Cu ocazia Nașterii Domnului, echipa DefenseRomania dorește să transmită un călduros Crăciun fericit în liniște și pace alături de cei dragi tuturor cititorilor noștri și nu numai.
„Conflictul din Nagorno Karabah ne provoacă îngrijorări serioase. Nu pentru că este foarte aproape de granițele noastre, ci mai ales pentru că atât Armenia, cât și Azerbaidjanul nu sunt țări străine, avem relații speciale cu ambele state”, a lămurit pe 04 octombrie poziția Moscovei, reprezentantul permanent la ONU, Vasily Nebenzya.
„Da, Turcia sprijină fără echivoc Azerbaidjanul. Dar asta nu înseamnă că noi suntem de cealaltă parte, susținând Armenia împotriva Azerbaidjanului”, a declarat reprezentantul rus la ONU, citat de agenția de presă TASS. Moscova, a subliniat Nebenzya, se pronunță pentru o încetare imediată a focului de către ambele părți și pentru o soluționare echitabilă a conflictului armeano-azer.
Explicația reprezentantului permanent rus la ONU a venit în contextul discuției dacă Rusia ar trebui să sprijine una dintre părți în condițiile agravării situației din Nagorno Karabah: Armenia, care, la fel ca Rusia, este membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) sau Azerbaidjanul, care este apropiat de Rusia prin contacte economice și contracte militare. Azerbaidjanul este perceput și este într-adevăr cel mai apropiat partener al Turciei, care acum încurajează campania militară azeră în Karabah. Moscova, după cum rezultă din declarațiile lui Nebenzya, încearcă să reconcilieze părțile și să readucă Erevanul și Baku la situația de fapt dinaintea escaladării conflictului.
„Rusia are o poziție neutră și echidistantă în conflictul din Karabah. Pentru noi, Azerbaidjanul nu este mai puțin valoros din punct de vedere strategic decât Armenia”, a declarat expertul militar Igor Korotchenko, redactor-șef al revistei Apărarea Națională, într-un comentariu pentru ziarul Vzglyad.
Acesta a precizat că, relațiile personale bune dintre președinții Rusiei și Azerbaidjanului, Vladimir Putin și Ilham Aliyev, au devenit un factor important în contactele ruso-azere. „În relația dintre șefii celor două state, există ceea ce se numește chimie reciprocă, adică simpatie, sprijin și afecțiune, care sunt importante în contactele internaționale. Președintele nostru este un politician reținut și precaut, care-i ține la distanță pe majoritatea partenerilor săi din politica internațională, astfel încât relațiile bune cu Aliyev sunt prețioase”, a menționat expertul.
Un exemplu special în acest sens îl reprezintă comunicarea amicală și performanțele comune ale celor doi lideri la Clubul de discuții Valdai din octombrie anul trecut.
„Momentul biografic este important aici. Tatăl actualului președinte azer, lider pe termen lung al republicii, Gaydar Aliyev, și Putin au avut un loc de muncă comun”, a spus Korotchenko. Gaydar Aliyev a fost ofițer al securității de stat, care a evoluat de la sublocotenent la președintele KGB al RSS Azerbaidjan, după care și-a început activitatea ca om de stat în Biroul Politic și în Consiliul de Miniștri al URSS.
În general, potrivit lui Korotchenko, „background-ul” familiei Aliyev este de înțeles pentru liderul rus: Ilham Aliyev este absolvent al Institutului de stat pentru relații internaționale din Moscova și vorbește la fel de bine rusa și engleza.
În același timp, expertul consideră că liderul Armeniei, prim-ministrul Nikol Pashinyan, care a venit la putere pe valul „revoluției colorate” din 2018, reprezintă o chestiune diferită. „În opinia mea, contactele personale dintre Aliyev și Putin sunt ca ordin de mărime mai bune decât contactele dintre Putin și Pașinyan”, a precizat Korotchenko. El a subliniat că este vorba despre interacțiunea personală la nivelul liderilor țărilor, dar în relațiile interstatale Moscova este echidistantă atât față de Armenia, cât și față de Azerbaidjan.
