Corveta europeană, în linie dreaptă pentru construirea primului prototip. Zile decisive și pentru corvetele României
Programul „Corveta de patrulare europeană” - „European Patrol Corvette” (EPC) începe să prindă încet contur. Statele implicate în program așteaptă o nouă finanțare din partea UE pentru dezvoltarea primului prototip.
Corveta europeană European Patrol Corvette (EPC), imagine concept. Foto: Fincantieri
Din program fac parte Italia, țară coordonatoare, Franța, Spania și Grecia.
Programul a beneficiat deja de o primă finanțare din Fondul european de Apărare (EDF) în valoare de 60 de milioane de euro.
Banii au fost destinați dezvoltării navei.
Statele care fac parte din program așteaptă o finanțare de 200 de milioane de dolari pentru a demara construirea primului prototip.
Potrivit celor de la Defense News, care îl citează pe Andrea Quondamatteo, reprezentant al Statului Major al Forțelor Navale Italiene, finanțarea programului va continua și în 2023.
Amintim că în ianuarie 2021 Comitetul director al Agenției Europene de Apărare (EDA – European Defense Agency) a aprobat recent lansarea unui proiect de cooperare care vizează dezvoltarea unei corvete europene de patrulare.
În realizarea proiectului, sunt implicate Italia, țară coordonatoare, Franța, Spania și Grecia. Statele participante își propun să producă prima corvetă în 2026-2027.
Principalele caracteristici constructive ale navei sunt: deplasament total 3000 - 3500 tone; lungime 110 metri; pescaj 5,5 metri.
Forțele Navale franceze vor cumpăra 9 – 11 corvete. Marina italiană, la rândul său, intenționează să achiziționeze opt nave care să înlocuiască navele proiect “Cassiopea” și “Comandante” aflate în serviciu de 30 respectiv 20 de ani.
Zile decisive pentru programul României - „Corveta multifuncțională”
Gowind 2500, sursă foto: Naval Group
Fără să intrăm în detalii întrucât despre acest subiect s-au scris zeci de pagini, programul e blocat din 2019 încoace. Atunci, Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța a câștigat licitația pentru construirea a patru corvete Gowind 2500, dar și modernizarea celor două fregate Regina Maria și Regele Ferdinand.
Contractul nu a fost nici până azi semnat din cauza unor neînțelegeri între partea franceză și Șantierul Naval Constanța, fapt confirmat și de MApN, dar și de Paris.
Cu ocazia Zilei Marinei din 15 August, ministrul Vasile Dîncu a reiterat faptuș că speră ca în cele din urmă să fie finalizată procedura de achiziție a corvetelor.
După amânări succesive pe întreaga perioadă a acestui an, ministrul Vasile Dîncu a declarat recent, de mai multe ori, că în urma solicitării Asocierii, MApN a prelungit termenul pentru semnarea contractului până în septembrie, astfel că următoarele săptămâni vor fi decisive pentru luarea unei decizii în programul care stagnează din 2019.
CITEȘTE ȘI: Ambasadoarea Franţei în România anunță un comitet special pe dosarul corvetelor: Prețul din 2016 e fix, dar costul oțelului a crescut enorm
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News