Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Conflictul din Nagorno Karabah: De ce Rusia are nevoie de Azerbaidjan?
News
Data publicării:
Agravarea situației din Nagorno Karabah a ridicat o serie de întrebări din partea observatorilor. În special, aceștia au fost surprinși de faptul că Moscova nu se grăbește să sprijine Armenia și nu critică aspru Azerbaidjanul. Însă, Rusia și Azerbaidjanul au relații foarte strânse și nu numai în domeniul economic. Din această cauză Rusia are nevoie de Azerbaidjan.

„Conflictul din Nagorno Karabah ne provoacă îngrijorări serioase. Nu pentru că este foarte aproape de granițele noastre, ci mai ales pentru că atât Armenia, cât și Azerbaidjanul nu sunt țări străine, avem relații speciale cu ambele state”, a lămurit pe 04 octombrie poziția Moscovei, reprezentantul permanent la ONU, Vasily Nebenzya.

„Da, Turcia sprijină fără echivoc Azerbaidjanul. Dar asta nu înseamnă că noi suntem de cealaltă parte, susținând Armenia împotriva Azerbaidjanului”, a declarat reprezentantul rus la ONU, citat de agenția de presă TASS. Moscova, a subliniat Nebenzya, se pronunță pentru o încetare imediată a focului de către ambele părți și pentru o soluționare echitabilă a conflictului armeano-azer.

Explicația reprezentantului permanent rus la ONU a venit în contextul discuției dacă Rusia ar trebui să sprijine una dintre părți în condițiile agravării situației din Nagorno Karabah: Armenia, care, la fel ca Rusia, este membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) sau Azerbaidjanul, care este apropiat de Rusia prin contacte economice și contracte militare. Azerbaidjanul este perceput și este într-adevăr cel mai apropiat partener al Turciei, care acum încurajează campania militară azeră în Karabah. Moscova, după cum rezultă din declarațiile lui Nebenzya, încearcă să reconcilieze părțile și să readucă Erevanul și Baku la situația de fapt dinaintea escaladării conflictului.

 

Rusia adoptă o poziție neutră

 

„Rusia are o poziție neutră și echidistantă în conflictul din Karabah. Pentru noi, Azerbaidjanul nu este mai puțin valoros din punct de vedere strategic decât Armenia”, a declarat expertul militar Igor Korotchenko, redactor-șef al revistei Apărarea Națională, într-un comentariu pentru ziarul Vzglyad.

Acesta a precizat că, relațiile personale bune dintre președinții Rusiei și Azerbaidjanului, Vladimir Putin și Ilham Aliyev, au devenit un factor important în contactele ruso-azere. „În relația dintre șefii celor două state, există ceea ce se numește chimie reciprocă, adică simpatie, sprijin și afecțiune, care sunt importante în contactele internaționale. Președintele nostru este un politician reținut și precaut, care-i ține la distanță pe majoritatea partenerilor săi din politica internațională, astfel încât relațiile bune cu Aliyev sunt prețioase”, a menționat expertul.

Un exemplu special în acest sens îl reprezintă comunicarea amicală și performanțele comune ale celor doi lideri la Clubul de discuții Valdai din octombrie anul trecut.

„Momentul biografic este important aici. Tatăl actualului președinte azer, lider pe termen lung al republicii, Gaydar Aliyev, și Putin au avut un loc de muncă comun”, a spus Korotchenko. Gaydar Aliyev a fost ofițer al securității de stat, care a evoluat de la sublocotenent la președintele KGB al RSS Azerbaidjan, după care și-a început activitatea ca om de stat în Biroul Politic și în Consiliul de Miniștri al URSS.

În general, potrivit lui Korotchenko, „background-ul” familiei Aliyev este de înțeles pentru liderul rus: Ilham Aliyev este absolvent al Institutului de stat pentru relații internaționale din Moscova și vorbește la fel de bine rusa și engleza.

În același timp, expertul consideră că liderul Armeniei, prim-ministrul Nikol Pashinyan, care a venit la putere pe valul „revoluției colorate” din 2018, reprezintă o chestiune diferită. „În opinia mea, contactele personale dintre Aliyev și Putin sunt ca ordin de mărime mai bune decât contactele dintre Putin și Pașinyan”, a precizat Korotchenko. El a subliniat că este vorba despre interacțiunea personală la nivelul liderilor țărilor, dar în relațiile interstatale Moscova este echidistantă atât față de Armenia, cât și față de Azerbaidjan.

