Statele Unite își schimbă discursul privind livrarea de arme către Ucraina,la doar o săptămână după ce Pentagonul anunța că va opri livrările.
Aproximativ 4.000 dintre acești soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în desfășurare, potrivit oficialilor occidentali, însă cooperarea Phenianului cu Moscova a înflorit de atunci. Evaluarea ucraineană văzută de CNN spune că Ministerul rus al Apărării este capabil să furnizeze „echipamentul, armele și muniția necesare” cu scopul „integrării ulterioare în unitățile de luptă rusești”.
Documentul adaugă că „există o mare posibilitate” ca trupele nord-coreene să fie angajate în lupte în părți ale Ucrainei ocupate de Rusia „pentru a consolida contingentul rus, inclusiv în timpul operațiunilor ofensive la scară largă”.
Evaluarea, realizată de agenția de informații a apărării ucrainene, mai arată că există semne că aeronavele militare rusești sunt modernizate pentru a transporta personal, reflectând amploarea angajamentului de a muta zeci de mii de soldați străini în Siberia rusă, care are o graniță comună cu Coreea de Nord, în extremitatea sa de sud-vest.
Posibile pregătiri pentru noua desfășurare, inclusiv sosirea unei nave legate de desfășurările de anul trecut într-un port rusesc și a unor aeronave de transport marfă pe aeroportul Sunan din Coreea de Nord, au fost observate în imagini din satelit obținute de CNN.
Coreea de Nord a trimis inițial 11.000 de soldați în Rusia în toamna anului 2024, în mare secret, președintele rus Vladimir Putin confirmând desfășurarea abia la sfârșitul lunii aprilie. În octombrie, soldații nord-coreeni au fost fotografiați primind echipament pentru front la baza militară Sergeevka din Primorskyi Krai.
O lună mai târziu, o navă rusească din clasa Ropucha a acostat în portul Dunai, lângă Nakhodka, la 95 de kilometri (59 mile) spre sud-vest, care putea transporta până la 400 de soldați, au declarat analiștii. Același tip de navă Ropucha, care transporta trupe, a acostat din nou pe 18 mai în același port Dunai, conform imaginilor din satelit furnizate către CNN de Open Source Centre, o organizație non-profit cu sediul în Marea Britanie, specializată în informații open-source legate de apărare și securitate.
Modelele de zbor sugerează, de asemenea, că ar putea fi în curs de desfășurare mișcarea unor trupe suplimentare. Centrul Open Source a furnizat CNN imagini din satelit de pe aeroportul Sunan din Coreea de Nord pe 04 iunie, în care avioane de marfă, posibil Il-76, rulau pe pistă - același tip de aeronavă folosită în desfășurările de anul trecut.
Deși imaginile nu arată la ce sunt folosite nava și avioanele, mișcările ar putea sugera un model în concordanță cu ceea ce au observat analiștii anul trecut. „Imaginile din satelit arată un transportor de trupe rusesc sosind la Dunai în mai și activitate pe aeroportul Sunan în mai și iunie”, a declarat Joe Byrne, analist senior la Centrul Open Source.
„Acest lucru pare să indice că rutele utilizate anterior pentru a muta trupele din RPDC sunt active și ar putea fi utilizate în orice transfer viitor de personal la scară largă.”
Jenny Town, cercetătoare senior și directoare a programului coreean de la Centrul Stimson, a declarat că evaluarea ucraineană de până la 30.000 de soldați sună „mare... dar cu siguranță pot ajunge la acest număr. Nu vor fi soldați de elită. Kim Jong Un a spus că este complet implicat, așa că depinde de ceea ce a cerut Rusia.” Town a spus că o cifră între 10.000 și 20.000 „sună mai realist” și că Coreea de Nord ar putea desfășura trupele treptat, în etape. „Au existat zvonuri că generali ruși s-au aflat deja în interiorul Coreei de Nord, antrenând trupe acolo”, a spus ea.
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat joia trecută că Kievul suspectează că ar putea fi desfășurate și alte trupe nord-coreene, dar a adăugat că liderul țării, Kim Jong Un, riscă să-și pună în pericol propriul guvern expunând atât de multe trupe de elită la ratele ridicate de victime de pe linia frontului.
