Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Coreea de Nord este pregătită să trimită aproximativ 25-30.000 de militari în regiunile anexate din Ucraina
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Coreea de Nord urmează să tripleze numărul trupelor sale care luptă pentru Rusia pe frontul cu Ucraina, trimițând încă 25.000 până la 30.000 de soldați pentru a asista Moscova, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații realizate de oficiali ucraineni. Trupele ar putea sosi în Rusia în lunile următoare, conform evaluării văzute de CNN, adăugându-se la cele 11.000 trimise în noiembrie, care au ajutat la respingerea incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei.
Militari nord-coreeni participă la un miting de amploare pîn Phenian. Sursa foto: Kim Won-Jin/Getty Images.
Militari nord-coreeni participă la un miting de amploare pîn Phenian. Sursa foto: Kim Won-Jin/Getty Images.

Aproximativ 4.000 dintre acești soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în desfășurare, potrivit oficialilor occidentali, însă cooperarea Phenianului cu Moscova a înflorit de atunci. Evaluarea ucraineană văzută de CNN spune că Ministerul rus al Apărării este capabil să furnizeze „echipamentul, armele și muniția necesare” cu scopul „integrării ulterioare în unitățile de luptă rusești”.

Documentul adaugă că „există o mare posibilitate” ca trupele nord-coreene să fie angajate în lupte în părți ale Ucrainei ocupate de Rusia „pentru a consolida contingentul rus, inclusiv în timpul operațiunilor ofensive la scară largă”.

Evaluarea, realizată de agenția de informații a apărării ucrainene, mai arată că există semne că aeronavele militare rusești sunt modernizate pentru a transporta personal, reflectând amploarea angajamentului de a muta zeci de mii de soldați străini în Siberia rusă, care are o graniță comună cu Coreea de Nord, în extremitatea sa de sud-vest.

Posibile pregătiri pentru noua desfășurare, inclusiv sosirea unei nave legate de desfășurările de anul trecut într-un port rusesc și a unor aeronave de transport marfă pe aeroportul Sunan din Coreea de Nord, au fost observate în imagini din satelit obținute de CNN.

 

Desfășurarea trupelor nord-coreene în sprijinul Rusiei se intensifică

 

Coreea de Nord a trimis inițial 11.000 de soldați în Rusia în toamna anului 2024, în mare secret, președintele rus Vladimir Putin confirmând desfășurarea abia la sfârșitul lunii aprilie. În octombrie, soldații nord-coreeni au fost fotografiați primind echipament pentru front la baza militară Sergeevka din Primorskyi Krai.

O lună mai târziu, o navă rusească din clasa Ropucha a acostat în portul Dunai, lângă Nakhodka, la 95 de kilometri (59 mile) spre sud-vest, care putea transporta până la 400 de soldați, au declarat analiștii. Același tip de navă Ropucha, care transporta trupe, a acostat din nou pe 18 mai în același port Dunai, conform imaginilor din satelit furnizate către CNN de Open Source Centre, o organizație non-profit cu sediul în Marea Britanie, specializată în informații open-source legate de apărare și securitate.

Modelele de zbor sugerează, de asemenea, că ar putea fi în curs de desfășurare mișcarea unor trupe suplimentare. Centrul Open Source a furnizat CNN imagini din satelit de pe aeroportul Sunan din Coreea de Nord pe 04 iunie, în care avioane de marfă, posibil Il-76, rulau pe pistă - același tip de aeronavă folosită în desfășurările de anul trecut.

Deși imaginile nu arată la ce sunt folosite nava și avioanele, mișcările ar putea sugera un model în concordanță cu ceea ce au observat analiștii anul trecut. „Imaginile din satelit arată un transportor de trupe rusesc sosind la Dunai în mai și activitate pe aeroportul Sunan în mai și iunie”, a declarat Joe Byrne, analist senior la Centrul Open Source.

„Acest lucru pare să indice că rutele utilizate anterior pentru a muta trupele din RPDC sunt active și ar putea fi utilizate în orice transfer viitor de personal la scară largă.”