„Armenia este membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), însă și Azerbaidjanul și-a exprimat dorința de a deveni observator în această organizație. Erevanul a blocat această decizie, cu mult înainte de a fi discutată”, a spus expertul. „Armenia cumpără arme rusești, dar și Azerbaidjanul achiziționează volume mari de armament. Este important că Azerbaidjanul este unul dintre puținii parteneri care plătesc în bani reali. Azerbaidjanul are o bază financiară pentru aceste achiziții”, a spus Korotchenko. Armenia plătește pe baza împrumuturilor specifice acordate Erevanului de către Moscova.

 

Vânzări importante de arme

 

„În ultimii ani, Rusia a vândut arme Azerbaidjanului în valoare de peste cinci miliarde de dolari. Între acestea se află mai multe lansatoare multiple de proiectile reactive, aruncătoare de flăcări, un număr mare de tancuri moderne și transportoare blindate, precum și complexe de rachete antiaeriene S-300, în cea mai recentă versiune. În urmă cu câteva luni, au existat informații că Azerbaidjanul manifestă interes pentru achiziționarea de avioane de vânătoare rusești Su-35 și MiG-35”, a menționat Korotchenko.

În plus, la sfârșitul lunii august, părțile au făcut și un schimb de vizite oficiale. Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a vizitat Baku, iar noul șef al Ministerului de Externe azer, Jeyhun Bayramov, a vizitat Moscova a doua zi.

Pe de altă parte, după cum a declarat pentru cotidianul Vzgliyad expertul azer Ilgar Velizade, șeful clubului de științe politice „Caucazul de Sud”, judecând după cifra de afaceri comercială, care a depășit anul trecut trei miliarde de dolari, ambele țări sunt, de asemenea, interesate de contactele economice. Potrivit rezultatelor de anul trecut, Ministerul Economiei din Rusia a înregistrat o creștere de două ori a cifrei de afaceri.

Velizade a spus că un factor semnificativ în relațiile dintre cele două țări este reprezentat și de prezența unei diaspore azere semnificative în Rusia. „Estimările numărului de imigranți azeri din Rusia sunt diferite. Conform statisticilor oficiale, aproximativ 600.000 de azeri au cetățenia rusă. Numărul de rezidenți ai Azerbaidjanului, care trăiesc permanent sau într-o mare măsură în Rusia ori vin adesea și pleacă, depășește trei milioane de oameni”, a spus politologul azer.

„Forța motrice a acestor legături regionale o reprezintă afacerile azere din Rusia, în special în sfera serviciilor și a comerțului”, a spus Velizade. Oameni din Azerbaidjan sunt prezenți, de asemenea, și în marile afaceri rusești. În primul rând, trebuie menționat un nativ din Baku, cetățeanul rus Vagit Alekperov, președintele Lukoil (capitalul companiei, conform datelor de anul trecut, a depășit 67,2 miliarde de dolari, iar averea personală a omului de afaceri - 20,7 miliarde de dolari). Coproprietarii grupului Kievskaya Ploshchad, Zarakh Iliev și God Nisanov, cu o avere de 3,5 miliarde de dolari, președintele Grupului Crocus, Araz Agalarov (1,9 miliarde de dolari), ocupă, de asemenea, poziții semnificative.

„Statisticile privind prezența imigranților din Azerbaidjan în Rusia diferă, dar în orice caz, aceste persoane reprezintă o legătură între țările noastre”, este sigur Velizade. „Nu trebuie să uităm nici că azerii sunt și locuitori indigeni în sudul Rusiei - în localitatea Derbent din Daghestan ei reprezintă mai mult de 30% din populație”, a spus Velizade. Expertul a menționat că Azerbaidjanul menține oficial relații cu peste 80 de regiuni rusești.

 

Concurează pe hidrocarburi

 

„Există și un domeniu în care Rusia și Azerbaidjanul concurează dur. Este vorba despre aprovizionarea cu hidrocarburi”, a declarat Konstantin Simonov, director general al Fondului Național pentru Securitate Energetică, politolog, într-un comentariu pentru ziarul Vzglyad. „Pe de o parte, atât noi, cât și ei participăm la tranzacția OPEC+, dar pe de altă parte, producem același produs și îl oferim aceleiași piețe”, a explicat expertul.