„Utilizarea de către Rusia a trupelor de elită nord-coreene demonstrează nu numai o dependență tot mai mare de regimurile totalitare, ci și probleme serioase cu rezerva sa de mobilizare”, a spus Umerov. „Împreună cu partenerii noștri, monitorizăm aceste amenințări și vom reacționa în consecință.” Vineri, șeful armatei Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat că Rusia adună 110.000 de soldați în apropierea orașului Pokrovsk, aflat pe linia frontului, în pregătirea unei posibile ofensive asupra centrului strategic reprezentat de această localitate.
Serghei Șoigu, un consilier de top al lui Putin, care anterior a fost ministrul său al apărării, a vizitat Phenianul pe 17 iunie - o călătorie efectuată la ordinul lui Putin și a doua sa vizită într-un interval de două săptămâni, a relatat agenția de știri rusă TASS, administrată de statul rus.
În timpul vizitei, Șoigu a anunțat că 1.000 de geniști nord-coreeni și 5.000 de muncitori militari în construcții vor fi trimiși în Rusia pentru „a demina și restaura infrastructura distrusă de ocupanți” în regiunea Kursk, potrivit TASS.
Serviciul Național de Informații (NIS) al Coreei de Sud i-a informat pe parlamentarii de la Seul că Coreea de Nord a început să selecteze personal pentru desfășurare în străinătate, care ar putea avea loc încă din iulie sau august, conform remarcilor parlamentarului Lee Seong-kweun.
El a subliniat anunțul public al Rusiei privind trimiterea a încă 6.000 de deminatori și muncitori militari în construcții nord-coreeni. Nu este clar dacă NIS împărtășește evaluarea serviciilor secrete ucrainene conform căreia desfășurarea ar putea ajunge la 30.000.
Rapoartele din presa rusă au sugerat, de asemenea, o cooperare intensificată. Un videoclip al prezentatoarei TV și politicianei ruse, Marina Kim, postat pe Telegram la două zile după ce Kremlinul a recunoscut rolul Coreei de Nord în război la sfârșitul lunii aprilie, arată pregătirile intensive și adăposturile pe termen lung ale unei unități nord-coreene.
CNN și Centrul pentru Reziliență Informațională, cu sediul în Marea Britanie, au geolocalizat instalația pe un câmp din afara orașului Postoyalye Dvory, o așezare aflată la 10 kilometri est de orașul Kursk. Videoclipul de șase minute îl arată pe un instructor militar rus declarând că nord-coreenii cu vârste cuprinse între 23 și 27 de ani sosesc „bine pregătiți fizic”. El a adăugat: „Ca luptători, nu sunt mai răi decât ai noștri. Inamicul fuge primul”.
Instructorul rus discută cu Kim o foaie de traducere a termenilor militari de bază din limba rusă în coreeană. Nu este clar dacă cursanții nord-coreeni sunt nou-veniți sau rămășițele celor 11.000 trimiși anul trecut. Reporterul vizitează, de asemenea, o rețea de tranșee unde nord-coreenii locuiesc cu articole de confort de bază, cum ar fi ardeiul roșu coreean, și postere scrise de mână care declară în coreeană „Răzbunare pentru camarazii noștri căzuți” deasupra patului lor. Alte două videoclipuri postate de TASS implică o integrare mai mare a soldaților nord-coreeni în armata rusă decât se vedea anterior.
Prima expunere a trupelor nord-coreene la linia frontului din Kursk a fost ca o unitate distinctă, separată, din cauza barierei lingvistice cu trupele Moscovei, conform evaluărilor oficialilor ucraineni. Un videoclip TASS arată trupe nord-coreene și ruse lucrând împreună pentru a curăța clădirile în antrenament de luptă corp la corp, iar altul arată nord-coreeni primind antrenament cu puști, folosite pentru a combate amenințarea reprezentată de dronele ucrainene.
Trupele suplimentare marchează o evoluție semnificativă în conflict și un semn că liderul Coreei de Nord își intensifică sprijinul pentru Moscova. Kim Jong Un a fost văzut în presa de stat nord-coreeană inspectând forțele speciale nord-coreene pe 14 mai, ceea ce i-a determinat pe unii analiști să suspecteze că vizita a fost legată de o viitoare desfășurare. Dezvăluirea a ceea ce pare a fi o desfășurare majoră a Coreei de Nord face parte dintr-o investigație CNN de o lună privind rolul tot mai mare al Coreei de Nord în sprijinul războiului Moscovei.
Rusia a lansat cel puțin 80 de rachete nord-coreene asupra Ucrainei. Rachetele balistice nord-coreene au fost lansate asupra teritoriului ucrainean în trei rafale distincte, fiecare cu o durată de aproximativ două luni, conform datelor furnizate de oficialii serviciilor secrete ucrainene. Multe rachete au lovit zone civile, inclusiv un atac la Pokrovsk în ianuarie 2024, soldat cu 11 victime. O singură rachetă a fost lansată inițial în august 2023.
CNN a obținut, de asemenea, de la un oficial din cadrul direcției de informații a apărării din Ucraina manuale de instruire pentru artileria nord-coreeană, traduse în limba rusă, un semn atât al omniprezenței armelor, cât și al interoperabilității crescânde dintre Forțele Armate ale Moscovei și Phenianului.
Manualele au apărut în același timp cu publicarea online a unui număr tot mai mare de videoclipuri cu artileria nord-coreeană aflată pe linia frontului, iar un raport din partea a 11 state membre ale ONU, publicat luna trecută, a afirmat că Phenianul a trimis cel puțin 100 de rachete balistice și nouă milioane de obuze de artilerie în Rusia în 2024. Raportul a reiterat, de asemenea, declarațiile armatei sud-coreene din martie, conform cărora încă 3.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia la începutul acestui an.
Town, de la Centrul Stimson, a declarat că Phenianul a văzut un beneficiu pe termen lung din faptul că Moscova este îndatorată față de ea. „Cu cât există mai multă «datorie de sânge» între ei”, a spus ea, „cu atât Coreea de Nord va beneficia mai mult pe termen lung, chiar dacă face sacrificii pe termen scurt”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Statele Unite își schimbă discursul privind livrarea de arme către Ucraina,la doar o săptămână după ce Pentagonul anunța că va opri livrările.
SBU a reținut un agent al FSB care dirija bombardamentele rusești asupra Hersonului.
Agenția rusă de statistică Rosstat nu a publicat date demografice, inclusiv date despre decesele din ianuarie până în mai, în raportul său privind situația socio-economică din Rusia, a relatat site-ul opoziției Meduza. Aceasta ar putea fi o încercare de a mușamaliza numărul deceselor de pe front, pe care nici Rusia, nici Ucraina nu îl publică.
Numărul copiilor ucraineni uciși, în perioada martie – mai, a crescut semnificativ.
Industria de apărare în creștere a Rusiei, susținută de extinderea fabricii de rachete Votkinsk și a lanțului de aprovizionare, va permite în curând țării să lanseze 1.000 de rachete și drone asupra orașelor ucrainene într-o singură noapte.
Armata israeliană spune că gruparea Houthi folosește porturile pentru a transfera arme către regimul iranian.
Operațiunea „Midnight Hammer”, în care nouă bombardiere B-2 Spirit au fost mobilizate pentru a lovi facilități nucleare din Iran afectat dezvoltarea programului nuclear iranian. Săptămâna trecută Pentagonul, prin vocea unui purtător de cuvânt, a oferit câteva date oficiale.
Decizia SUA de a opri livrarea către Ucraina de muniție, inclusiv de rachete Patriot, deschide larg ușa unor scenarii cu adevărat catastrofale pentru populația civilă ucraineană, supusă și așa unei terori neîncetate de mai bine de trei ani, ca urmare a bombardamentelor masive pe care le săvârșesc rușii asupra infrastructurii critice ucrainene.
Forțele rusești au reușit să cucerească satele Koptievo și Șevcenko Perșe, la nord-est de Pokrovsk. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, este posibil ca Rusia să dorească să folosească un avantaj tactic - pentru a finaliza încercuirea orașului Pokrovskoe dinspre nord și, în același timp, pentru a ocoli apărarea care protejează Kramatorsk și Sloviansk.
În noaptea de 3 spre 4 iulie, forțele ruse au atacat regiunea Kiev cu drone și rachete de diferite tipuri. Alerta aeriană a durat mai mult de 15 ore.
Președintele american Donald Trump a discutat vineri la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre securizarea spațiului aerian ucrainean de rachetele și dronele rusești, la scurt timp după ce SUA au anunțat că suspendă unele livrări de arme către Kiev, care includ, probabil, și rachete de apărare aeriană Patriot.
Două agenții de informații olandeze au declarat vineri că Rusia își intensifică utilizarea armelor chimice interzise în Ucraina, inclusiv a gazului toxic cloropicrină, din perioada Primului Război Mondial.
Serviciul de securitate ucrainean SBU a arestat un colonel al forțelor aeriene care ar fi fost în contact direct cu un ofițer al serviciului secret rus FSB. Acesta ar fi fost recrutat de soția sa pentru a coopera cu Rusia.
Potrivit corespondenților militari ai canalului Informant de pe rețeaua de socializare Telegram, în cursul nopții de 04.07.2025, mai multe rachete rusești au lovit ținte din Kiev, după ce anterior capitala Ucrainei a fost supusă unui atac masiv cu drone.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, şi directorul general al companiei Swift Beat LLC, Eric Schmidt, au semnat un memorandum privind un parteneriat strategic pe termen lung, în prezenţa preşedintelui ucrainean.
Generalul rus Mihail Gudkov, care comanda o brigadă de marină în Flota Pacificului și a fost recent promovat la funcția de comandant adjunct al Marinei, a fost ucis în regiunea Kursk din vestul Rusiei.
Coreea de Nord urmează să tripleze numărul trupelor sale care luptă pentru Rusia pe frontul cu Ucraina, trimițând încă 25.000 până la 30.000 de soldați pentru a asista Moscova, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații realizate de oficiali ucraineni. Trupele ar putea sosi în Rusia în lunile următoare, conform evaluării văzute de CNN, adăugându-se la cele 11.000 trimise în noiembrie, care au ajutat la respingerea incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a reacționat la decizia SUA de a suspenda o parte din ajutorul militar acordat Ucrainei.
Restricțiile impuse Ucrainei privind livrările de arme occidentale apropie sfârșitul conflictului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la decizia Statelor Unite de a suspenda livrările de muniții cheie, precum rachetele Patriot, obuzele de artilerie de precizie Hellfire și alte rachete.
Rușii au încercat să producă propriile drone de atac naval, dar eforturile lor au eșuat complet, a declarat reporterilor șeful serviciilor secrete ucrainene, Kyrylo Budanov.
În trecut, Iranul a mai ameninţat cu închiderea Strâmtorii Ormuz, dar nu a pus niciodată în practică o astfel de acţiune.
Conform unei analize a datelor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, publicată marți (01.07.2025) de AFP, avansul trupelor ruse în Ucraina s-a accelerat în iunie pentru a treia lună consecutiv, atingând cea mai mare scară din noiembrie 2024. Astfel, armata rusă a ocupat 588 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean în iunie, comparativ cu 507 kilometri pătrați în mai, 379 de kilometri pătrați în aprilie și 240 de kilometri pătrați în martie.
Germania este cel mai important susținător european al Ucrainei, o demonstrează și noua serie de anunțuri, făcute în ultimele zile.
Un bombardier supersonic Su-34 s-a prăbușit în regiunea Nijni Novgorod din Federația Rusă, a confirmat Ministerul rus al Apărării.
Marți, 1 iulie, dronele ucrainene au atacat Uzina Electromecanică Kupol din orașul rusesc Ijevsk, situat la aproximsativ 1.300 de kilometri de Ucraina.