Jenny Town, cercetătoare senior și directoare a programului coreean de la Centrul Stimson, a declarat că evaluarea ucraineană de până la 30.000 de soldați sună „mare... dar cu siguranță pot ajunge la acest număr. Nu vor fi soldați de elită. Kim Jong Un a spus că este complet implicat, așa că depinde de ceea ce a cerut Rusia.” Town a spus că o cifră între 10.000 și 20.000 „sună mai realist” și că Coreea de Nord ar putea desfășura trupele treptat, în etape. „Au existat zvonuri că generali ruși s-au aflat deja în interiorul Coreei de Nord, antrenând trupe acolo”, a spus ea.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat joia trecută că Kievul suspectează că ar putea fi desfășurate și alte trupe nord-coreene, dar a adăugat că liderul țării, Kim Jong Un, riscă să-și pună în pericol propriul guvern expunând atât de multe trupe de elită la ratele ridicate de victime de pe linia frontului.

„Utilizarea de către Rusia a trupelor de elită nord-coreene demonstrează nu numai o dependență tot mai mare de regimurile totalitare, ci și probleme serioase cu rezerva sa de mobilizare”, a spus Umerov. „Împreună cu partenerii noștri, monitorizăm aceste amenințări și vom reacționa în consecință.” Vineri, șeful armatei Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat că Rusia adună 110.000 de soldați în apropierea orașului Pokrovsk, aflat pe linia frontului, în pregătirea unei posibile ofensive asupra centrului strategic reprezentat de această localitate.

 

O cooperare militară tot mai costisitoare pentru Phenian

 

Serghei Șoigu, un consilier de top al lui Putin, care anterior a fost ministrul său al apărării, a vizitat Phenianul pe 17 iunie - o călătorie efectuată la ordinul lui Putin și a doua sa vizită într-un interval de două săptămâni, a relatat agenția de știri rusă TASS, administrată de statul rus.

În timpul vizitei, Șoigu a anunțat că 1.000 de geniști nord-coreeni și 5.000 de muncitori militari în construcții vor fi trimiși în Rusia pentru „a demina și restaura infrastructura distrusă de ocupanți” în regiunea Kursk, potrivit TASS.

Serviciul Național de Informații (NIS) al Coreei de Sud i-a informat pe parlamentarii de la Seul că Coreea de Nord a început să selecteze personal pentru desfășurare în străinătate, care ar putea avea loc încă din iulie sau august, conform remarcilor parlamentarului Lee Seong-kweun.

El a subliniat anunțul public al Rusiei privind trimiterea a încă 6.000 de deminatori și muncitori militari în construcții nord-coreeni. Nu este clar dacă NIS împărtășește evaluarea serviciilor secrete ucrainene conform căreia desfășurarea ar putea ajunge la 30.000.

Rapoartele din presa rusă au sugerat, de asemenea, o cooperare intensificată. Un videoclip al prezentatoarei TV și politicianei ruse, Marina Kim, postat pe Telegram la două zile după ce Kremlinul a recunoscut rolul Coreei de Nord în război la sfârșitul lunii aprilie, arată pregătirile intensive și adăposturile pe termen lung ale unei unități nord-coreene.

CNN și Centrul pentru Reziliență Informațională, cu sediul în Marea Britanie, au geolocalizat instalația pe un câmp din afara orașului Postoyalye Dvory, o așezare aflată la 10 kilometri est de orașul Kursk. Videoclipul de șase minute îl arată pe un instructor militar rus declarând că nord-coreenii cu vârste cuprinse între 23 și 27 de ani sosesc „bine pregătiți fizic”. El a adăugat: „Ca luptători, nu sunt mai răi decât ai noștri. Inamicul fuge primul”.

Instructorul rus discută cu Kim o foaie de traducere a termenilor militari de bază din limba rusă în coreeană. Nu este clar dacă cursanții nord-coreeni sunt nou-veniți sau rămășițele celor 11.000 trimiși anul trecut. Reporterul vizitează, de asemenea, o rețea de tranșee unde nord-coreenii locuiesc cu articole de confort de bază, cum ar fi ardeiul roșu coreean, și postere scrise de mână care declară în coreeană „Răzbunare pentru camarazii noștri căzuți” deasupra patului lor. Alte două videoclipuri postate de TASS implică o integrare mai mare a soldaților nord-coreeni în armata rusă decât se vedea anterior.

