Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Controversata afacere Su-25. Bulgaria și-a reparat avioanele, într-un final, la o fabrică din Belarus
11 dec 2020 / 16:53
Amiralul Emil Eftimov, șeful Statului Major al Apărării din Bulgaria, în cadul unei vizite la Baza Aeriană Bеzmеr din țara vecină, a salutat procesul de mentenanță pentru avioanele Su-25. 

Programul pentru modernizarea aeronavelor Su-25, de antrenament și suport aerian la sol pentru Forțele Terestre, a fost unul cu cântec. 

În cadrul vizitei de la Baza Aeriană Bezmer, șeful statului Major al Bulgariei a subliniat că modernizarea acestor aparate trebuie să continue.

În prezent în Bulgaria se află cinci aparate Su-25 modernizate. Unul va mai ajunge până duminica aceasta (13 decembrie 2020), în timp ce alte două vor ajunge la sud de Dunăre până în februarie 2021. 

Amiralul Emil Eftimov a anunțat că vecinii noștri intenționează să modernizeze cât mai multe avioane. El a subliniat că pe lângă cele opt aeronave Su-25 modernizate, Bulgaria are nevoie și de o opțiune de rezervă, fie tot avioane Su-25 modernizate, fie piese cum ar fi motoarele, potrivit publicației bulgare Fakti.bg. Astfel Sofia se va asigura că flota sa rămâne operabilă.

 

Controversata mentenanță a avioanelor Su-25 bulgare

 

Mentenanța avioanelor Su-25 este una din cele mai bizare programe militare ale Bulgariei. În luna decembrie 2018, ministerul bulgar al Apărării a transferat 41 de milioane de euro către o companie din Belarus care ar fi trebuit să efectueze lucrările pentru 12 avioane Su-25, la Uzina de Reparații 558 din această țară.

Procesul a fost blocat din cauza sancțiunile impuse Belarusului de către Uniunea Europeană.

Au existat întârzieri deoarece banii nu au ajuns către compania din Belarus, asta deoarece banca prin care statul bulgar a efectuat tranzacția a întors banii de teama sancțiunilor impuse împotriva Belarusului de către Uniunea Europeană.

Se pare că în cele din urmă s-a ajuns la un consens iar avioanele Su-25 au fost modernizate în Belarus. Și, potrivit sursei citate, e vorba de 8 avioane, nu 12.

Situația Forțelor Aeriene Bulgare e una problematică la Sofia. În 2017 piloţii de vânătoare bulgari au refuzat să efectueze zboruri de antrenament pe avioanele de origine sovietică MiG-29, ei reclamând faptul că acestea sunt prea vechi şi s-au confruntat cu problemele repetate la aceste aparate de zbor. Situația era identică și pentru aparatele Su-25. Atunci, piloții au invocat un sentiment de 'insecuritate' pentru a explica refuzul lor de a zbura cu acele avioane.

În acest sens, vecinii noștri au demarat un amplu program de înzestrare cu avioane noi. Bulgaria a semnat recent un contract pentru achiziţionarea a 8 avioanelor F-16V Block 70, produse de compania Lockheed Martin. Contractul se ridică la valoarea de 1,8 miliarde leva (1,05 miliarde dolari), aceasta fiind cea mai mare achiziţie făcută de Armata bulgară după căderea regimului comunist, în urmă cu aproximativ 30 de ani.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro