Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Coreea de Nord este pregătită să trimită aproximativ 25-30.000 de militari în regiunile anexate din Ucraina
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Coreea de Nord urmează să tripleze numărul trupelor sale care luptă pentru Rusia pe frontul cu Ucraina, trimițând încă 25.000 până la 30.000 de soldați pentru a asista Moscova, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații realizate de oficiali ucraineni. Trupele ar putea sosi în Rusia în lunile următoare, conform evaluării văzute de CNN, adăugându-se la cele 11.000 trimise în noiembrie, care au ajutat la respingerea incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei.
Militari nord-coreeni participă la un miting de amploare pîn Phenian. Sursa foto: Kim Won-Jin/Getty Images.
Militari nord-coreeni participă la un miting de amploare pîn Phenian. Sursa foto: Kim Won-Jin/Getty Images.

Aproximativ 4.000 dintre acești soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în desfășurare, potrivit oficialilor occidentali, însă cooperarea Phenianului cu Moscova a înflorit de atunci. Evaluarea ucraineană văzută de CNN spune că Ministerul rus al Apărării este capabil să furnizeze „echipamentul, armele și muniția necesare” cu scopul „integrării ulterioare în unitățile de luptă rusești”.

Documentul adaugă că „există o mare posibilitate” ca trupele nord-coreene să fie angajate în lupte în părți ale Ucrainei ocupate de Rusia „pentru a consolida contingentul rus, inclusiv în timpul operațiunilor ofensive la scară largă”.

Evaluarea, realizată de agenția de informații a apărării ucrainene, mai arată că există semne că aeronavele militare rusești sunt modernizate pentru a transporta personal, reflectând amploarea angajamentului de a muta zeci de mii de soldați străini în Siberia rusă, care are o graniță comună cu Coreea de Nord, în extremitatea sa de sud-vest.

Posibile pregătiri pentru noua desfășurare, inclusiv sosirea unei nave legate de desfășurările de anul trecut într-un port rusesc și a unor aeronave de transport marfă pe aeroportul Sunan din Coreea de Nord, au fost observate în imagini din satelit obținute de CNN.

 

Desfășurarea trupelor nord-coreene în sprijinul Rusiei se intensifică

 

Coreea de Nord a trimis inițial 11.000 de soldați în Rusia în toamna anului 2024, în mare secret, președintele rus Vladimir Putin confirmând desfășurarea abia la sfârșitul lunii aprilie. În octombrie, soldații nord-coreeni au fost fotografiați primind echipament pentru front la baza militară Sergeevka din Primorskyi Krai.

O lună mai târziu, o navă rusească din clasa Ropucha a acostat în portul Dunai, lângă Nakhodka, la 95 de kilometri (59 mile) spre sud-vest, care putea transporta până la 400 de soldați, au declarat analiștii. Același tip de navă Ropucha, care transporta trupe, a acostat din nou pe 18 mai în același port Dunai, conform imaginilor din satelit furnizate către CNN de Open Source Centre, o organizație non-profit cu sediul în Marea Britanie, specializată în informații open-source legate de apărare și securitate.

Modelele de zbor sugerează, de asemenea, că ar putea fi în curs de desfășurare mișcarea unor trupe suplimentare. Centrul Open Source a furnizat CNN imagini din satelit de pe aeroportul Sunan din Coreea de Nord pe 04 iunie, în care avioane de marfă, posibil Il-76, rulau pe pistă - același tip de aeronavă folosită în desfășurările de anul trecut.

Deși imaginile nu arată la ce sunt folosite nava și avioanele, mișcările ar putea sugera un model în concordanță cu ceea ce au observat analiștii anul trecut. „Imaginile din satelit arată un transportor de trupe rusesc sosind la Dunai în mai și activitate pe aeroportul Sunan în mai și iunie”, a declarat Joe Byrne, analist senior la Centrul Open Source.

„Acest lucru pare să indice că rutele utilizate anterior pentru a muta trupele din RPDC sunt active și ar putea fi utilizate în orice transfer viitor de personal la scară largă.”

