
O analiză recentă efectuată de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), din care au fost publicate extrase de către The Wall Street Journal, arată că Washingtonul, împreună cu aliații săi, a căutat să compenseze deficitul din stocurile de apărare antiaeriană ale Kievului, printr-o acțiune de "reparare", prin integrarea rachetelor occidentale cu lansatoarele rusești din epoca sovietică ale Ucrainei, curățarea de praf a echipamentelor și sistemelor vechi și repunerea lor în funcțiune, cu modificări pentru a le face utilizabile.
Forțele rusești au raportat explozii în Crimeea, în dimineața de 6 mai, și susțin că „sistemul de apărare antiaeriană a funcționat”.
În noaptea de 4 mai, a fost foarte mult ”zgomot” peste Kiev. Capitala este obișnuită cu bombardamentele, dar în acea noapte exploziile au fost „speciale”, pentru că existatu informații privind o posibilă doborâre a rachetei hipersonice Kinzhal de către antiaeriana ucraineană.
Se pare că Ministerul rus al Apărării și-a schimbat prioritățile imediate, iar acum este mai concentrat pe apărarea împotriva unui contraatac ucrainean așteptat, scrie Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său. Potrivit acestuia, acest lucru pune grupul de mercenari rusi Wagner, care a fost implicat în mare parte în luptele de luni de zile pentru Bachmut, într-o situație potențial dificilă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 05.05.2023, ministrul Serghei Șoigu, a vizitat Statul major al Grupării întrunite de trupe participante la războiul din Ucraina, așa-numita “operație militară specială”, unde s-a întâlnit cu conducerea acesteia.
Ministerul ucrainean de Interne a lansat o campanie masivă de recrutare, la începutul lunii februarie, cu scopul de a obține cât mai mulți voluntari motivați. Ucrainenii au format un ”zid de oțel” împotriva rușilor. Kievul are acum opt brigăzi, în urma campaniei de recrutare a voluntarilor
În ultimele luni, sistemele de rachete de artilerie HIMARS, aflate în serviciu cu Forțele Armate, au devenit mai puțin eficiente din cauza blocării intensive a rușilor prin mijloace electronice de suprimare.
Şeful grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a ameninţat vineri că îşi va retrage miercurea viitoare unităţile din oraşul Bahmut, din estul Ucrainei, din cauza lipsei de muniţie şi a numărului mare de pierderi în rândurile soldaţilor săi, transmite EFE, citată de Agerpres.
Secretarul de Stat american Anthony Blinken nu a negat, nici nu a confirmat veridicitatea documentelor scurse în spațiul public, dar a ținut să precizeze că situația este una fluidă - Ucraina este acum într-o situație mult mai bună, din punct de vedere al dotării cu armament, decât era acum o lună.
Forțele Armate Ucrainene au doborât un vehicul aerian fără pilot care a intrat în spaţiul aerian al Kievului. Forțele Aeriene Ucrainene au declarat pentru Ukrainska Pravda că apărarea antiaeriană a interceptat un vehicul aerian fără pilot, care a fost în cele din urmă doborât. Ulterior, au apărut informaţii că drona era un UAV Bayraktar TB2 al forțelor aeriene ucrainene, care a fost identificat greșit.
Pe 3 mai, adjunctul secretarului general al NATO pentru informații și securitate, David Cattler, a făcut public oficial faptul că Rusia și-a intensificat activitățile de cartografiere a facilităților submarine critice utilizate de Europa și SUA, ceea ce reprezintă un indiciu privind posibila intenție de atacare a acestora.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski speră că la summitul NATO de la Vilnius, Kievul va primi un semnal din partea aliaților cu privire la perspectiva realizabilă a aderării Ucrainei la Alianță. Zelenski a subliniat că Ucraina ar dori să audă "ceva mai mult decât "ușile deschise" ale Alianței" din partea partenerilor la summitul de la Vilnius. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi să primească un ''mesaj foarte clar'' din partea NATO că ţara sa va putea intra în această Alianţă ''după război''.
Au apărut detalii despre tancul hibrid T-64, pe care militarii ucraineni îl folosesc ca înlocuitor pentru IFV-urile de pe linia frontului.
În ultimele luni, de când mercenarii aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group și armata rusă au ajuns în centrul Bakhmut, cucerirea oraşului ucrainean de către trupele ruse s-a redus la o bătălie pentru partea de vest a acestuia. Adică, partea mai mică a orașului care este apărată de armata ucraineană cu eforturi aproape titanice.
Problemele întâmpinate de aviația rusă în Ucraina sunt evidente, iar Statele Unite pare să înțeleagă situația și amână livrarea aeronavelor americane, în ciuda cererilor repetate ale Kievului de a primi F-15, F-16 sau F/A-18. Cazul Rusiei, care a trecut de la succesele din Siria (acolo unde spațiul aerian era dominat de forțele ruse) la dezastrul din Ucraina, cauzat de eșecul Moscovei în a neutraliza sistemul antiaerian ucrainean, nu trebuie repetat de Ucraina.
Pentagonul a anunțat o nouă tranșă de echipamente militare pentru a răspunde nevoilor critice de securitate și apărare ale Ucrainei.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a remarcat, miercuri, că eliminarea fizică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a administrației sale este singura opțiune rămasă în urma presupusului atac cu drone al Kievului asupra Kremlinului.
Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului sunt de părere că este foarte probabil ca Rusia să fi organizat atacul asupra Kremlinului, încercând să aducă războiul mai aproape de publicul intern rus și să creeze condițiile pentru o mobilizare mai largă a societății.
Un avion de cercetare de tip RC-135W Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a efectuat, în după-amiaza zilei de 03.05.2023, un zbor specific de culegere de informații deasupra apelor internaționale ale Mării Negre.
Atacurile cu rachete lansate de armata rusă în adâncimea Ucrainei au avut în ultimele luni fie un caracter sporadic, fie unul reactiv, prin care se urmărea “pedepsirea” anumitor reușite punctuale ale forțelor ucrainene. În contextul apropiatei contraofensive ucrainene, însă, tactica atacurilor cu rachete asupra Ucrainei a vizat preponderent ținte civile, lăsând să se înțeleagă că se urmărește mai degrabă obținerea unor efecte indirecte, decât a rezultatelor concrete în teren.
Un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol din Rusia, situată la graniţa cu Ucraina, în regiunea Rostov, oraşul Novoşahtinsk, ca urmare a exploziei unei drone pe teritoriul rafinăriei.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit miercuri seară în Ţările de Jos pentru o vizită neaşteptată, în cursul căreia urmează să viziteze în special Curtea Penală Internaţională (CPI), potrivit agenţiei olandeze de presă, ANP, scrie AFP.
Comentând încercarea de atac cu drone ucrainene asupra Kremlinului, președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Viaceslav Volodin, a scris, pe 03.05.2023, pe canalul său de Telegram, că un atac asupra Kremlinului, cu scopul de a-l lovi pe președintele rus, reprezintă un atac la adresa statului rus în ansamblu.