Europarlamentarul Vasile Dîncu a fost ales vicepreședinte al Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO).
„Conflictul din Nagorno Karabah ne provoacă îngrijorări serioase. Nu pentru că este foarte aproape de granițele noastre, ci mai ales pentru că atât Armenia, cât și Azerbaidjanul nu sunt țări străine, avem relații speciale cu ambele state”, a lămurit pe 04 octombrie poziția Moscovei, reprezentantul permanent la ONU, Vasily Nebenzya.
„Da, Turcia sprijină fără echivoc Azerbaidjanul. Dar asta nu înseamnă că noi suntem de cealaltă parte, susținând Armenia împotriva Azerbaidjanului”, a declarat reprezentantul rus la ONU, citat de agenția de presă TASS. Moscova, a subliniat Nebenzya, se pronunță pentru o încetare imediată a focului de către ambele părți și pentru o soluționare echitabilă a conflictului armeano-azer.
Explicația reprezentantului permanent rus la ONU a venit în contextul discuției dacă Rusia ar trebui să sprijine una dintre părți în condițiile agravării situației din Nagorno Karabah: Armenia, care, la fel ca Rusia, este membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) sau Azerbaidjanul, care este apropiat de Rusia prin contacte economice și contracte militare. Azerbaidjanul este perceput și este într-adevăr cel mai apropiat partener al Turciei, care acum încurajează campania militară azeră în Karabah. Moscova, după cum rezultă din declarațiile lui Nebenzya, încearcă să reconcilieze părțile și să readucă Erevanul și Baku la situația de fapt dinaintea escaladării conflictului.
„Rusia are o poziție neutră și echidistantă în conflictul din Karabah. Pentru noi, Azerbaidjanul nu este mai puțin valoros din punct de vedere strategic decât Armenia”, a declarat expertul militar Igor Korotchenko, redactor-șef al revistei Apărarea Națională, într-un comentariu pentru ziarul Vzglyad.
Acesta a precizat că, relațiile personale bune dintre președinții Rusiei și Azerbaidjanului, Vladimir Putin și Ilham Aliyev, au devenit un factor important în contactele ruso-azere. „În relația dintre șefii celor două state, există ceea ce se numește chimie reciprocă, adică simpatie, sprijin și afecțiune, care sunt importante în contactele internaționale. Președintele nostru este un politician reținut și precaut, care-i ține la distanță pe majoritatea partenerilor săi din politica internațională, astfel încât relațiile bune cu Aliyev sunt prețioase”, a menționat expertul.
Un exemplu special în acest sens îl reprezintă comunicarea amicală și performanțele comune ale celor doi lideri la Clubul de discuții Valdai din octombrie anul trecut.
„Momentul biografic este important aici. Tatăl actualului președinte azer, lider pe termen lung al republicii, Gaydar Aliyev, și Putin au avut un loc de muncă comun”, a spus Korotchenko. Gaydar Aliyev a fost ofițer al securității de stat, care a evoluat de la sublocotenent la președintele KGB al RSS Azerbaidjan, după care și-a început activitatea ca om de stat în Biroul Politic și în Consiliul de Miniștri al URSS.
În general, potrivit lui Korotchenko, „background-ul” familiei Aliyev este de înțeles pentru liderul rus: Ilham Aliyev este absolvent al Institutului de stat pentru relații internaționale din Moscova și vorbește la fel de bine rusa și engleza.
În același timp, expertul consideră că liderul Armeniei, prim-ministrul Nikol Pashinyan, care a venit la putere pe valul „revoluției colorate” din 2018, reprezintă o chestiune diferită. „În opinia mea, contactele personale dintre Aliyev și Putin sunt ca ordin de mărime mai bune decât contactele dintre Putin și Pașinyan”, a precizat Korotchenko. El a subliniat că este vorba despre interacțiunea personală la nivelul liderilor țărilor, dar în relațiile interstatale Moscova este echidistantă atât față de Armenia, cât și față de Azerbaidjan.
„Armenia este membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), însă și Azerbaidjanul și-a exprimat dorința de a deveni observator în această organizație. Erevanul a blocat această decizie, cu mult înainte de a fi discutată”, a spus expertul. „Armenia cumpără arme rusești, dar și Azerbaidjanul achiziționează volume mari de armament. Este important că Azerbaidjanul este unul dintre puținii parteneri care plătesc în bani reali. Azerbaidjanul are o bază financiară pentru aceste achiziții”, a spus Korotchenko. Armenia plătește pe baza împrumuturilor specifice acordate Erevanului de către Moscova.