Forțele ucrainene au oprit înaintarea trupelor ruse în regiunea Sumi și încă mai dețin un cap de pod în raionul Glushkovsky din regiunea Kursk. Anunțul a fost făcut, pe 30 iunie, de Statul Major General (SMG) ucrainean, după ce Wall Street Journal (WSJ) a relatat, duminică, că înaintarea rușilor în Sumi a fost posibilă și pentru că pozițiile ucrainene de apărare nu au fost amenajate corespunzător.
Armata ucraineană pare să fi orchestrat unul dintre cele mai complexe și ample atacuri cu rachete de la distanță de până acum, lovind simultan ținte militare în teritoriile ocupate și în mai multe regiuni din interiorul Rusiei. Operațiunea, care a avut loc aseara, nu este doar o simplă răzbunare, ci o demonstrație clară a capacităților în creștere ale Kievului de a proiecta forță adânc în spatele liniilor inamice și de a testat limitele sistemelor de apărare aeriană rusești.
Serviciile secrete americane au interceptat o conversație telefonică confidențială între doi înalți oficiali iranieni care încercau să înțeleagă de ce atacurile americane asupra instalațiilor nucleare ale Republicii Islamice au fost mai puțin distructive decât se aștepta Teheranul, a relatat The Washington Post duminică, 29 iunie, citând mai multe surse de încredere.
Trupele ruse controlează deja întreaga regiune Lugansk, a declarat în seara zilei de luni (30.06.2025), Leonid Pasechnik, șeful administrației de ocupație a regiunii ucrainene, potrivit agenției de știri ruse Interfax. Kievul nu a comentat afirmațiile sale, iar declarații similare ale părților beligerante nu pot fi verificate independent în condiții de război. Dacă informațiile sunt confirmate, regiunea Lugansk va fi prima regiune ucraineană ocupată complet de Rusia de la invazia sa în țara vecină în 2022, a notat AP.
Dronele Shahed sunt folosite de ruși pe scară largă, dar Kievul ar putea să neutralizeze în curând problema.
Polonia lansează o investiție masivă în sisteme aeriene fără pilot (UAV), alocând inițial 55 de milioane de dolari în 2025 pentru ceea ce oficialii numesc o „revoluție a dronelor” în cadrul forțelor sale armate. Această investitie strategică, influențată direct de lecțiile dure de pe câmpul de luptă din Ucraina, este concepută pentru a consolida rapid flancul estic al NATO și pentru a crea un factor de descurajare credibil în fața agresiunii rusești.
Guvernul german a deschis calea pentru furnizarea de avioane Eurofighter Typhoon către Turcia.
Rusia a început să utilizeze un nou tip de dronă de diversiune și atac, construită aproape în totalitate din componente de proveniență chineză, o abordare pe care Direcţia Principală de Informații al Ucrainei (GUR) o consideră o dovadă a sprijinului tehnologic tot mai mare al Beijingului pentru efortul de război al Moscovei.
O veste bună din Istanbul: României i-au fost livrate deja 40 de blindate 4x4 de tip Cobra II, produse de Otokar. Integrarea a mai bine de jumătate dintre ele s-a făcut la Automecanica Mediaș, unde e totul pregătit pentru a începe și producția de serie. DefenseRomania se află la IDEF 2025, cea mai mare expoziție militară din regiune. Aici publicația noastră discutat cu oficialii Otokar și Automecanica Mediaș inclusiv despre programul Cobra II.
În perioada 4-18 august curent, la Centrele de Instruire ale Armatei Naționale se va desfășura exercițiul anual „Scutul de Foc – 2025”.
Uniunea Europeană este decisă să interzică în totalitate importul sau tranzacțiile de produse petroliere derivate din petrol rusesc, iar măsura va intra în vigoare începând cu luna ianuarie 2026, după cum a informat pe 22 iulie reprezentantul Comisiei Europene, Olof Gill, la o conferință de presă desfășurată la Bruxelles.
Departamentul Apărării al SUA negociază cu o serie de țări posibile acorduri bilaterale pentru furnizarea Ucrainei de sisteme de apărare aeriană Patriot, relatează presa ucraineană, citând o sursă din guvernul SUA.