„Armenia este membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), însă și Azerbaidjanul și-a exprimat dorința de a deveni observator în această organizație. Erevanul a blocat această decizie, cu mult înainte de a fi discutată”, a spus expertul. „Armenia cumpără arme rusești, dar și Azerbaidjanul achiziționează volume mari de armament. Este important că Azerbaidjanul este unul dintre puținii parteneri care plătesc în bani reali. Azerbaidjanul are o bază financiară pentru aceste achiziții”, a spus Korotchenko. Armenia plătește pe baza împrumuturilor specifice acordate Erevanului de către Moscova.
„În ultimii ani, Rusia a vândut arme Azerbaidjanului în valoare de peste cinci miliarde de dolari. Între acestea se află mai multe lansatoare multiple de proiectile reactive, aruncătoare de flăcări, un număr mare de tancuri moderne și transportoare blindate, precum și complexe de rachete antiaeriene S-300, în cea mai recentă versiune. În urmă cu câteva luni, au existat informații că Azerbaidjanul manifestă interes pentru achiziționarea de avioane de vânătoare rusești Su-35 și MiG-35”, a menționat Korotchenko.
În plus, la sfârșitul lunii august, părțile au făcut și un schimb de vizite oficiale. Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a vizitat Baku, iar noul șef al Ministerului de Externe azer, Jeyhun Bayramov, a vizitat Moscova a doua zi.
Pe de altă parte, după cum a declarat pentru cotidianul Vzgliyad expertul azer Ilgar Velizade, șeful clubului de științe politice „Caucazul de Sud”, judecând după cifra de afaceri comercială, care a depășit anul trecut trei miliarde de dolari, ambele țări sunt, de asemenea, interesate de contactele economice. Potrivit rezultatelor de anul trecut, Ministerul Economiei din Rusia a înregistrat o creștere de două ori a cifrei de afaceri.
Velizade a spus că un factor semnificativ în relațiile dintre cele două țări este reprezentat și de prezența unei diaspore azere semnificative în Rusia. „Estimările numărului de imigranți azeri din Rusia sunt diferite. Conform statisticilor oficiale, aproximativ 600.000 de azeri au cetățenia rusă. Numărul de rezidenți ai Azerbaidjanului, care trăiesc permanent sau într-o mare măsură în Rusia ori vin adesea și pleacă, depășește trei milioane de oameni”, a spus politologul azer.
„Forța motrice a acestor legături regionale o reprezintă afacerile azere din Rusia, în special în sfera serviciilor și a comerțului”, a spus Velizade. Oameni din Azerbaidjan sunt prezenți, de asemenea, și în marile afaceri rusești. În primul rând, trebuie menționat un nativ din Baku, cetățeanul rus Vagit Alekperov, președintele Lukoil (capitalul companiei, conform datelor de anul trecut, a depășit 67,2 miliarde de dolari, iar averea personală a omului de afaceri - 20,7 miliarde de dolari). Coproprietarii grupului Kievskaya Ploshchad, Zarakh Iliev și God Nisanov, cu o avere de 3,5 miliarde de dolari, președintele Grupului Crocus, Araz Agalarov (1,9 miliarde de dolari), ocupă, de asemenea, poziții semnificative.
„Statisticile privind prezența imigranților din Azerbaidjan în Rusia diferă, dar în orice caz, aceste persoane reprezintă o legătură între țările noastre”, este sigur Velizade. „Nu trebuie să uităm nici că azerii sunt și locuitori indigeni în sudul Rusiei - în localitatea Derbent din Daghestan ei reprezintă mai mult de 30% din populație”, a spus Velizade. Expertul a menționat că Azerbaidjanul menține oficial relații cu peste 80 de regiuni rusești.
