Scopul Kievului este de a uza armata rusă, în timp ce Ucraina își înarmează și își antrenează propria armată pentru o viitoare contraofensivă.
Scopul Kievului este de a uza armata rusă, în timp ce Ucraina își înarmează și își antrenează propria armată pentru o viitoare contraofensivă.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut garanţii de securitate pentru ţara sa înaintea summitului NATO din Lituania care va avea loc în luna iulie.
Ofensiva rusă asupra Bahmutului a început în urmă cu aproape un an, iar analiștii militari credeau că până la sfârșitul verii arcul Soledar, Seversk, Bahmut va intra sub controlul armatei ruse.
Cele opt tancuri Leopard 2 pe care Canada le-a promis Ucrainei pentru a o ajuta în lupta împotriva invaziei ruse au ajuns în Polonia, a anunţat vineri ministrul canadian al apărării, Anita Anand.
Informațiile care par a fi scurse de la Pentagon se referă și la relația Rusiei cu partenerul său mai puternic de la est și aparent dezvăluie că există o înțelegere între Moscova și Beijing pentru furnizarea de arme Rusiei. Potrivit documentelor scurse de la Pentagon, Beijingul a vrut să deghizeze ajutorul militar în articole civile.
Forţele Armate Ucrainene au primit sistemul francez de rachete ghidate antitanc RAC 112 APILAS, cel puţin asta reiese din imaginile publicate pe rețelele de socializare. Fotografiile au fost publicate pe 12 aprilie, fără a se preciza cu exactitate cât a fost făcută livrarea şi care este numărul de sisteme de rachete ghidate antitanc RAC 112 APILAS furnizat Ucrainei de către Finlanda.
Miniştrii de Externe şi ai Apărării din România, Republica Moldova şi Ucraina subliniază angajamentul pentru "suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova şi Ucrainei în cadrul frontierele lor recunoscute internaţional, inclusiv apele teritoriale", în Declaraţia comună adoptată joi, la Bucureşti.
Presa din Rusia a afirmat, citând surse „oficiale” ale Armatei ruse, că forțele ruse blochează forţele ucrainene la Bahmut şi împiedică intrarea oricăror întăriri în oraş, lăsând să se înţeleagă că forţele ruse sunt pe punctul de a cuceri acest oraş, epicentrul unor lupte crâncene încă din vara anului trecut, relatează Agerpres, care citează AFP.
Administraţia din Rusia a transmis joi că nu va exista nicio prelungire a acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, intermediat de ONU, după 18 mai, dacă Occidentul nu va îndepărta o serie de obstacole din calea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.
Un fost mercenar din grupul Wagner, Andrei Medvedev, care în ianuarie a fugit din Rusia şi s-a refugiat în Norvegia, a dat asigurări că, într-adevăr, luptători ai companiei militare private ruse sunt responsabili pentru decapitarea unui militar ucrainean, după ce a identificat vocile din înregistrarea video care arată execuţia şi a cărei autenticitate este în prezent investigată, transmite joi EFE.
Contraofensiva Forțelor Armate a fost amânată din mai multe motive, potrivit The Washington Post.
Potrivit unui general din Forța Spațială a SUA, forțele ruse au început să bruieze mult mai intens semnalele GPS ale sateliților americani care acoperă zonele de conflict și sunt folosiți de trupele ucrainene.
Iranul dorește să cumpere combustibil pentru rachete de la Rusia și China, ceea ce ar încălca sancțiunile ONU și ar putea ajuta Moscova să-și completeze stocul epuizat de rachete.
Dacă negocierile se concretizează, Iranul va chiziționa suficient combustibil pentru a construi câteva mii de rachete.
Canada a impus marți noi sancțiuni pentru invazia Ucrainei de către Rusia și a promis un nou sprijin militar Kievului după ce premierul Justin Trudeau s-a întâlnit cu premierul ucrainean Denis Shmîhal la Toronto.
Canalele rusești de Telegram au publicat imagini video cu execuția barbară a unui militar ucrainean. Invadatorii ruşi l-au torturat pe prizonierul de război și l-au decapitat când încă acesta era în viață Înregistrarea video durează mai puțin de două minute, iar scenele sunt greu de descris în cuvinte. Unul dintre soldaţii ruşi îl arunca la pământ pe soldatul ucrainean și îi taie gâtul cu un cuțit. Apoi îi taie capul și i-l arată cameramanului. Comportamentul militarilor ruşi este destul de similar cu cel al teroriştilor ISIS care s-au făcut remarcaţi prin modul în care îi ucideau pe cei luaţi ostatici.
Presa rusă semnalează faptul că Ministerul Apărării al Federației Ruse a recunoscut în cele din urmă existența PMC “Wagner”. Acum, în rapoartele oficiale ale ministerului, voluntarii companiei militare private sunt denumiți “detașamente de asalt Wagner”. Anterior, departamentul rus al apărării prefera să se refere la aceștia cu sintagma “voluntari ai trupelor de asalt”.