„În ultimii ani, Rusia a vândut arme Azerbaidjanului în valoare de peste cinci miliarde de dolari. Între acestea se află mai multe lansatoare multiple de proiectile reactive, aruncătoare de flăcări, un număr mare de tancuri moderne și transportoare blindate, precum și complexe de rachete antiaeriene S-300, în cea mai recentă versiune. În urmă cu câteva luni, au existat informații că Azerbaidjanul manifestă interes pentru achiziționarea de avioane de vânătoare rusești Su-35 și MiG-35”, a menționat Korotchenko.
În plus, la sfârșitul lunii august, părțile au făcut și un schimb de vizite oficiale. Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a vizitat Baku, iar noul șef al Ministerului de Externe azer, Jeyhun Bayramov, a vizitat Moscova a doua zi.
Pe de altă parte, după cum a declarat pentru cotidianul Vzgliyad expertul azer Ilgar Velizade, șeful clubului de științe politice „Caucazul de Sud”, judecând după cifra de afaceri comercială, care a depășit anul trecut trei miliarde de dolari, ambele țări sunt, de asemenea, interesate de contactele economice. Potrivit rezultatelor de anul trecut, Ministerul Economiei din Rusia a înregistrat o creștere de două ori a cifrei de afaceri.
Velizade a spus că un factor semnificativ în relațiile dintre cele două țări este reprezentat și de prezența unei diaspore azere semnificative în Rusia. „Estimările numărului de imigranți azeri din Rusia sunt diferite. Conform statisticilor oficiale, aproximativ 600.000 de azeri au cetățenia rusă. Numărul de rezidenți ai Azerbaidjanului, care trăiesc permanent sau într-o mare măsură în Rusia ori vin adesea și pleacă, depășește trei milioane de oameni”, a spus politologul azer.
„Forța motrice a acestor legături regionale o reprezintă afacerile azere din Rusia, în special în sfera serviciilor și a comerțului”, a spus Velizade. Oameni din Azerbaidjan sunt prezenți, de asemenea, și în marile afaceri rusești. În primul rând, trebuie menționat un nativ din Baku, cetățeanul rus Vagit Alekperov, președintele Lukoil (capitalul companiei, conform datelor de anul trecut, a depășit 67,2 miliarde de dolari, iar averea personală a omului de afaceri - 20,7 miliarde de dolari). Coproprietarii grupului Kievskaya Ploshchad, Zarakh Iliev și God Nisanov, cu o avere de 3,5 miliarde de dolari, președintele Grupului Crocus, Araz Agalarov (1,9 miliarde de dolari), ocupă, de asemenea, poziții semnificative.
„Statisticile privind prezența imigranților din Azerbaidjan în Rusia diferă, dar în orice caz, aceste persoane reprezintă o legătură între țările noastre”, este sigur Velizade. „Nu trebuie să uităm nici că azerii sunt și locuitori indigeni în sudul Rusiei - în localitatea Derbent din Daghestan ei reprezintă mai mult de 30% din populație”, a spus Velizade. Expertul a menționat că Azerbaidjanul menține oficial relații cu peste 80 de regiuni rusești.
„Există și un domeniu în care Rusia și Azerbaidjanul concurează dur. Este vorba despre aprovizionarea cu hidrocarburi”, a declarat Konstantin Simonov, director general al Fondului Național pentru Securitate Energetică, politolog, într-un comentariu pentru ziarul Vzglyad. „Pe de o parte, atât noi, cât și ei participăm la tranzacția OPEC+, dar pe de altă parte, producem același produs și îl oferim aceleiași piețe”, a explicat expertul.
„În ceea ce privește gazul, Azerbaidjanul ne-a ocolit în aprovizionarea Turciei cu acesta. Gazoductul TANAP (Trans Anatolian Pipeline) a început să funcționeze și aproximativ 6 miliarde de tone vor merge în Turcia prin acesta. Și în curând se va deschide și conducta de gaz TAP (Trans-Adriatic Pipeline), următoarea parte a coridorului sudic de gaz, iar Azerbaidjanul va furniza deja 10 miliarde de tone către UE: 8 miliarde către Italia și câte 1 miliard către Grecia și Bulgaria ”, a reamintit expertul.