„Există și un domeniu în care Rusia și Azerbaidjanul concurează dur. Este vorba despre aprovizionarea cu hidrocarburi”, a declarat Konstantin Simonov, director general al Fondului Național pentru Securitate Energetică, politolog, într-un comentariu pentru ziarul Vzglyad. „Pe de o parte, atât noi, cât și ei participăm la tranzacția OPEC+, dar pe de altă parte, producem același produs și îl oferim aceleiași piețe”, a explicat expertul.
„În ceea ce privește gazul, Azerbaidjanul ne-a ocolit în aprovizionarea Turciei cu acesta. Gazoductul TANAP (Trans Anatolian Pipeline) a început să funcționeze și aproximativ 6 miliarde de tone vor merge în Turcia prin acesta. Și în curând se va deschide și conducta de gaz TAP (Trans-Adriatic Pipeline), următoarea parte a coridorului sudic de gaz, iar Azerbaidjanul va furniza deja 10 miliarde de tone către UE: 8 miliarde către Italia și câte 1 miliard către Grecia și Bulgaria ”, a reamintit expertul.
Rusia este pregătită pentru această competiție, iar volumele de aprovizionare turcești nu le vor „închide” pe cele rusești, dar acest lucru confirmă faptul că Baku este un concurent direct al Moscovei pe piața gazelor. „Azerbaidjanul a fost văzut de europeni ca un furnizor alternativ de gaze pentru Rusia, iar coridorul sudic ca o diversificare a aprovizionării cu conducte rusești”, a spus Simonov.
„În ansamblu, relațiile dintre Moscova și Baku pot fi evaluate ca fiind pragmatice și de parteneriat. În special, furnizarea de produse azere către țara noastră este evident benefică pentru Rusia”, a menționat expertul.
Acesta a adăugat că există un detaliu subtil și în cumpărarea și vânzarea reciproc avantajoasă de arme rusești, pe care autoritățile de la Baku le cumpără cu petrodolari. „Adică, există un lanț atât de subțire: Azerbaidjanul vinde petrol, concurează cu noi și cheltuie petrodolari pe echipamentele noastre militare”, a spus Simonov.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Cu ocazia Nașterii Domnului, echipa DefenseRomania dorește să transmită un călduros Crăciun fericit în liniște și pace alături de cei dragi tuturor cititorilor noștri și nu numai.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că el consideră nejustificate criticile uneori dure aduse cancelarului german Olaf Scholz de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Agerpres, citând Reuters și DPA.
Angel Tîlvăr a primit, luni, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apărării, în comisiile reunite de specialitate, cu 24 de voturi "pentru" şi 19 "împotrivă". Dacă la Apărare avem continuitate, la Externe va fi la conducere ambasadorul Emil Hurezeanu, un diplomat de carieră și una din vocile Europei Libere înainte de 1989. Emil Hurezeanu a primit favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru de Externe, cu 32 de voturi "pentru" şi 22 de voturi "împotrivă".
Franța a început vineri, 20 decembrie, să retragă trupele din Ciad, după cum a declarat Ministerul Forțelor Armate din Ciad, în contextul în care luna trecută N’Djamena a încetat brusc cooperarea militară cu fosta putere colonială.
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo", relatează MTI.
Membri ai delegaţiei Statelor Unite la Adunarea Parlamentară a NATO au apreciat vineri într-un comunicat "rolul României de aliat ferm al NATO şi membru deplin al Uniunii Europene" şi în acest context şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu "eforturile ruse de a submina şi influenţa procesul electoral" din ţara noastră.
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă, notează Agerpres și AFP.
Consilieri ai viitorului preşedinte american Donald Trump le-au transmis oficialilor europeni că el va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu este atinsă de o parte dintre membri, şi că intenţionează să continue să ofere Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia, scrie Agerpres care citează Financial Times (FT).
Prim-ministrul Republicii Portugheze, Luis Montenegro, însoțit de reprezentanți din conducerea Ministerului Apărării, a efectuat o vizită de lucru în România, vineri, 20 decembrie, în garnizoana Caracal, unde sunt dislocate trupe portugheze.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar fi trebuit să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei mai devreme și să fie mai bine pregătită pentru război.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a ameninţat vineri Uniunea Europeană cu taxe vamale dacă blocul comunitar nu îşi reduce excedentul comercial în relaţiile cu SUA prin cumpărarea de mai mult gaz şi petrol american, transmite Agerpres și AFP
Guvernul ungar a acceptat cererea deputatului Marcin Romanowski și i-a acordat protecție internațională în temeiul Legii privind azilul – a declarat avocatul fostului ministru adjunct al justiției.
Economia Rusiei rămâne stabilă indiferent de presiunile externe. Creșterea economică ar putea ajunge la 3,9 până la 4 la sută din PIB în acest an, a declarat președintele rus Vladimir Putin în timpul unei conferințe de presă, un bilanț de sfârșit de an.
SBU și GUR se întrec pentru a lichida înalți oficiali ruși sau pentru a ataca ținte militare majore din ce în ce mai adânc în interiorul Rusiei.
Ministerul Energiei al Moldovei a confirmat informații că Gazprom nu a rezervat capacitate de tranzit de gaze către Transnistria pentru ianuarie 2025.
Republica Moldova a anticipat astfel de presiuni și a declarat, din 16 decembrie, instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, în faţa riscului întreruperii livrărilor de gaze ruseşti către regiunea separatistă Transnistria.
Avioanele de luptă olandeze F-35 au interceptat marți avioane de luptă și bombardiere ruși cu rachete supersonice, care survolau Marea Baltică.
Președintele României, conferință de presă la Bruxelles.
Modificarea va permite Alianței să pretindă un rol mai direct în sprijinirea Kievului.
Patru senatori americani, republicani şi democraţi, condamnă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din România şi îşi exprimă sprijinul pentru ţara noastră în lupta pentru integritatea procesului electoral.
Grupul MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat luni, un acord privind achiziţia diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România.
India ar putea face o alegere surpriză în privința viitoarelor aeronave de luptă pe care Forțele Aeriene doresc să le achiziționeze. Cele mai mari șanse pare să le aibă varianta propusă de Suedia, cu aeronava JAS-39 Gripen.
Preşedintele României, Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete de pensionare pentru magistrați.
Sâmbătă, petrolierul rusesc Volgoneft 212, care are la bord 4.000 de tone de produse petroliere s-a rupt în jumătate în strâmtoarea Kerci, lângă Peninsula Crimeea ucraineană. O oră mai târziu, petrolierul Volgoneft 239 a eșuat și el.
Moscova a amenințat în mod repetat cu noi anexări dacă Ucraina nu acceptă, practic, să capituleze.
Serviciul Securității de Stat din Abkhazia susține că a reținut un cetățean român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei.
Fostul fotbalist Kavelashvili devine președintele Georgiei, o lovitură adusă aspirațiilor europene ale micului stat din Caucazul de Sud.
Publicația Financial Times a informat, pe 13.12.2024, că Rusia își retrage o parte din forțele sale dislocate în Siria. Jurnaliștii britanici au ajuns la această concluzie în urma analizării unor imagini din satelit ale bazelor și coloanelor de echipamente militare.
Parlamentul sud-coreean a adoptat sâmbătă o moţiune de suspendare a preşedintelui Yoon Suk Yeol, ca urmare a încercării sale eşuate de a impune legea marţială în Coreea de Sud pe 3 decembrie, relatează AFP.
Forțele Terestre (US Army) și Marina (US Navy) au efectuat cu succes primul test de luptă al rachetei hipersonice cu rază lungă Dark Eagle.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului pentru a opri programul nuclear în curs de desfășurare al Iranului.