Jenny Town, cercetătoare senior și directoare a programului coreean de la Centrul Stimson, a declarat că evaluarea ucraineană de până la 30.000 de soldați sună „mare... dar cu siguranță pot ajunge la acest număr. Nu vor fi soldați de elită. Kim Jong Un a spus că este complet implicat, așa că depinde de ceea ce a cerut Rusia.” Town a spus că o cifră între 10.000 și 20.000 „sună mai realist” și că Coreea de Nord ar putea desfășura trupele treptat, în etape. „Au existat zvonuri că generali ruși s-au aflat deja în interiorul Coreei de Nord, antrenând trupe acolo”, a spus ea.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat joia trecută că Kievul suspectează că ar putea fi desfășurate și alte trupe nord-coreene, dar a adăugat că liderul țării, Kim Jong Un, riscă să-și pună în pericol propriul guvern expunând atât de multe trupe de elită la ratele ridicate de victime de pe linia frontului.

„Utilizarea de către Rusia a trupelor de elită nord-coreene demonstrează nu numai o dependență tot mai mare de regimurile totalitare, ci și probleme serioase cu rezerva sa de mobilizare”, a spus Umerov. „Împreună cu partenerii noștri, monitorizăm aceste amenințări și vom reacționa în consecință.” Vineri, șeful armatei Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat că Rusia adună 110.000 de soldați în apropierea orașului Pokrovsk, aflat pe linia frontului, în pregătirea unei posibile ofensive asupra centrului strategic reprezentat de această localitate.

 

O cooperare militară tot mai costisitoare pentru Phenian

 

Serghei Șoigu, un consilier de top al lui Putin, care anterior a fost ministrul său al apărării, a vizitat Phenianul pe 17 iunie - o călătorie efectuată la ordinul lui Putin și a doua sa vizită într-un interval de două săptămâni, a relatat agenția de știri rusă TASS, administrată de statul rus.

În timpul vizitei, Șoigu a anunțat că 1.000 de geniști nord-coreeni și 5.000 de muncitori militari în construcții vor fi trimiși în Rusia pentru „a demina și restaura infrastructura distrusă de ocupanți” în regiunea Kursk, potrivit TASS.

Serviciul Național de Informații (NIS) al Coreei de Sud i-a informat pe parlamentarii de la Seul că Coreea de Nord a început să selecteze personal pentru desfășurare în străinătate, care ar putea avea loc încă din iulie sau august, conform remarcilor parlamentarului Lee Seong-kweun.

El a subliniat anunțul public al Rusiei privind trimiterea a încă 6.000 de deminatori și muncitori militari în construcții nord-coreeni. Nu este clar dacă NIS împărtășește evaluarea serviciilor secrete ucrainene conform căreia desfășurarea ar putea ajunge la 30.000.

Rapoartele din presa rusă au sugerat, de asemenea, o cooperare intensificată. Un videoclip al prezentatoarei TV și politicianei ruse, Marina Kim, postat pe Telegram la două zile după ce Kremlinul a recunoscut rolul Coreei de Nord în război la sfârșitul lunii aprilie, arată pregătirile intensive și adăposturile pe termen lung ale unei unități nord-coreene.

CNN și Centrul pentru Reziliență Informațională, cu sediul în Marea Britanie, au geolocalizat instalația pe un câmp din afara orașului Postoyalye Dvory, o așezare aflată la 10 kilometri est de orașul Kursk. Videoclipul de șase minute îl arată pe un instructor militar rus declarând că nord-coreenii cu vârste cuprinse între 23 și 27 de ani sosesc „bine pregătiți fizic”. El a adăugat: „Ca luptători, nu sunt mai răi decât ai noștri. Inamicul fuge primul”.

Instructorul rus discută cu Kim o foaie de traducere a termenilor militari de bază din limba rusă în coreeană. Nu este clar dacă cursanții nord-coreeni sunt nou-veniți sau rămășițele celor 11.000 trimiși anul trecut. Reporterul vizitează, de asemenea, o rețea de tranșee unde nord-coreenii locuiesc cu articole de confort de bază, cum ar fi ardeiul roșu coreean, și postere scrise de mână care declară în coreeană „Răzbunare pentru camarazii noștri căzuți” deasupra patului lor. Alte două videoclipuri postate de TASS implică o integrare mai mare a soldaților nord-coreeni în armata rusă decât se vedea anterior.

Prima expunere a trupelor nord-coreene la linia frontului din Kursk a fost ca o unitate distinctă, separată, din cauza barierei lingvistice cu trupele Moscovei, conform evaluărilor oficialilor ucraineni. Un videoclip TASS arată trupe nord-coreene și ruse lucrând împreună pentru a curăța clădirile în antrenament de luptă corp la corp, iar altul arată nord-coreeni primind antrenament cu puști, folosite pentru a combate amenințarea reprezentată de dronele ucrainene.