Rusia este pregătită pentru această competiție, iar volumele de aprovizionare turcești nu le vor „închide” pe cele rusești, dar acest lucru confirmă faptul că Baku este un concurent direct al Moscovei pe piața gazelor. „Azerbaidjanul a fost văzut de europeni ca un furnizor alternativ de gaze pentru Rusia, iar coridorul sudic ca o diversificare a aprovizionării cu conducte rusești”, a spus Simonov.
„În ansamblu, relațiile dintre Moscova și Baku pot fi evaluate ca fiind pragmatice și de parteneriat. În special, furnizarea de produse azere către țara noastră este evident benefică pentru Rusia”, a menționat expertul.
Acesta a adăugat că există un detaliu subtil și în cumpărarea și vânzarea reciproc avantajoasă de arme rusești, pe care autoritățile de la Baku le cumpără cu petrodolari. „Adică, există un lanț atât de subțire: Azerbaidjanul vinde petrol, concurează cu noi și cheltuie petrodolari pe echipamentele noastre militare”, a spus Simonov.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Europarlamentarul Vasile Dîncu a fost ales vicepreședinte al Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO).
Cinci membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) construiesc o Cortină de Fier modernă la granițele lor cu Rusia pentru a descuraja o posibilă invazie rusească. Măsurile, care erau de neconceput acum câțiva ani, ar putea include milioane de mine antipersonal.
Proiectul de buget pentru anul fiscal 2026 aduce o serie de schimbări importante. Noua administrație de la Casa Albă pare că va pune în aplicare declarațiile făcute în lunile precedente, când Trump și Musk anunțau că e nevoie de mai multe drone și de mai puține F-35.
Experții citați de CNN subliniază că atacul american asupra Iranului va avea un impact direct asupra direcției politicii Coreei de Nord. Regimul lui Kim Jong-un are un program nuclear mult mai avansat, iar acum se spune că este și mai hotărât să accelereze dezvoltarea acestuia.
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, joi, la Bruxelles, că interesele României la Consiliul European vizează Republica Moldova, regiunea Mării Negre şi Ucraina.
Răspunsul Poloniei la manevrele ruso-belaruse Vest-2025 (Zapad-2025), care vor avea loc în septembrie, va consta în organizarea de exerciții militare NATO de amploare, pe teritoriul polonez.
Uniunea Europeană se transformă într-un pact militar anti-rus, iar aderarea Ucrainei la UE ar reprezenta un pericol direct pentru Rusia, a declarat astăzi (miercuri, 25.06.2025) fostul președinte și prim-ministru rus Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate, un organism consultativ al președintelui Vladimir Putin.
Președintele român Nicușor Dan și cel turc Recep Tayyip Erdogan au avut o discuție bilaterală în marja summitului NATO de la Haga.
Comunitatea ucraineană din București organizează un eveniment de solidaritate intitulat „Întoarce-te viu”, cu ocazia Zilei Internaționale de Susținere a Victimelor Torturii. Evenimentul va avea loc pe 28 iunie 2025, în fața Teatrului Odeon, pe Calea Victoriei 40–42, București, începând cu ora 17:00. Această acțiune are scopul de a atrage atenția asupra încălcărilor grave ale drepturilor omului și a tratamentului inuman la care sunt supuși prizonierii de război și civilii ucraineni în Federația Rusă.
Excelența Sa Roberto Musneci, Ambasadorul Ordinului Suveran de Malta, a deschis evenimentul dedicat zilei Sfântului Ioan Baptistul cu un discurs plin de semnificație istorică și de recunoștință. El a exprimat bucuria de a celebra această zi importantă, care nu doar că onorează patronul Ordinului, ci și istoria de aproape 1000 de ani a acestuia, începută în Ierusalim. "Noi nu doar că am construit, la acea vreme, o unitate medicală, dar am intrat într-un acord corect între entități suverane," a subliniat el, evidențiind astfel legătura strânsă dintre Ordin și comunitățile în care activează.
Țările NATO au convenit miercuri, 25 iunie, asupra comunicatului final al summitului de două zile care are loc în orașul olandez Haga. Documentul reafirmă angajamentul față de articolul 5 și precizează că membrii Alianței se angajează să-și crească contribuțiile în domeniul apărării, dar și să sprijine Ucraina prin contribuții directe la apărarea țării.