Rusia și Belarus se pregătesc pentru exercițiile militare strategice West 2025, care vor avea loc pe teritoriul Belarusului în acest an. În dimineața zilei de 14 ianuarie, serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Belarus a raportat despre instruirea personalului Comandamentului comun al Grupului regional de trupe al Federației Ruse și Belarus. Se menționează că scopul instruirii este de a „spori capacitatea de apărare” a statului Uniunii Statale Rusia-Belarus. Exercițiile West-2025 vor fi una dintre cele mai mari din ultimii ani. Peste 13 000 de militari ai forțelor armate belaruse și ai forțelor armate ruse vor fi implicați în manevre.
Ucraina își lansează din ce în ce mai des dronele în adâncimea teritoriului rusesc, distrugând facilități militare și rafinării de petrol, au relatat surse occidentale la 14 ianuarie, după ce forțele armate ucrainene au lansat ceea ce au numit un atac „masiv” cu drone în mai multe regiuni din Rusia. Experții occidentali subliniază că ucrainenii au făcut progrese semnificative în ceea ce privește tehnologia sa și se află în prezent în fruntea producției de drone unice, care se disting prin raza lor de acțiune, precizie și ieftinire.
În dimineața zilei de 15.01.2025, trupele ruse au declanșat un atac masiv cu rachete asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei, după ce pe timpul nopții au fost întrebuințate preponderent drone kamikaze. La loviturile aeriene au participat bombardiere cu rază lungă de acțiune, dar și alte tipuri de avioane dotate cu rachete hipersonice și de croazieră.
Apărarea Teritorială a Germaniei va fi însărcinată exclusiv cu lupta împotriva actelor de sabotaj rusesc împotriva infrastructurii critice a țării.
Când Statele Unite au început să trimită APC-uri M113 din stocul Gărzii Naționale în Ucraina aflată în conflict în aprilie 2022, atât mass-media ucraineană, cât și cea rusă au vorbit despre asta ca fiind încă un caz în care Washingtonul și-a trimis „gunoiul” la Kiev. Cu toate acestea, aproape trei ani mai târziu, acești transportatori sunt foarte apreciați pe frontul de luptă.
Pe 14 ianuarie, la Helsinki, a avut loc un summit al reprezentanților țărilor baltice membre NATO, respectiv Danemarca, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Finlanda, Suedia și Estonia, pentru a discuta despre siguranța infrastructurii subacvatice din Marea Baltică.
Guvernul german a comandat 54 de obuziere cu roți RCH 155 pentru a fi transferate în Ucraina, a anunțat de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, marți, 14 ianuarie.
După ce la prezidențialele din 24 noiembrie, aproape 60% dintre românii din Germania și-au dorit suveranism, iată că aceștia ar putea gusta din propriul medicament: migranții in Germania, inclusiv românii, ar putea fi chiar obligați să-și facă bagajele dacă AfD își va pune în aplicare ”planul de țară”.
Poliția germană a început să analizeze campania electorală a Alternativei pentru Germania (AfD) la Karlsruhe. Membrii organizației locale a acestui partid anti-imigrație au pus în cutiile poștale pliante care semănau cu bilete de avion și aveau imprimate cuvintele „bilet de deportare”.
Surse ruse și ucrainene raportează că a avut loc un atac cu rachete și drone asupra Uzinei chimice Bryansk din Rusia. Potrivit diferitelor surse, atacul a implicat utilizarea sistemul de rachete tactice ATACMS livrat de SUA.
Toți pentru unu, unul pentru toți. România își extinde prezenţa, cu efective şi tehnică militară, la încă două grupuri de luptă ale NATO care funcţionează în ţările aliate de pe Flancul estic.
Următoarele două portavioane ale Marinei SUA se vor numi USS William J. Clinton (CVN 82) și USS George W. Bush (CVN 83).
În Statele Unite, portavioanele sunt de obicei numite după foști președinți. Excepțiile au fost portavionul USS Nimitz (CVN-68) numit în onoarea amiralului de flotă Chester Nimitz, viitorul portavion USS Doris Miller (CVN-81), numit în onoarea lui Doris Miller, eroul de la Pearl Harbor, și viitorul portavion din clasa Ford, USS Enterprise (CVN-80).
