Coreea de Nord a lansat astăzi ceea ce pare a fi cea mai puternică rachetă pe care a testat-o în ultimii cinci ani.
Oficialii militari japonezi și sud-coreeni au declarat că racheta a fost lansată pe o traiectorie înaltă, aparent pentru a evita spațiile aeriene ale vecinilor, a atins o altitudine maximă de 2.000 km și a parcurs 800 km înainte de a ateriza în mare.
Detaliile zborului sugerează că nord-coreenii au testat racheta balistică cu cea mai lungă rază de acțiune din 2017, când au lansat de două ori rachete balistice cu rază medie de acțiune deasupra Japoniei și, separat, trei rachete balistice intercontinentale care au demonstrat potențialul de a ajunge adânc în teritoriul american.
Testul de duminică a reprezentat a șaptea rundă de lansări a Coreei de Nord în această lună. Ritmul neobișnuit de rapid al testelor indică intenția sa de a face presiuni asupra administrației Biden în cadrul îndelungatelor negocieri nucleare.
Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională, unde a descris testul drept o posibilă „lansare de rachete balistice cu rază medie” care a adus Coreea de Nord în punctul în care riscă să încalce moratoriul autoimpus din 2018 privind testarea nucleară. dispozitive și rachete cu rază mai lungă de acțiune.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezidat o reuniune a partidului de guvernământ pe 20 ianuarie, la care membrii de rang înalt ai partidului au făcut o amenințare voalată privind posibilitatea renunțării la moratoriu, invocând ostilitatea și amenințările SUA.
“Cea mai recentă lansare sugerează că moratoriul lui Kim este deja încălcat”, a declarat Lee Choon Geun, expert în rachete și cercetător onorific la Institutul de Politică pentru Știință și Tehnologie din Coreea de Sud.
Secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că racheta de duminică a zburat timp de aproximativ 30 de minute și a aterizat în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei. Nu s-au raportat avarii la nave sau avioane.
Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că Statele Unite au condamnat activitatea de testare a Coreei de Nord și a cerut Phenianului să se abțină de la alte acte destabilizatoare, precizând totuși că lansarea nu „reprezintă o amenințare imediată pentru personalul, teritoriul american sau cel al aliaților”.
Analiștii de securitate consideră că Kim Jong Un ar putea opri șirul de teste după începerea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, de săptămâna viitoare, din respect pentru China, aliatul său principal. Dar există, de asemenea, temerea că acestea ar putea crește semnificativ odată ce Jocurile Olimpice se încheie, pentru a atrage atenția administrației Biden, care se concentrează mai mult pe confruntarea cu China și, mai nou, cu Rusia din cauza conflictului cu Ucraina.
.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News