Liderii ţărilor membre ale NATO, reuniţi la Haga, s-au angajat să investească 5% din produsul intern brut (PIB) al statelor lor pentru apărare şi securitate în 2035, indică declaraţia finală a summitului Alianţei Nord-Atlantice.
Marea Britanie va cumpăra 12 avioane de luptă F-35A noi, capabile să transporte arme nucleare tactice - și se va alătura misiunii nucleare aeriene a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a anunțat biroul premierului Keir Starmer, adăugând că acesta va anunța această mișcare la summitul NATO de la Haga.
În marja Summitului NATO de la Haga, miniștrii de externe ai statelor membre au participat marți, 24 iunie 2025, la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina (NUC).
Ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu, a reafirmat angajamentul ferm al României faţă de apărarea colectivă şi coeziunea transatlantică, la un eveniment organizat în marja Summitului NATO de la Haga.
Putin a anunțat că triada nucleară rusă, afectată de recentele atacuri ale dronelor ucrainene, va fi completată în acest an cu complexe de rachete Yars și bombardiere Tu-160M.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a angajat să majoreze cheltuielile totale pentru apărare și securitate la 5% din producția economică până în 2035, pentru a îndeplini un obiectiv stabilit de NATO.
Zelenski avertizează: Putin ar putea ataca NATO în termen de 5 ani, Ucraina îl împiedică, dar Occidentul trebuie să acționeze mai rapid.
Conform BAROMETRULUI Informat.ro – INSCOP Research realizat în perioada 26-30 mai 2025, 7 din 10 români au încredere în NATO.
Aliaţii din cadrul NATO se pregătesc să mărească până la 5% angajamentul de cheltuieli pentru apărare în cadrul summitului de la Haga, într-un context în care conflictul dintre SUA şi Israel, pe de o parte, şi Iran, de cealaltă parte, s-a acutizat în ultimele ore.
Recent, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că toate țările NATO trebuie să cheltuiască 5% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare, mai puțin SUA. În acest punct al discuției, cei interesați de subiectul bugetelor de apărare încep să-și pună întrebarea de ce ar trebui SUA să aloce mai puțin ca procente din PIB față de ceilalți aliați, pentru că evident la acest lucru se referea președintele Trump.
Articolul 5 din tratatul de apărare colectivă al Alianței nu înseamnă un răspuns militar automat în cazul unui atac rusesc. NATO nu poate răspunde la o invazie rusească, de exemplu, a unui sat estonian, declară Rob Bauer, fostul șef al Comitetului Militar al NATO.
Rușii încep să folosească nave militare pentru a escorta petrolierele “flotei din umbră” care traversează Canalul Mânecii, cu ajutorul cărora sunt eludate sancțiunile internaționale.
Statele membre NATO au convenit, înaintea unui summit care începe marți, să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB până în 2035. Spania, însă, este singura țară care spune că nu trebuie să respecte acest angajament.
Deputatul Ionuț Moșteanu (USR) a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare după audieri. Moșteanu va fi noul ministru al Apărării și va deține de asemenea funcția de vicepremier în Guvernul condus de Ilie Bolojan (PNL).
Românii se numără printre cei mai convinşi europeni că venirea lui Donald Trump la Casa Albă este un lucru bun atât pentru ţara lor, cât şi pentru pacea în lume, la şase luni după câştigarea alegerilor de către preşedintele republican, relevă un sondaj de opinie realizat în 12 state europene şi făcut public luni.
Preşedintele american Donald Trump a adus în discuţie duminică ideea unei "schimbări de regim" în Iran, în timp ce mai mulţi oficiali de rang înalt din administraţia sa au subliniat că atacurile americane asupra siturilor nucleare iraniene nu au avut acest obiectiv, relatează agențiile Agerpres și AFP.
După cum se poate observa în imaginea din satelit, craterele nu sunt deloc mari și nu există daune majore vizibile la suprafață.
Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, urmează să călătorească duminică la Moscova, unde se așteaptă să se întâlnească luni cu liderul rus Vladimir Putin, a relatat AFP. Motivul călătoriei îl reprezintă atacurile peste noapte ale Statelor Unite asupra instalațiilor nucleare din Iran.