„În ceea ce privește gazul, Azerbaidjanul ne-a ocolit în aprovizionarea Turciei cu acesta. Gazoductul TANAP (Trans Anatolian Pipeline) a început să funcționeze și aproximativ 6 miliarde de tone vor merge în Turcia prin acesta. Și în curând se va deschide și conducta de gaz TAP (Trans-Adriatic Pipeline), următoarea parte a coridorului sudic de gaz, iar Azerbaidjanul va furniza deja 10 miliarde de tone către UE: 8 miliarde către Italia și câte 1 miliard către Grecia și Bulgaria ”, a reamintit expertul.

Rusia este pregătită pentru această competiție, iar volumele de aprovizionare turcești nu le vor „închide” pe cele rusești, dar acest lucru confirmă faptul că Baku este un concurent direct al Moscovei pe piața gazelor. „Azerbaidjanul a fost văzut de europeni ca un furnizor alternativ de gaze pentru Rusia, iar coridorul sudic ca o diversificare a aprovizionării cu conducte rusești”, a spus Simonov.

„În ansamblu, relațiile dintre Moscova și Baku pot fi evaluate ca fiind pragmatice și de parteneriat. În special, furnizarea de produse azere către țara noastră este evident benefică pentru Rusia”, a menționat expertul.

Acesta a adăugat că există un detaliu subtil și în cumpărarea și vânzarea reciproc avantajoasă de arme rusești, pe care autoritățile de la Baku le cumpără cu petrodolari. „Adică, există un lanț atât de subțire: Azerbaidjanul vinde petrol, concurează cu noi și cheltuie petrodolari pe echipamentele noastre militare”, a spus Simonov.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Aderarea României la Schengen are sprijin european solid, chiar dacă decizia finală încă nu a fost luată, spune ministrul român de interne
Rusia prezintă imagini de la ultima operaționalizare a unei rachete balistice intercontinentale de tip “Yars”
"Pentagonul" european? Motorul franco-german invită câteva state europene să coopereze mai strâns în domeniul apărării
Kamala Harris și-a recunoscut înfrângerea: Vicepreședinta SUA l-a sunat pe Donald Trump să îl felicite pentru victorie
Ce va însemna Trump 2.0 pentru Europa
Rusia, suspectată că a orchestrat operațiuni de sabotaj asupra lanțurilor logistice din Europa
”Nu o recunoaștem pe Sandu”. Moscova vorbește despre vot fraudat în Moldova, dar alegerile de acum 4 ani arată cât minte propaganda rusă
China apelează la „obstrucția neașteptată” pentru a explica cum un avion militar chinez de spionaj de tip Y-9 a încălcat spațiul Japoniei
Ucraina nu se opune încheierii unui acord cu Rusia privind securitatea energetică. Acesta ar putea fi mediat de Qatar prin discuții separate cu părțile aflate în conflict
În weekend, Forțele ruse au efectuat cel mai lung atac cu ”Shahed-uri” de la începutul războiului
Era izolaționismului Rusiei continuă: Structura care se ocupă de Europa, redenumită ca Departamentul pentru Probleme Europene
Victorie pentru Maia Sandu: Moldova și-a arătat voința și puterea prin votul fiecăruia din noi
Moldova respiră aer european. Maia Sandu, aproape de o victorie istorică pentru președinția Republicii Moldova
Sondajul din Iowa îi dă lui Harris un avantaj surpriză chiar în fieful republicanilor. Cele șapte statele cheie care vor decide alegerile din SUA
Alegeri în Moldova | S-a încheiat votul în Republica Moldova și România. Peste 310.000 de moldoveni din Diaspora au votat până la ora 21.00
Mai ieftine decât ținta? Ucraina va lovi dronele rusești cu rachete de 30.000 de euro, produse în comun cu Thales
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
Pentru a-și astupa găurile din ”șvaițerul” informațional, UE intenționează să înființeze o Agenție de spionaj
Orban acuză UE de conspirație pentru răsturnarea guvernul ungar
Deși ține la ordin toată presa din Federație, Kremlinul acuză Washingtonul de încălcarea libertății presei: ”Jurnaliştii Izvestia au fost interogați 10 ore”
Încă un ”patriot” care rupe rândurile europene: Robert Fico a apărut pe canalul Rossiya 1 la o emisiune de propagandă. ”Voi negocia cu Putin fără ezitare”
După Ungaria și Slovacia, blocul pro-rus din cadrul UE ar putea include și Cehia, în urma alegerilor de anul viitor
Universitatea Forțelor Speciale din Cecenia atacată cu drone: Un mesaj pentru Ramzan Kadîrov de la ''pretenii'' din Daghestan și Ingușetia
Renumărare de fațadă a voturilor în Georgia. Cum discursul ”Pro-european” promovat de Visul Georgian ar putea hipnotiza și R. Moldova
Relația Rusia - Sudan. Sau cum extinde Moscova războiul pe orizontală
F-urile noastre, liber la doborât drone rusești. România a făcut azi un pas mare în schimbarea legislației după provocările Rusiei din ultimele zile
Polonia merge înainte cu fortificațiile de la granița cu Rusia și Belarus. “Scutul de Est” va costa 2,5 miliarde de dolari
Vot în Europa: Conservatorii din Bulgaria și socialiștii din Lituania câștigă alegerile / ”Visul Georgian” îndreaptă țara spre orbita Moscovei

