Criză S-400. Iese Turcia din NATO? ”Acest lucru nu mai poate fi exclus”
Politologul Thomas Eger, de la Universitatea din Koln, a analizat riscurile care sunt aduse după achiziționarea de către Turcia a sistemelor rusești S-400. Acesta nu se ferește să vorbească inclusiv de o ieșire a Turciei din NATO.
Politologul spune că după decizia Turciei, președintele american Donald Trump „poate doar întârzia termenul de intrare în vigoare a sancțiunilor, dar nu le poate împiedica".
„Președintele Erdogan, care, după lovitura de stat nereușită îndreptată împotriva lui, este extrem de sceptic față de Statele Unite și trebuie să se împace cu ideea că SUA nu-l vor extrăda pe inamicul său Gulen, poate, la rândul său, să vadă în președintele Putin un sprijin mai eficient în caz de noi presiuni de politică externă. Ajutarea președinților ajunși în situații dificile pare să fi devenit o caracteristică a politicii externe ruse”, spune Eger, în revista germană Focus, citat de Pagina de Rusia.
Ieșirea Turciei din NATO nu mai poate fi exclusă
„Dacă Turcia se va retrage din NATO, va fi o pierdere geopolitică dură pentru alianță. Acest lucru nu mai poate fi exclus și depinde de cât de mult se agravează conflictul din jurul sistemului de apărare antirachetă cumparat de Turcia, cât de puternice vor fi presiunile Washingtonului și a Moscovei și ce fel de echilibru de putere va alege Erdogan ca garanție a supraviețuirii sale politice", crede Eger.
Livrarea primelor componente ale sistemului S-400 reprezintă o victorie uriașă pentru președintele rus. Reputația sa în lume a crescut din nou, accesul la date militare importante este un mare avantaj pentru forțele de securitate rusești, iar apropierea Turciei de Rusia ar deveni o senzație internațională.
Turcia va răspândi neîncrederea între aliați
„Pentru Turcia, situația ar putea deveni mai amenințătoare. Respingând legăturile strânse cu Statele Unite pentru aceleași legături strânse cu Rusia, Turcia va fi obligată să suporte costuri economice și politice foarte mari", consideră expertul. Ele pot fi atât de mari, încât președintele Erdogan va avea nevoie de ajutorul lui Putin pentru a rămâne la putere.
„O asemenea evoluție va deteriora și NATO. În definitiv, dacă Turcia nu se va retrage din alianță din proprie inițiativă, se va răspândi neîncrederea între aliați", este convins politologul.
„Pentru țările UE, aceasta este o situație în care sunt afectate interesele lor vitale. Încă o dată, trebuie să constatăm că țările UE nu au nicio influență asupra a ceea ce se întâmplă", subliniază Eger.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News