Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Coreea de Sud refuză să mai facă schimb de informații militare cu Japonia
22 aug, 21:51
Pentagonul s-a declarat joi "foarte îngrijorat şi dezamăgit" de decizia Coreei de Sud de a rupe acordul privind schimbul de informaţii militare cu Japonia, într-un context de tensiune între cei doi aliaţi ai Washingtonului, transmite AFP.

"Departamentul Apărării îşi exprimă profunda îngrijorare şi dezamăgire după decizia guvernului Moon de a refuza să menţină acordul de schimb de informaţii cu Japonia", a declarat colonelul Dave Eastburn, purtător de cuvânt al Pentagonului.

"Suntem ferm convinşi că integritatea apărării noastre reciproce şi a legăturilor noastre de securitate trebuie menţinută, în ciuda fricţiunilor în alte domenii ale relaţiilor dintre Coreea de Sud şi Japonia", a subliniat purtătorul de cuvânt. "Vom menţine o cooperare de apărare bilaterală şi trilaterală cu Japonia şi Coreea de Sud, atunci când acest lucru va fi posibil", a adăugat Eastburn.

Seulul a declarat joi că "nu este în interesul naţional să menţină acordul care a fost semnat cu obiectivul de a face schimb de informaţii militare sensibile".

Relaţiile dintre Tokyo şi Seul sunt marcate de decenii de dispute moştenite din perioada în care peninsula coreeană a fost colonie japoneză (1910-1949).

Acest conflict latent dă bătăi de cap Washingtonului, care mizează pe cooperarea japonezo-sud-coreeană pentru a-i sprijini politica într-o regiune deosebit de tensionată de ameninţarea nucleară nord-coreeană şi de ascensiunea Chinei.

Vezi și: Statele Unite pierd teren în fața Chinei, în Pacific: Washington nu mai deţin supremaţia militară în regiune

Ştiri Recomandate

Et tu Quirinus
Comandant iranian: Bazele SUA se află în raza de acţiune a rachetelor iraniene
China construiește platforme militare specializate pentru Thailanda
Atacurile cu drone din Arabia Saudită: Mike Pompeo acuză Iranul
Autorităţile turce vor arestarea a 223 de membri ai personalului militar suspectaţi de legături cu reţeaua lui Gulen
Statele Unite vor acorda Ucrainei 140 de milioane de dolari sub forma unui ajutor militar
Atacuri cu drone în Arabia Saudită. Incendiu uriaș la mai multe instalaţii petroliere (Video)
Spionaj Industrial. Un manager din industria rusă de apărare, arestat în Italia