Ştiri Recomandate

Misiune franceză de cercetare deasupra Mării Negre, concomitent cu mai multe atacuri aeriene ale armatei ucrainene asupra Peninsulei Crimeea
Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace
Polonia vrea să pună tancurile sud-coreene K2 Black Panther în prima linie a apărării graniţelor împotriva amenințărilor estice
Turcia ar fi închis cazul sistemului rusesc S-400 şi face deja demersuri pentru avioane americane F-35. De ce ar fi devenit Washingtonul mai îngăduitor cu Ankara?
Președintele României a convocat de urgență CSAT. Pe agendă, influența unor actori statali și acțiuni cibernetice pe social media după primul tur al prezidențialelor
Lituania sprijină proiectul revoluţionar al dronei ucrainene cu rază lungă de acțiune Palianîția. Principala ţintă vor fi liniile logistice rusești şi bazele militare
Beijingul își anchetează pentru corupție al treilea ministru al apărării la rând
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Europa trebuie să se apere. Ursula von der Leyen: Rusia alocă 9% din PIB apărării, Europa 1.9%. Ceva e în neregulă
Lăsați Ucraina să-și facă propriile arme. Europa nu ține pasul, mai degrabă ar plăti pentru asta
Slovacia va fi protejată de sisteme antiaeriene Barak MX. Israelul va livra și rachete Barak ER cu rază dublă față de varianta de bază, drept compensare pentru întârzieri
Ucrainenii îi ironizează pe ruși: Le-am încălcat doctrina militară de nenumărate ori. Atac nuclear, doar dacă începe eliberarea unui teritoriu considerat sacru de Rusia
A intrat în vigoare o încetare a focului între Israel și Hezbollah. Organizația sprijinită de Iran își poate linge rănile după ce a fost decapitată de IDF și Mossad
Grecia începe ”derusificarea” sistemelor antiaeriene: S-300 nu vor pleca însă spre Ucraina, ci spre aliatul geostrategic al Atenei
Vă sună cunoscut? Generalii cehi se plâng că profesioniștii cu experiență pleacă din Armată. ”Câștigă mai mult la Kaufland”
Rusia a recunoscut că a încasat lovituri cu rachete ATACMS în Kursk și anunță represalii majore. Apărarea rusească nu a putut opri rachetele americane
Ucrainenii știu că Tomahawk rămâne un vis și lucrează activ la propriile programe de rachete. „Rusia va simți pe pielea ei rezultatul”
Rusia expulzează un diplomat britanic acuzat de spionaj
Kirilo Budanov, șeful informațiilor Armatei ucrainene, amenințat cu schimbarea. Ce i-a transmis Casa Albă lui Zelenski în septembrie pe acest subiect
SUA au lovit în Siria un depozit de arme furnizate de Iran
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Medvedev amenință din nou că Armata rusă lovește Parisul și Berlinul dacă Occidentul va livra arme nucleare Ucrainei
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
Demonstrație de forță la granițele Rusiei. Escortat de avioane F-16 și Eurofighter, un bombardier B-52 al SUA a lansat bombe ghidate de aviație JDAM
Șeful apărării din Estonia îndeamnă la ajutor financiar pentru Ucraina şi nu la desfășurarea de trupe străine pe front
Trump a promis taxe mai mari pentru mărfurile chinezești. Răspunsul Beijingului: „Nimeni nu va câștiga într-un război comercial și tarifar”
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
pixel