Statele Unite au atacat trei instalații nucleare iraniene, a anunțat președintele american Donald Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social duminică seară. Iranienii au confirmat atacurile. Potrivit lui Trump, instalațiile au fost complet distruse.
Pe fondul avertismentelor privind un posibil conflict major cu Rusia, Germania va găzdui la sfârșitul lunii septembrie unul dintre cele mai importante exerciții militare ale NATO din ultimii ani.
“Într-o săptămână au fost folosite 1.800 de drone și 83 de rachete", arată președintele Ucrainei.
Utilizarea eficientă de către Rusia a rachetelor cu rază lungă de acțiune în războiul său din Ucraina i-a convins pe oficialii militari occidentali de importanța acestora pentru distrugerea posturilor de comandă, a centrelor de transport și a lansatoarelor de rachete aflate mult în spatele liniilor inamice.
Kim Jong Un s-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în orașul portuar Wonsan. Întâlnirea a avut loc în contextul în care analiștii sugerează că Coreea de Nord va trimite mai multe trupe pentru a lupta alături de Rusia în cadrul ofensivei sale împotriva Ucrainei.
În timpul unei operațiuni speciale, angajați ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au eliminat agenți ai serviciilor speciale rusești care, în numele FSB-ului rus, uciseseră un colonel SBU la Kiev.
În timp ce Australia se pregătește să înceapă cele mai mari exerciții militare cu SUA, ministrul interimar australian al apărării, Pat Conroy,a declarat că Armata sa este pregătită și se așteaptă ca navele spion chineze să monitorizeze exercițiul Talisman Sabre. Cu toate acestea, oficialul a refuzat să se pronunțe asupra modului în care Australia ar reacționa în cazul unui conflict între China și SUA.
Rachetele vor fi livrate încă de la sfârșitul lunii iulie și vor veni într-un număr mare, a declarat generalul Freuding, responsabilul pentru coordonarea sprijinului militar pentru Ucraina.
Prezența militară franceză la Cincu și sprijinul diplomatic pentru Republica Moldova ajută la consolidarea celor două țări din estul Europei, iar asta deranjează teribil la Moscova.
Într-un material analitic al Institutului Polonez pentru Relații Internaționale (IPRI), care a fost preluat de mai multe surse de pe rețelele de socializare, se arată faptul că Ucraina obține miliarde de dolari prin exploatarea coridorului de transport maritim prin Marea Neagră, ”recucerit” de la ruși.
Produsele importate din Uniunea Europeană şi Mexic vor avea taxe vamale de 30% de la 1 august, a anunţat preşedintele american Donald Trump sâmbătă, în scrisori postate pe social media, relatează agențiile de știri.
Pe 10 iulie, forțele Direcției Principale de Informații (GUR) a Ucrainei au provocat distrugerea unui gazoduct rus situat la peste 3.000 km de linia frontului, în districtul autonom Hanti-Mansi din regiunea Tyumen, o conductă principală care furnizează gaze naturale instalațiilor de producție de tehnică militară din regiunile Orenburg, Celiabinsk și Sverdlovsk.
Regatul Unit și Franța vor comanda mai multe rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP. În același timp, vor fi intensificate lucrările de înlocuire a acestui model de armament, ca parte a acordului Lancaster House 2.0, un nou acord Lancaster House, în domeniul apărării, semnat inițial în 2010.
Țările NATO dezvoltă o nouă modalitate de a furniza Ucrainei arme americane esențiale pentru lupta sa împotriva Rusiei, potrivit unui articol din 11 iulie al New York Times (NYT).
Rusia a lansat în noaptea de 11 spre 12 iulie un nou val masiv de atacuri cu drone și rachete asupra vestului Ucrainei, vizând zone îndepărtate de liniile frontului, au relatat sâmbătă presa și oficialii ucraineni.
Taiwan desfășoară, de câteva zile, cele mai ample exerciții militare din istorie. Ca răspuns, postul de televiziune de stat chinez CCTV a publicat imagini cu manevrele militare chineze din strâmtoarea Taiwan.
Bătrânul portavion rusesc “Amiral Kuznețov” s-ar putea să nu mai vadă marea, după ce lucrările de modernizare a navei au fost suspendate pe termen nelimitat.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a început o vizită planificată de trei zile în Coreea de Nord comunistă (RPDC). Asta, în timp ce Rusia taie comunicare cu statele occidentale.