Trupele suplimentare marchează o evoluție semnificativă în conflict și un semn că liderul Coreei de Nord își intensifică sprijinul pentru Moscova. Kim Jong Un a fost văzut în presa de stat nord-coreeană inspectând forțele speciale nord-coreene pe 14 mai, ceea ce i-a determinat pe unii analiști să suspecteze că vizita a fost legată de o viitoare desfășurare. Dezvăluirea a ceea ce pare a fi o desfășurare majoră a Coreei de Nord face parte dintr-o investigație CNN de o lună privind rolul tot mai mare al Coreei de Nord în sprijinul războiului Moscovei.

Rusia a lansat cel puțin 80 de rachete nord-coreene asupra Ucrainei. Rachetele balistice nord-coreene au fost lansate asupra teritoriului ucrainean în trei rafale distincte, fiecare cu o durată de aproximativ două luni, conform datelor furnizate de oficialii serviciilor secrete ucrainene. Multe rachete au lovit zone civile, inclusiv un atac la Pokrovsk în ianuarie 2024, soldat cu 11 victime. O singură rachetă a fost lansată inițial în august 2023.

CNN a obținut, de asemenea, de la un oficial din cadrul direcției de informații a apărării din Ucraina manuale de instruire pentru artileria nord-coreeană, traduse în limba rusă, un semn atât al omniprezenței armelor, cât și al interoperabilității crescânde dintre Forțele Armate ale Moscovei și Phenianului.

Manualele au apărut în același timp cu publicarea online a unui număr tot mai mare de videoclipuri cu artileria nord-coreeană aflată pe linia frontului, iar un raport din partea a 11 state membre ale ONU, publicat luna trecută, a afirmat că Phenianul a trimis cel puțin 100 de rachete balistice și nouă milioane de obuze de artilerie în Rusia în 2024. Raportul a reiterat, de asemenea, declarațiile armatei sud-coreene din martie, conform cărora încă 3.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia la începutul acestui an.

Town, de la Centrul Stimson, a declarat că Phenianul a văzut un beneficiu pe termen lung din faptul că Moscova este îndatorată față de ea. „Cu cât există mai multă «datorie de sânge» între ei”, a spus ea, „cu atât Coreea de Nord va beneficia mai mult pe termen lung, chiar dacă face sacrificii pe termen scurt”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

