Programul pentru modernizarea aeronavelor Su-25, de antrenament și suport aerian la sol pentru Forțele Terestre, a fost unul cu cântec.
În cadrul vizitei de la Baza Aeriană Bezmer, șeful statului Major al Bulgariei a subliniat că modernizarea acestor aparate trebuie să continue.
În prezent în Bulgaria se află cinci aparate Su-25 modernizate. Unul va mai ajunge până duminica aceasta (13 decembrie 2020), în timp ce alte două vor ajunge la sud de Dunăre până în februarie 2021.
Amiralul Emil Eftimov a anunțat că vecinii noștri intenționează să modernizeze cât mai multe avioane. El a subliniat că pe lângă cele opt aeronave Su-25 modernizate, Bulgaria are nevoie și de o opțiune de rezervă, fie tot avioane Su-25 modernizate, fie piese cum ar fi motoarele, potrivit publicației bulgare Fakti.bg. Astfel Sofia se va asigura că flota sa rămâne operabilă.
Mentenanța avioanelor Su-25 este una din cele mai bizare programe militare ale Bulgariei. În luna decembrie 2018, ministerul bulgar al Apărării a transferat 41 de milioane de euro către o companie din Belarus care ar fi trebuit să efectueze lucrările pentru 12 avioane Su-25, la Uzina de Reparații 558 din această țară.
Procesul a fost blocat din cauza sancțiunile impuse Belarusului de către Uniunea Europeană.
Au existat întârzieri deoarece banii nu au ajuns către compania din Belarus, asta deoarece banca prin care statul bulgar a efectuat tranzacția a întors banii de teama sancțiunilor impuse împotriva Belarusului de către Uniunea Europeană.
Se pare că în cele din urmă s-a ajuns la un consens iar avioanele Su-25 au fost modernizate în Belarus. Și, potrivit sursei citate, e vorba de 8 avioane, nu 12.
Situația Forțelor Aeriene Bulgare e una problematică la Sofia. În 2017 piloţii de vânătoare bulgari au refuzat să efectueze zboruri de antrenament pe avioanele de origine sovietică MiG-29, ei reclamând faptul că acestea sunt prea vechi şi s-au confruntat cu problemele repetate la aceste aparate de zbor. Situația era identică și pentru aparatele Su-25. Atunci, piloții au invocat un sentiment de 'insecuritate' pentru a explica refuzul lor de a zbura cu acele avioane.
În acest sens, vecinii noștri au demarat un amplu program de înzestrare cu avioane noi. Bulgaria a semnat recent un contract pentru achiziţionarea a 8 avioanelor F-16V Block 70, produse de compania Lockheed Martin. Contractul se ridică la valoarea de 1,8 miliarde leva (1,05 miliarde dolari), aceasta fiind cea mai mare achiziţie făcută de Armata bulgară după căderea regimului comunist, în urmă cu aproximativ 30 de ani.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.