Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Coreea de Nord acuzată de încălcarea Acordului Militar Coreean
27 noi 2019 / 15:26
Coreea de Sud a reacționat după ce militarii Pyongyang au efectuat exerciții de tragere cu artileria de pe o insulă aflată în apropierea frontierei dintre cele două țări din Marea Galbenă (cunoscută și sub numele de Marea de Vest), transmite agenția de știri Yonhap, citată de Jane.

Purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării Naționale din Coreea de Sud (MND), Choi Hyun-soo, a declarat, pe 26 noiembrie, că exercițiile, care au fost efectuate pe Insula Changrin chiar la nord de linia de limită de nord (NLL) - frontiera maritimă de facto între cele două țări -, au reprezentat o „încălcare” a - Acordulului Militar Coreean (CMA) semnat între liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele sud-coreean Moon Jae-in la 19 septembrie 2018.

La acea vreme, cele două părți au convenit să creeze zone de tampon de-a lungul frontierei maritime, aeriene și terestre, ca parte a eforturilor de reducere a tensiunilor militare, de prevenire a confruntărilor accidentale și de creștere a încrederii. Conform pactului, zona tampon maritimă se întinde pe o lungime de aproximativ 80 km în Marea Japoniei (cunoscută și sub numele de Marea de Est) și 135 km în Marea Galbenă pentru a preveni ciocnirile navale nedorite. În zona tampon stabilită, ambele părți au convenit să nu efectueze exerciții militare.

Agenția de știri sud-coreeană Yonhap a citat oficialii MND spunând că Insula Changrin este situată la 45 km sud-est de insula de graniță Baengnyeong a Coreei de Sud și, prin urmare, se află în zona tampon maritim desemnată de pact.

"Cerem insistent nordului să respecte pe deplin acordul și să nu mai execute astfel de mișcări din nou", a spus purtătorul de cuvânt.

Reacția de la Seul a venit la o zi după ce Agenția Centrală de Știri din Coreea de Nord de la Phenian (KCNA) a raportat că liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat o unitate militară de pe insulă și a ordonat unei companii de artilerie de coastă acolo să execute foc  pentru a își demonstra abilitățile de tragere.

Vezi și: Phenianul doreşte ca SUA să renunţe definitiv la manevrele comune cu Coreea de Sud

Ştiri Recomandate

Coronavirus | MApN: O aeronavă cu combinezoane de protecţie din Coreea de Sud ajunge în ţară
Coronavirus | Elveţia mobilizează armata. Cea mai mare mobilizare de după Al Doilea Război Mondial
România, prima țară care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a UE
Ministrul Nelu Tătaru: Avem o discuţie pentru management militar la Deva
Două firme românești din industria de apărare au dezvoltat un prototip de scaner termic
Coronavirus | O întreagă garnizoană a Armatei Serbiei este infectată
Coronavirus | Comisia Europeană lucrează la o strategie de ieşire coordonată din izolare
Mişcarea Imperială Rusă, declarată organizaţie teroristă în Statele Unite