Coreea de Nord susține că a testat o dronă subacvatică purtătoare de focoase nucleare în replică la exercițiile SUA din Marea Japoniei
Coreea de Nord a anunțat că a testat sistemul de arme nucleare subacvatice Haeil-5-23, o dronă subacvatică proiectată să fie echipată cu un focos nuclear.
„Institutul de sisteme de arme subacvatice din cadrul Academiei Naționale de Apărare a RPDC a efectuat un test important al sistemului de arme nucleare subacvatice Haeil-5-23, aflat în curs de dezvoltare, în apele Mării de Est a Coreei (Marea Japoniei - n.r.)”, după cum susține Agenția Centrală de Știri din Coreea (KCNA) într-un mesaj lansat vineri, 19 ianuarie, citând Ministerul Apărării al țării.
Informarea nu a precizat când au avut loc exact testele, dar a subliniat că acestea au fost ca răspuns la cele trei zile de exerciții militare ale Statelor Unite, Japoniei și Coreei de Sud desfășurate în Marea Japoniei.
„Condamnăm cu fermitate acțiunile nesăbuite ale Statelor Unite și ale sateliților săi, care au amenințat serios securitatea RPDC încă de la începutul noului an și avertizăm cu strictețe asupra consecințelor catastrofale”, se arată în document.
Exercițiul naval de trei zile condus de SUA în jurul insulei Jeju a inclus portavionul american cu propulsie nucleară Carl Vinson, crucișătorul Princeton echipat cu sistemul Aegis și nave din marina japoneză și sud-coreeană. Oficial, exercițiul a testat un răspuns îmbunătățit la amenințarea militară din Coreea de Nord.
Programul nuclear al Coreei de Nord
În prezent nu este nicio confirmare independentă a existenței sistemului Heil-5-23. Phenianul spune că drona subacvatică a fost testată pentru prima dată în martie anul trecut și că este capabilă să atace prin surprindere nave ostile și porturi importante.
Pe 14 ianuarie, Coreea de Nord a anunțat că testează în Marea Japoniei o rachetă balistică cu rază medie de acțiune cu un focos hipersonic ghidat.
Potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), în ianuarie 2023 Coreea de Nord avea aproximativ 30 de focoase nucleare în arsenalul său. Cele mai multe sunt probabil transportate pe rachete cu o singură etapă și au un randament de 10 până la 20 de kilotone. Cu toate acestea, Coreea de Nord ar putea avea suficient material fisionabil pentru a obține între 50 și 70 de astfel de focoase, spun experții institutului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News