„Un succes uriaș”. Israelul l-a lichidat pe șeful operațiunilor speciale iraniene, coordonatorul atacului de la 7 octombrie / Portavionul Nimitz va ajunge în regiune înainte de termen
Iranul, făcut șah-mat. Teheranul mai poate folosi în siguranță doar rachete cu rază lungă Sejil-1, capabile să lovească Israelul în 7 minute
Unde ar putea fi uraniul puternic îmbogățit al Iranului? AIEA: ”Teheranul nu ne-a informat în detaliu despre nimic”
Zeci de mii de nord-coreeni, trimiși în fabricile de drone din Rusia, în perspectiva transferului de tehnologie
Trump a aprobat deja planurile de atac ale bombardierelor B-2 asupra Iranului. Nu a luat încă decizia finală de a „apăsa butonul”
Rușii au ales o direcție prioritară pe frontul din Donbas. Blindatele rusești au ieșit destul de șifonate din ultimele atacuri (VIDEO)
SUA se pregătesc de un posibil impact: Toate avioanele și navele vulnerabile la atacurile Iranului au fost relocate
Sursă de la Casa Albă: „Trump a autorizat atacul, așteaptă informații suplimentare de la Teheran”
Putin devine mai flexibil și se declară pregătit să-l întâlnească pe Zelenski, însă doar în etapa finală a discuțiilor
Bombardarea Iranului de către SUA divizează MAGA. Cum sunt împărțite opiniile în mișcarea trumpistă cu privire la un atac militar american
Rusia a trecut la un nou nivel al războiului. Este nevoie de mobilizarea comunității internaționale pentru a convinge Moscova să accepte pacea – Zelenski
Urmează și bombe de tip „bunker-buster”? Cine e generalul american prin care SUA ar putea da lovitura de grație Iranului
După ce Trump a cerut Iranului „capitularea necondiționată” în fața Israelului, Khamenei a anunțat că „marea bătălie începe”
Trump își trimite omul să discute cu Lukașenko despre negocierile dintre Ucraina și Rusia
Israelienii atacă din nou Teheranul, rachete zboară din Iran spre orașele israeliene
Trump anunță că lichidarea lui Khamenei este încă pe masă: ”E o țintă ușoară, dar nu îl vom ucide, cel puțin nu încă”
IDF anunță că l-a ucis pe noul comandant militar al Iranului pe timp de război
Trump sugerează că SUA nu vor impune sancțiuni Rusiei la G7 deoarece „SUA pierd mulți bani când sancționează o țară”
Performanță uluitoare a apărării antiaeriene ucrainene: Rușii au înconjurat Kievul din toate părțile cu atacuri cu drone și rachete în încercarea de a îngenunchea capitala
A fost din nou o noapte grea pentru Iran. Israelul a efectuat mai multe „lovituri de mare anvergură” asupra țintelor militare iraniene
Rusia continuă atacurile masive asupra Ucrainei. Capitala Kiev a fost supusă unor puternice lovituri cu rachete și drone
Iranul se pregătește să renunțe la Tratatul de neproliferare nucleară. În paralel, Teheranul cere medierea statelor din Golf și e dispus să facă concesii
Trump ar putea fi dispus să impună sancțiuni Rusiei în următoarele săptămâni
F-35 zboară peste Teheran? Peste 50 de avioane de luptă ale Israelului au survolat capitala Iranului și au lovit masiv, antiaeriana nu face față
Coincidență sau intenție? Rușii au lovit clădirea Boeing din Kiev
SUA trimit zeci de avioane de realimentare aeriană; Portavionul USS Nimitz a părăsit Marea Chinei de Sud, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu
Israelul a aruncat în luptă în premieră o corvetă Sa’ar 6 care a interceptat rachete iraniene folosind noul sistem Barak Magen
Ambasadorul Israelului în România: Iranul a fost la câțiva centimetri de arma nucleară. Rachetele balistice iraniene pot lovi Bucureștiul sau Parisul
Summitul G7 vrea să pună presiune pe Rusia prin sacțiuni pentru a o forța să negocieze oprirea războiului. Marele semn de întrebare rămâne poziția SUA

Ştiri Recomandate

Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
„Vreți să mai putem face asta?” Liderii U.S. Air Force folosesc atacul din Iran ca argument care să sublinieze importanța modernizării triadei nucleare
Coreea de Nord este pregătită să trimită aproximativ 25-30.000 de militari în regiunile anexate din Ucraina
Apărarea ucraineană, întinsă la maxim: Cu doar 30% din balistice doborâte, oprirea livrărilor de rachete Patriot deschide cerul Ucrainei pentru Iskander și Kinjal
Decizia SUA de a limita livrările de rachete Patriot către Ucraina, primită cu urale la Moscova. Va accelera sfârșitul războiului, spun rușii
Serviciu militar obligatoriu pentru femei. Danemarca introduce ”loteria” pentru toți cetățenii de peste 18 ani
Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă
Teheranul era pregătit să mineze Strâmtoarea Ormuz după primele atacuri ale Israelului
Parteneriat strategic: ROMARM și Northrop Grumman vor produce în România radarul avansat G/ATOR
Împrumuturi la comun, soluția pentru accelerarea investiţiilor UE în apărare
,,Punem pe primul loc interesele Americii'' - aşa justifică Pentagonul oprirea livrărilor de rachete Patriot către Ucraina
România și-a găsit locul în ,,grupul select'' al proiectului MARTE: Cine ne reprezintă pe plan european pentru dezvoltarea unui nou tanc greu?
Statisticile lunii iunie arată că rușii au apăsat pedala de accelerație în Ucraina: Mai mult teritoriu capturat, mai multe mijloace de distrugere folosite
Adaptarea la provocările câmpului de luptă modern: Armata SUA alocă peste 100 de milioane de dolari pentru a face din Abrams un tanc greu de detectat
Rusia predă Indiei încă o fregată Proiect 11356. Fregata ”Amiral Istomin” a fost transformată în ”Tamal”, pentru a putea primi turbinele ucrainene
Polonia își crește de cinci ori producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Atlantic Council deschide un birou regional și în România pentru a promova cooperarea transatlantică în domenii strategice
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
pixel