Antrenarea piloților ucraineni pentru F-16 Fighting Falcon e un obiectiv pentru aliații Ucrainei, într-o coaliție din care fac parte mai multe state aliate și în care România are un rol primordial în contextul în care aici, la Baza 86 Aeriană Borcea, a fost ridicat singurul Centru de pregătire pentru F-16 din Europa. Însă mai multe state europene pun umărul în acest proces. Chiar dacă, paradoxal, nu dispun de F-16.
Într-un recent interviu acordat publicației ruse Expert, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a recunoscut existența unei „cenzuri militare” în Federația Rusă, precum și intențiile Moscovei de a menține acest regim pe termen nedeterminat.
Comisia pentru forţele armate a Senatului american a aprobat o asistenţă de securitate în valoare de 500 milioane de dolari pentru Ucraina, ca parte a proiectului său la Legea de autorizare a apărării naţionale (NDAA) pentru anul fiscal 2026, transmit Agerpres și Reuters.
Moscova a desemnat Franța drept 'principalul său adversar în Europa', a declarat vineri șeful Statului Major al armatei franceze Thierry Burkhard, explicând această atitudine a Rusiei prin sprijinirea de către Paris a Ucrainei invadate de Rusia, potrivit Agerpres și AFP.
O analiză a Israelului concluzionează că o parte din stocurile iraniene de uraniu îmbogățit au supraviețuit atacului american și ar putea fi, în teorie, utilizat de inginerii iranieni.
Guvernul german intenționează să cumpere încă 15 avioane de vânătoare F-35, crescând comanda de la 35 inițial la 50 de avioane americane. Citând mai multe surse, Politico a relatat joi că acest lucru este rezultatul dezacordurilor dintre Germania și Franța cu privire la proiectul comun FCAS, pentru avionul european de generația a șasea.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 11 iulie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic.
Ucraina ar putea primi Patriot: Germania și Norvegia sunt gata să cumpere sisteme americane pentru Kiev. „Sprijinul nostru pentru țara dumneavoastră este neclintit”, a declarat Merz într-o conversație cu președintele Ucrainei.
Nordul Extrem devine un punct cheie pentru apărarea și logistica Alianței NATO.
Președintele american Donald Trump trimite arme în Ucraina pentru prima dată de la revenirea sa la Casa Albă, folosind PDA (Presidential Drawdown Authority) - un instrument la care predecesorul său, Joe Biden, a a apelat în dese rânduri.
Atacurile intense cu drone și rachete rusești din iunie au provocat un număr record de victime civile în mai bine de trei ani de la invadarea Ucrainei de către Moscova. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat joi (10.07.2025) despre acest lucru, scrie agenția de presă slovacă TASR, preluând o știre de la AFP.
Pe 26 iunie 2025, la White Sands Missile Range (WSMR), US Army (forțele terestre ale SUA) și Lockheed Martin au efectuat o misiune critică de testare de zbor, demonstrând capabilitatea în evoluție a PAC-3 MSE în cadrul sistemului PATRIOT.
Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a anunțat oficial, în prima sa apariție publică de la preluarea mandatului, că firma israeliană Rafael a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru furnizarea de sisteme de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD) destinate apărării aeriene a României.
Grupul de luptă românesc Getica, parte a Legiunii Internaționale ce operează în Ucraina, a dezvăluit un incident care s-ar fi putut termina tragic petrecut în data de 17 iunie, în apropierea liniei frontului din regiunea Zaporizhia, mai exact în zona Orikhiv. Doi dintre membrii ai eroicei unități românești care ține piept în Ucraina ocupantului rus, au fost la un pas de moarte în timpul unei misiuni de extragere a unei echipe de infanterie aliată, după ce un dispozitiv exploziv improvizat activat de la distanță (remotely activated IED), mai exact o dronă FPV (first-person view) folosită pe post de mină, a fost detonată direct sub motorul vehiculului în care se aflau aceștia.
Parlamentul European a acordat pe 10 iulie votul de încredere președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și celor 26 de comisari europeni aflați sub coordonarea sa. Din cei 720 de europarlamentari, 553 au fost prezenți în sală, 360 au votat în favoarea menținerii încrederii în von der Leyen, 175 au fost împotrivă, iar 18 s-au abținut.