Prima expunere a trupelor nord-coreene la linia frontului din Kursk a fost ca o unitate distinctă, separată, din cauza barierei lingvistice cu trupele Moscovei, conform evaluărilor oficialilor ucraineni. Un videoclip TASS arată trupe nord-coreene și ruse lucrând împreună pentru a curăța clădirile în antrenament de luptă corp la corp, iar altul arată nord-coreeni primind antrenament cu puști, folosite pentru a combate amenințarea reprezentată de dronele ucrainene.

Trupele suplimentare marchează o evoluție semnificativă în conflict și un semn că liderul Coreei de Nord își intensifică sprijinul pentru Moscova. Kim Jong Un a fost văzut în presa de stat nord-coreeană inspectând forțele speciale nord-coreene pe 14 mai, ceea ce i-a determinat pe unii analiști să suspecteze că vizita a fost legată de o viitoare desfășurare. Dezvăluirea a ceea ce pare a fi o desfășurare majoră a Coreei de Nord face parte dintr-o investigație CNN de o lună privind rolul tot mai mare al Coreei de Nord în sprijinul războiului Moscovei.

Rusia a lansat cel puțin 80 de rachete nord-coreene asupra Ucrainei. Rachetele balistice nord-coreene au fost lansate asupra teritoriului ucrainean în trei rafale distincte, fiecare cu o durată de aproximativ două luni, conform datelor furnizate de oficialii serviciilor secrete ucrainene. Multe rachete au lovit zone civile, inclusiv un atac la Pokrovsk în ianuarie 2024, soldat cu 11 victime. O singură rachetă a fost lansată inițial în august 2023.

CNN a obținut, de asemenea, de la un oficial din cadrul direcției de informații a apărării din Ucraina manuale de instruire pentru artileria nord-coreeană, traduse în limba rusă, un semn atât al omniprezenței armelor, cât și al interoperabilității crescânde dintre Forțele Armate ale Moscovei și Phenianului.

Manualele au apărut în același timp cu publicarea online a unui număr tot mai mare de videoclipuri cu artileria nord-coreeană aflată pe linia frontului, iar un raport din partea a 11 state membre ale ONU, publicat luna trecută, a afirmat că Phenianul a trimis cel puțin 100 de rachete balistice și nouă milioane de obuze de artilerie în Rusia în 2024. Raportul a reiterat, de asemenea, declarațiile armatei sud-coreene din martie, conform cărora încă 3.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia la începutul acestui an.

Town, de la Centrul Stimson, a declarat că Phenianul a văzut un beneficiu pe termen lung din faptul că Moscova este îndatorată față de ea. „Cu cât există mai multă «datorie de sânge» între ei”, a spus ea, „cu atât Coreea de Nord va beneficia mai mult pe termen lung, chiar dacă face sacrificii pe termen scurt”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

SUA s-au răzgândit. Pentagonul va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
"Operațiunea specială" de 3 zile obligă Moscova să ascundă realitatea: Oficiul rus de statistică a încetat să mai publice numărul deceselor
Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Rusia va putea lansa în curând 1.000 de rachete și drone, dar cea mai importantă îmbunătățire urmează să vină din toamnă
Israelul a atacat ținte Houthi, inclusiv nava capturată Galaxy Leader, folosită de gruparea yemenită pentru supraveghere maritimă
Primele evaluări oficiale după ce bombardierele B-2 Spirit americane au lovit Iranul: Cu cât timp a fost dat înapoi programul nuclear iranian
Apărare raționalizată: Când se preconizează că Ucraina va rămâne fără rachete Patriot și HIMARS, cu consecințe catastrofale
Rușii avansează la nord-est de Pokrovsk. Planul pare să fie ocolirea fortărețelor ucrainene
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
Coreea de Nord este pregătită să trimită aproximativ 25-30.000 de militari în regiunile anexate din Ucraina
Apărarea ucraineană, întinsă la maxim: Cu doar 30% din balistice doborâte, oprirea livrărilor de rachete Patriot deschide cerul Ucrainei pentru Iskander și Kinjal
Decizia SUA de a limita livrările de rachete Patriot către Ucraina, primită cu urale la Moscova. Va accelera sfârșitul războiului, spun rușii
Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă
Teheranul era pregătit să mineze Strâmtoarea Ormuz după primele atacuri ale Israelului
Statisticile lunii iunie arată că rușii au apăsat pedala de accelerație în Ucraina: Mai mult teritoriu capturat, mai multe mijloace de distrugere folosite
Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed

Ştiri Recomandate

Polonia lansează programul „revoluția dronelor” în valoare de 55 de milioane de dolari, invocând urgenţa cu care trebuie consolidat flancul estic al NATO
Final de telenovelă cu happy end. Turcia intră în ,,clubul Eurofighter" după ce ultima țară care i s-a opus a spus ,,da"
Dovada implicării Chinei în război din Ucraina (FOTO): Rusia produce drone de atac cu piese de pe AliExpress
România a primit deja 40 de blindate 4x4 Cobra II iar mai bine de jumătate au fost integrate la Mediaș. Totul e gata pentru producția de serie
Exerciții militare comune Republica Moldova, România și SUA, în perioada 4-18 august
Fără petrol rusesc în Europa: Din 2026, UE interzice inclusiv derivatele din “Urals oil”
Pentagonul negociază cu mai multe țări pentru furnizarea de Patriot Ucrainei
Turcia prezintă prima sa rachetă hipersonică, Tayfun Block-4
Kievul face un pas greșit pe drumul spre Europa: DNA-ul ucrainean, trecut în subordinea Procurorului General
Ucraina a pierdut în premieră și un Mirage 2000. Avionul nu a fost însă doborât de ruși
Trump anunță un acord comercial cu Japonia, care include un tarif reciproc de 15% la bunuri. Japonia va investi 550 de miliarde de dolari în SUA
Raport ISW: Nu vor exista discuții de pace reale cu Vladimir Putin dacă Occidentul nu ajută Ucraina să zdrobească Rusia
Ucraina ,,perforează'' apărarea aeriană rusă: Sistemul S-300P și radarul Nebo-M, distruse în regiunea Belgorod (Foto/Video)
Serviciul de informații militare al Ucrainei: Pregătirile Rusiei pentru un conflict global includ planuri de reînarmare în valoare de 1,1 trilioane de dolari
Companii ucrainene și daneze formează un parteneriat pentru dezvoltarea unui interceptor de drone bazat pe inteligență artificială
Bulgaria, alături de România, va consolida și mai mult securitatea la Marea Neagră: Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea sistemului de rachete NSM
Cehia își va consolida apărarea antiaeriană achiziționând 24 de sisteme cu rază scurtă de acțiune de tip “RBS 70 NG” din Suedia
Iran nu renunță la programul nuclear, în pofida atacurilor SUA. Teheranul insistă pe dreptul de a îmbogăți uraniu
Ambițiile navale ale Ankarei sunt în creștere: Turcia se concentrează pe aeronave fără pilot pentru viitorul său portavion
O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene este planificată miercuri în Turcia
”Exemplul României arată că drumul european aduce pace și prosperitate”. Ministrul de externe, Oana Țoiu, în vizită la Chișinău
Mistral 3 e și mai performantă. Racheta franceză, capabilă să lovească bărci mici de asalt și drone
Războiul rece dintre Trump și Musk lovește SpaceX: Amazon și giganții din industria de apărare intră în cursa pentru Golden Dome
Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, reținut în Grecia
Un zăcământ uriaș de petrol și gaze a fost descoperit în Polonia
Sistemul rusesc KOP-2, folosit pentru bruiajul dronelor, distrus pe frontul din Ucraina chiar de o unitate de drone
Ungaria a finalizat programul H225M și se laudă că are cea mai modernă flotă de elicoptere din Europa. Dar oare e chiar așa?
Relațiile ruso-azere, mai încordate ca oricând. Aliyev le spune ucrainenilor: „Nu acceptați niciodată ocupația”. Bloggerii ruși: Azerii merg pe urmele Kievului
Olanda și Norvegia vor contribui la livrarea de Patriot către Ucraina. Ambele au ajutat și România să înlocuiască Patriot-ul donat
NATO trebuie să învețe de la Ucraina: Inovare în zile, nu în ani, cere comandantul suprem al forțelor aliate din Europa
Revenirea la tacticile din perioada Războiului Rece: Rusia şi-a intensificat activitățile de spionaj și sabotaj în Germania
Tensiuni în Marea Caspică: Rusia și Iranul au început desfășurarea de manevre navale comune, care sunt privite cu îngrijorare în Azerbaidjan
pixel