Turcia a dezvăluit marți prima sa rachetă balistică hipersonică, Tayfun, în ziua de deschidere a Târgului Internațional al Industriei de Apărare (IDEF) 2025 de la Istanbul, la care participă și DefenseRomania.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat o lege care va face ca Biroul Național Anticorupție (NABU) al Ucrainei și Parchetul Specializat Anticorupție (SAP) să depindă de deciziile Procurorului General. Legea fusese aprobată anterior de parlamentul țării.
Ucraina a pierdut marți primul dintre avioanele de vânătoare Mirage 2000 livrate de Franța țării invadate de Rusia. Accidentul a fost cauzat de o defecțiune tehnică în timpul unei misiuni, pilotul ejectându-se la timp.
Președintele american Donald Trump a anunțat marți seară un acord comercial cu Japonia, care include un tarif de 15% pentru importurile de bunuri în Statele Unite, inclusiv autoturisme. În baza acordului, Japonia va investi, de asemenea, 550 de miliarde de dolari în Statele Unite și își va deschide piața pentru bunurile americane, potrivit lui Trump.
În ciuda agitației diplomatice privind o nouă rundă de negocieri la Istanbul, o evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) subliniază o realitate dură: singura pârghie capabilă să schimbe calculul strategic al Kremlinului este o înfrângere militară majoră. Pe măsură ce discuțiile despre pace se intensifică sub presiunea unui ultimatum american, strategia occidentală pare să se alinieze cu analiza ISW, concentrându-se pe consolidarea puterii de foc a Ucrainei ca fiind singura cale viabilă spre negocieri serioase.
Sâmbătă, 20 iulie, Forțele de Apărare ale Ucrainei au executat o serie de lovituri de precizie de mare succes, vizând elemente critice ale rețelei de apărare aeriană a Rusiei în regiunea Belgorod. Conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, atacurile au dus la distrugerea unui sistem de rachete sol-aer S-300P și la avarierea gravă a unui complex radar modern Nebo-M.
Rusia intenționează să cheltuiască aproximativ 1,1 trilioane de dolari pentru reînarmare până în 2036, ceea ce va reprezenta cel mai mare program militar al țării de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Acest lucru a fost declarat astăzi (22.07.2025) de șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirilo Budanov, care a subliniat că Moscova se pregătește pentru un potențial conflict la scară largă.
Compania daneză de apărare Terma și producătorul ucrainean de drone Odd Systems au format un parteneriat strategic pentru a dezvolta un nou tip de armă: un interceptor de drone autonom, ieftin și bazat pe inteligență artificială. Misiunea acestuia este să neutralizeze diversele amenințări aeriene rusești, combinând tehnologia de ultima generatie cu inovația testată direct pe câmpul de luptă.
Apărarea de coastă a Bulgariei este pe punctul de a fi transformată radical, ca urmare a aprobării de către Departamentul de Stat al SUA a unei potențiale vânzări a sistemului de rachete NSM (Naval Strike Missile). Acest acord, evaluat la $620 de milioane, nu doar că oferă Bulgariei acces la o transformare fără precedent din punct de vedere militar, dar schimbă și dinamica de securitate în zona tensionată a Mării Negre, consolidând în același timp flancul estic al NATO.
Ministerul ceh al Apărării și compania suedeză SAAB Dynamics AB au semnat astăzi (22.07.2025) un contract pentru achiziționarea a 24 de vehicule blindate pe roți MARS cu sistemul integrat de apărare antiaeriană RBS 70 NG. Din informațiile postate pe site-ul ministerului rezultă că valoarea contractului este de 4,2 miliarde de coroane fără TVA (1,86 miliarde de coroane suedeze, 170 de milioane de euro).
În pofida atacurilor americane asupra instalațiilor nucleare iraniene, Teheranul nu va renunța la îmbogățirea uraniului, a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araghchi într-un interviu acordat pe 21 iulie. Potrivit acestuia, deși în prezent procesul de îmbogățire a fost oprit deoarece daunele sunt “serioase și severe”, acesta nu va fi abandonat întrucât reprezintă o realizare a oamenilor de știință iranieni, iar acum a devenit deja „o chestiune de mândrie națională”. Orice viitor acord nuclear trebuie să ofere Iranului dreptul la acest proces, a subliniat acesta.
