Congresul SUA a adoptat definitiv în urmă cu câteva zile bugetul de 740.5 miliarde de dolari pentru apărarea ţării în 2021. Congresul a sfidat astfel ameninţarea unui veto al lui Donald Trump.
Totuși, înainte de a intra în vigoare, legea trebuie acum trimisă la Casa Albă pentru a fi semnată, dar Donald Trump ameninţă că-şi va folosi dreptul de veto, în special pentru că textul nu include abolirea unei legi, aşa-numitul "articol 230", care protejează statutul juridic al reţelelor sociale, pe care le acuză că sunt părtinitoare împotriva lui.
Revenind la buget, Congresul include și o investiție de 130.5 milioane de dolari pentru modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii. DefenseRomania anunța despre această solicitare încă din vara acestui an.
Americanii intenționează să efectueze lucrări complexe de renovare care ar permite susținerea rotațiilor escadroanelor aeronavelor dislocate de US Air Force, dar și modernizarea platformelor de aterizare pentru încărcături periculoase. Potrivit documentelor consultate de publicația militară americană Stripes, investiția prevede și construcția unor depozite pentru combustibil.
US Air Force consideră esențiale modernizările la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii.
Amintim că în iunie 2019, SUA au relocat temporar personal militar și drone MQ-9 de la baza aeriană Miroslawiec din Polonia către Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii. La baza de la Câmpia Turzii americanii au dislocat de-a lungul timpului și avioane F-15, F-16 sau F-22 Raptor.
„Forțele Aeriene Americane alocă 130 de milioane de dolari. Practic, baza de la Câmpia Turzii va deveni o bază modernă care va găzdui, în afară de dronele Reaper MQ-9, și avioane F-35 ale NATO.
Baza de la Câmpia Turzii e o bază de aviație avansată. Acolo vor fi depozite de logistică pentru aviație și vor fi depozite din care se vor putea scoate echipamente pentru a se face un aerodrom de campanie”, preciza generalul Grumaz.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.
Compania Large Infrastructure Projects din Bulgaria a prezentat preşedintelui CCIR, Mihai Daraban, unul dintre cele mai ample proiecte de infrastructură regională, respectiv autostrada Dunăre - Marea Egee, un tronson din aceasta urmând să conecteze Bucureştiul cu reţeaua de autostrăzi deja existentă în Bulgaria şi Grecia.
Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a vorbit despre construcția unui nou spital militar în Municipiul București.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi că bugetul alocat MAE pentru 2021 este cu 1,07% mai mare faţă de 2020, care permite atingerea obiectivelor asumate prin programul de guvernare în acest an.