Croația merge pe strategia României și alege avioane second hand. Rafale a „învins” F-16 și Gripen
Guvernul croat a decis să cumpere 12 avioane de vânătoare franceze F3R Rafale second-hand, potrivit unui articol, din 20 mai, al publicației croate Jutarnji (”Dimineața”).
Dacă semnarea contractului se va face în acest an, Franța va livra primele șase aparate în 2024.
Anunțul oficial ar urma să fie făcut de guvern cu ocazia Zilei Forțelor Armate - 28 mai. Cel mai vechi avion care va fi livrat Croației, are 10 ani și conform informațiilor disponibile, Zagrebul ar plăti puțin sub un miliard de euro pentru întregul pachet care, include aeronavele, pregătirea piloților și armamentul, informează Jutarnji.
Guvernul croat a primit acordul pentru achiziționarea de aeronave de luptă în ședința Consiliului Apărării, din 20 mai.
După ședință, președintele Zoran Milanovic a precizat că guvernului nu i s-a făcut o recomandare cu privire la ce tip de aeronavă să cumpere dar, speră „că el și prim-ministrul s-au înțeles bine”. Întrebat dacă știe ce avion va fi achiziționat, președintele el a răspuns „fără comentarii”.
După decizia oficială a Guvernului de a accepta oferta franceză, urmează negocierile privind contractul.
Dacă acordul ar fi semnat anul acesta, Franța ar livra primele șase avioane în 2024, iar celelalte șase un an mai târziu. Președintele Milanović, pe de altă parte, a declarat că avioanele trebuie să fie în Croația până cel târziu în 2024.
Croația a ales Rafale second hand. În competiție mai erau și SUA și Suedia, cu F-16 și Gripen noi
Avionul de vânătoare Rafale a devenit operațional în 2001, fiind produse în total aproape 270 de aeronave. Se află în înzestrarea forțelor armate ale Franței, Indiei, Qatarului și Egiptului. Grecia a comandat aeronave Rafale anul trecut, pe care urmează să le primească până 2023.
Croația a primit oficial oferta pentru 12 Rafale în septembrie 2020 la prețul de un miliard de dolari. În competiție s-au mai aflat F-16 Block 70 din SUA, F-16 Barak din Israel și Gripen din Suedia. Americanii și suedeții au oferit avioane noi, în timp ce Israel și Franța second hand.
Croația, stat membru NATO, are nevoie urgentă de 12 aeronave de vânătoare în contextul în care Forţele Aeriene Croate operează doar aeronave sovietice MiG-21 care în 2024 vor fi scoase din uz.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News