Turcia își accelerează planurile pentru un nou portavion, un proiect de navă care ar putea fi echipat aproape complet cu aeronave autonome, indicând o schimbare în doctrina să navală. O machetă a navei, prezentată la expoziția de apărare IDEF 2025, a dezvăluit o viziune futuristă a Turciei, însă realitatea tehnologică și dependența de parteneriate internaționale complexe vor dicta dacă această viziune poate deveni realitate.
Următoarea rundă de discuții între reprezentanții Ucrainei și Rusiei va avea loc miercuri la Istanbul, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu, întreprinde marți o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi. Agenda vizitei include întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popşoi, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean.
MISTRAL 3 are, de acum înainte, capacitatea de a lovi ținte navale. Racheta poate opri ambarcațiuni FIAC (Fast Inshore Attack Craft) și alte nave de mici dimensiuni, inclusiv nave de suprafață fără pilot (USV) datorită îmbunătățirilor aduse sistemelor de control al zborului, ghidare și procesare a imaginilor.
SpaceX riscă să piardă contractul pentru Golden Dome după ruptura cu Trump. Administrația Trump a început să caute noi parteneri pentru dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă Golden Dome, pe fondul deteriorării relației cu Elon Musk, a cărui companie SpaceX a fost până de curând esențială pentru componenta spațială a apărării SUA.
Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce PDM a pierdut puterea în fața unei coaliții formate din blocul ACUM (Platforma DA și PAS) și PSRM.
Compania canadiană Central European Petroleum (CEP) a anunțat descoperirea unui zăcământ gigantic de petrol și gaze în Marea Baltică, în Polonia, lângă granița cu Germania.
Operatorii Batalionului 424 Svarog, din cadrul Forțelor Ucrainene de Sisteme Fără Pilot, au distrus un complex experimental rusesc de război electronic KOP-2 pe una dintre liniile frontului.
Ungaria a finalizat programul de înzestrare cu elicoptere de tip H225M, produse de francezii de la Airbus. Sunt într-adevăr elicoptere moderne, dar are oare acum Ungaria cea mai modernă flotă de elicoptere din Europa, așa cum se laudă Budapesta?
Președintele azer Ilham Aliyev i-a îndemnat pe ucrainenii care se opun invaziei Rusiei în weekend să „nu accepte niciodată ocupația” teritoriului lor, un semn în plus al relațiilor tensionate dintre Baku și Moscova.
Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că vor consolida cu sisteme Patriot apărarea antiaeriană a Ucrainei, iar echipamentele vor fi finanțate de ”statele NATO”. După ce Germania a confirmat că va ajuta la transferul a încă 5 sisteme Patriot către Ucraina, alte două state europene confirmă că se vor implica în acest proces.
Pentru a rămâne relevantă și eficientă pe câmpul de luptă modern, Alianța Nord-Atlantică trebuie să renunțe la ciclurile lungi de achiziții și să adopte modelul de inovare rapidă, testat în condiții de luptă, al Ucrainei. Acesta este mesajul tranșant transmis de generalul Alexus G. Grynkewich, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR).
Șefa serviciului de contrainformații militare al Germaniei (MAD), Martina Rosenberg, a tras un semnal de alarmă cu privire la o intensificare a operațiunilor de spionaj și sabotaj rusești pe teritoriul german, descriind o abordare care a devenit tot „mai agresivă”. Într-un interviu acordat presei germane, Rosenberg a dezvăluit că numărul incidentelor suspecte de implicare rusă s-a dublat în ultimul an, semnalând o revenire la tactici specifice Războiului Rece, dar adaptate la un nou arsenal de măsuri hibride.
Flotila rusă din Marea Caspică și Marina iraniană au început, pe 21.07.2025, desfășurarea de manevre militare comune în acvatoriul Mării Caspice. Este vorba despre exercițiul de căutare-salvare cu numele de cod “CASAREX-2025”.