Armata rusă a desfășurat sisteme suplimentare de apărare aeriană în Crimeea pentru a proteja obiective militare cheie, expunând astfel alte părți ale frontului, potrivit agenților mișcării de partizani ucraineni „Atesh”. Luni, într-o postare pe rețelele de socializare, partizanii au declarat că au efectuat o recunoaștere a aerodromului militar „Hvardeyskoye” de lângă Simferopol, pe care rușii îl folosesc acum intens pentru operațiuni ale aviației de luptă, dar și pentru logistică în Crimeea.
La sfârșitul lunii aprilie, Bulgaria va primi primele două avioane de vânătoare F-16 Block 70, iar al treilea va rămâne în Statele Unite pentru antrenament. Aceste aeronave fac parte dintr-un acord pentru 16 avioane de luptă, care vor fi livrate în etape în următorii ani. Ministrul bulgar al Apărării, Atanas Zapryanov, a anunțat că primul avion va fi livrat oficial pe 31 ianuarie în Greenville, Florida.
Programul Next Generation Air Dominance (NGAD) reprezintă una dintre cele mai ambitioase și strategice inițiative pentru viitorul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite. Scopul principal al acestui proiect este dezvoltarea unui nou avion de vânătoare de generație a șasea care să înlocuiască avioanele de generație a cincea, cum ar fi F-35 și F-22.
În 2024, numărul interceptărilor efectuate de avioanele de vânătoare NATO pentru a opri aeronavele militare ruse care se apropie de spațiul aerian al statelor membre din Europa a rămas constant comparativ cu 2023, în ciuda îngrijorărilor tot mai mari din partea liderilor occidentali cu privire la agresiunea Rusiei și la războiul hibrid.
Pe 9 ianuarie 2025, Grecia a primit ultimul său avion de vânătoare Rafale F3R, finalizând un program de achiziții ambițios care a îmbunătățit capacitățile forțelor aeriene. Acordul, inițiat în ianuarie 2021 cu Franța, a avansat rapid, consolidând suveranitatea Greciei și superioritatea sa aeriană într-o regiune marcată de tensiuni geopolitice persistente.
Numărul soldaților nord-coreeni uciși și răniți desfășurați în lupta împotriva Ucrainei este probabil să depășească 3.000, din care peste 300 morți și 2.700 răniți. Potrivit Reuters, acest lucru a fost declarat astăzi de un parlamentar sud-coreean, referindu-se la informațiile furnizate de serviciul secret sud-coreean NIS.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a numit inteligența artificială drept cea mai mare amenințare la adresa securității naționale a SUA. Sullivan a declarat acest lucru în timpul ultimei sale ședințe de informare de la Casa Albă din 13 ianuarie, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.
Generalul-maior Abdul Rahim Mousavi, comandantul șef al armatei iraniene, a anunțat că armata are în prezent o unitate separată care desfășoară misiuni cu drone, indicând posibilitatea formării unei forțe independente dedicate dronelor în viitor, dar această chestiune nu face parte în prezent din planurile pe termen scurt.
Deși pentru România nu pare a fi o prioritate achiziția de elicoptere, sunt state europene care mizează în continuare pe cartea elicopterelor.
Interoperabilitatea e unul din obiectivele Forțelor Armate ale Franței care fac pași etapizați pentru a se conecta cu toate rețelele logistice militare ale Europei. Astfel, pentru prima dată, tehnicieni de sol ai avioanelor franceze Rafale, vor deservi avioane de tip Eurofighter.