Dronele joacă un rol cheie în apărarea Ucrainei, deoarece ajută la o mare varietate de misiuni, inclusiv localizarea inamicului. Cu toate acestea, apărătorii din Bahmut se tem că peste câteva luni nu vor putea folosi drone DJI fabricate în China, pe măsură ce sistemele de bruiaj rusești se îmbunătățesc.
De mult timp, au loc discuții despre faptul că Forțele Armate ale Ucrainei pregătesc o contraofensivă în zona “operației militare speciale”, dar puțină lume știe dacă aceasta va avea loc sau pe ce parte a frontului va fi desfășurată. Potrivit canalul arab de televiziune prin satelit Al-Jazeera, lovitura principală a contraofensivei ar urma să fie dată în direcția Peninsulei Crimeea.
Ucraina a schimbat unele planuri ale operațiilor militare pe care le avea în vedere, din cauza recentelor informații privind publicarea unor documente militare clasificate americane pe rețelele sociale, după cum a declarat o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Marea ofensivă de iarnă a trupelor ruse de ocupație nu s-a concretizat. Suntem aproape la jumătatea lunii aprilie iar trupele Rusiei nu au reușit nicio acțiune notabilă pe linia frontului, toate mișcările ofensive fiind respinse de ucraineni. Mai mult, rușii nu au reușit încă să captureze complet nici orașul Bahmut pe care îl asediază de peste 5 luni cu pierderi majore.
Șeful Wagner Group - o companie paramilitară privată care întreține relații cu guvernul Putin - Evgheni Prigojin, a declarat duminică că Ucraina a adunat peste 200.000 de soldați pentru o contraofensivă iminentă împotriva forțelor rusești.
Forţele ruse de ocupaţie care luptă în zona frontului din Bakhmut au început să folosească tactica pământului pârjolit - situația din oraș este dificilă, dar este sub control - a declarat Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene.
Forțele Aeriene Ucrainene au publicat noi imagini din timpul unei utilizări a sistemului de apărare aeriană NASAMS, precizând că acesta este foarte eficient în interceptarea ţintelor aeriene. Un material video cu utilizarea sistemului de apărare aeriană a fost postat pe rețelele de socializare. În cele cinci luni de funcționare pe teritoriul Ucrainei, sistemele NASAMS au distrus peste 100 de ținte, inclusiv rachete de croazieră și drone inamice.Personalul militar care deservește sistemele a fost instruit în Statele Unite. Aceștia spun că sistemul este ușor de operat și eficient.
Potrivit unor informații recente publicate de ziarul britanic The Times, care citează o sursă direct implicată în evenimente, pe 19 octombrie 2022, aproximativ 600 de militari ucraineni echipați cu mitraliere, lansatoare de grenade Mk-19 și arme antitanc au încercat să traverseze Niprul cu 30 de bărci pentru a prelua controlul centralei nucleare din Zaporojie,
Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) a declarat că bloggerii militari ruși au reacționat cu îngrijorare la scurgerea de documente militare clasificate ale SUA și NATO despre războiul din Ucraina, indicând o teamă continuă față de perspectiva unei viitoare contraofensive ucrainene.
Potrivit utilizatorului de Twitter Flash (@Flash_news_ua), care citează revista Forbes, de la începutul conflictului, Rusia a lansat asupra Ucrainei 4.750 de rachete, în valoare de 16 miliarde de dolari.
Potrivit publicației de știri Meduza - fondată de jurnaliştii ruşi în Letonia și considerată indezirabilă la Moscova - bancherul ucrainean Volodimir Yatsenko, unul dintre fondatorii Monobank și coordonator al proiectului de producere a dronelor ucrainene “Dovbush T10”, a promis că va oferi peste 20 de milioane de grivne (mai mult de 500.000 de dolari) pentru aterizarea unei drone în Piața Roșie din Moscova, pe 9 mai.
Contraofensiva mult așteptată a armatei ucrainene va începe probabil în următoarele săptămâni. Decizia de a elibera, în special, Peninsula Crimeea, anexată de Rusia, ar trebui să fie luată de autoritățile ucrainene. Această declarație a fost făcută de secretarul de stat american Anthony Blinken, relatează cotidianul Tagesschau, citând grupul media Funke.
Observatorii politici și militari occidentali cred că Rusia se confruntă cu o penurie tot mai mare de muniții și se întreabă din ce în ce mai des când acest deficit va duce la o reducere bruscă a activității artileriei.
Un Challenger 2 capturat, neavariat și prezentat în Piața Roșie din Moscova ar fi o lovitură pentru reputația Marii Britanii. Iată ce a declarat locotenent-colonelul britanic Stuart Crawford pentru cotidianul britanic Daily Express. El a vorbit pe tema a ceea ce ar face Rusia dacă ar captura un tanc britanic Challenger 2 în Ucraina.