Forțele speciale ucrainene au distrus un tanc M1A1 Abrams pentru a preveni capturarea acestuia de către ruși, în contextul unui atac rusesc asupra liniilor ucrainene de aparare. Această ofensivă rusă, care a implicat aproximativ 50 de vehicule blindate, a fost probabil o încercare de a perturba o contraofensivă ucraineană desfășurată în aceeași perioadă. Atacul trupelor ruse s-a soldat cu pierderi semnificative, ucrainenii raportând 45 de soldați ruși uciși și 53 răniți. În timpul acțiunilor de distrugere a coloanei ruse de blindate, o echipă de drone ucrainene a lovit accidental unul dintre tancurile M1A1 Abrams ale Brigăzii 47 Mecanizate, incidentul fiind surprins și distribuit pe rețelele sociale.
Polonia sprijină cererea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, ca membrii NATO să îşi crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB, transmit Agerpres și DPA, citând o declaraţie a ministrului apărării de la Varşovia.
Ucraina a primit de la Franța bomba ghidată AASM Hammer, care a fost integrată cu succes pe avioanele de vânătoare de origine sovietică. Există dovezi că această muniție a fost deja instalată la bordul aeronavelor ucrainene. O fotografie rară surprinde momentul în care un pilot ucrainean de MiG-29 a lansat o astfel de bombă, aceasta desfășurându-și aripile pentru a se îndrepta spre țintă. Imaginea este considerată valoroasă, arătând momentul în care pilotul avionului MiG-29 verifică dacă bomba ghidată AASM Hammer îşi urmează traiectoria.
Canalele mass-media ruse au publicat recent un videoclip despre care se credea inițial că arată o lovitură aeriană rusă reușită asupra unui „sistem radar de fabricație occidentală” operat de forțele ucrainene.
Kremlinul a avertizat luni că cele mai recente sancțiuni anunțate de Washington împotriva sectorului energetic din Rusia riscă să destabilizeze piețele globale ale petrolului și energiei și a promis că Moscova va face tot posibilul pentru a minimiza impactul respectivelor măsuri, transmit Agerpres, Reuters și AFP.
Agenția de presă rusă Tass a publicat, pe 13.01.2025, o statistică privind atacurile ucrainene asupra teritoriului rus în anul 2024, bazată pe datele furnizate de Ministerul Apărării. Din aceasta rezultă că, în perioada 01 ianuarie - 31 decembrie 2024, sistemele rusești de apărare antiaeriană au interceptat și distrus peste 7.300 de drone ucrainene.
Algerul a găzduit săptămâna aceasta membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în Siria și ai Unităților de Protecție a Poporului Kurd (YPG) care au participat la o conferință organizată de Frontul Polisario în tabăra Tinduf în sud-vestul Algeriei, într-o mișcare care este puțin probabil să treacă fără un răspuns din partea Ankarei, mai ales că instituțiile de presă turcești au considerat regimul algerian responsabil pentru “sprijinul separatiștilor kurzi”.
Aselsan, o companie de apărare din Turcia, a efectuat o revizuire importantă a documentației interne, eliminând sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf fabricat în Rusia din sistemul său de comandă și control Hakim 100. Actualizarea a stârnit interes, deoarece S-400 a fost anterior inclus în rețeaua integrată de apărare aeriană Hakim 100, alături de alte sisteme precum sistemul de apărare aeriană Sibir.
Cele trei state membre NATO care se învecinează cu Rusia sunt îngrijorate de faptul că Europa nu dispune de o bază de producție de echipamente militare și de resurse suficiente pentru a face față Rusiei fără ajutorul Statelor Unite. Oficiali de rang înalt din Finlanda, Estonia și Letonia au declarat pentru The Independent.
Cheltuielile pentru apărare ale țărilor Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu sunt guvernate de dorințele niciunuia dintre liderii alianței, ci trebuie să se bazeze pe riscurile iminente care decurg din analizele relevante.
Într-o recentă și elaborată analiză publicată de Small Wars Journal sunt prezentate principalele direcții considerate cele mai probabile pentru evoluția războiul din Ucraina, având la bază modelul recunoscut elaborat de Art Lykke, intitulat "Tripodul Strategiei", care utilizează un echilibru între obiectivele, mijloacele (resursele) și metodele (căile) care susțin strategia militară a unei națiuni.