Cu 100.000 de militari pe teritoriul lor, statele europene se pun sub umbrela Armatei SUA, cea mai bună linie de apărare împotriva Rusiei
Chiar dacă în războiul din Ucraina nu este implicat un stat NATO, reacția Alianței a arătat cât de vulnerabile pot fi statele din Flancul Estic în fața unei agresiuni. A fost nevoie de ”Formatul Ramstein” pentru a trece la decizii rapide pentru susținerea militară a Ucrainei.
Statele mici din proximitatea graniței cu Rusia par să fi înțeles situația și se grăbesc să se adăpostească sub umbrela de securitate a Washingtonului, arată Politico.
Astfel, în această lună, Suedia, Finlanda, Danemarca, Estonia, Letonia și Lituania au semnat acorduri cu SUA, care permit trupelor americane să opereze în țară pentru misiuni de antrenament și pentru a reduce birocrația pentru ca personalul și echipamentele acestora să fie desfășurate rapid, în caz de urgență.
Practic, Armata SUA va putea desfășura exerciții mai complexe în regiune, iar în caz de nevoie, va putea acționa mult mai rapid în sprijinul aliaților.
Flancul Estic, complet dezechilibrat
Harta Europei / pexels, aliaksei lepik
Nu putem să nu observăm că, în ceea ce privește statele din nordul Europei, viziunea este mult mai clară și unitară.
România nu are acest noroc (context de geopolitic) în sudul Flancului Estic.
”Turcia nu are încredere în Vest, Bulgaria nu are capabilități, iar România se teme să acționeze singură”, arăta și generalul american Ben Hodges, care sintetiza relațiile dintre statele sudice de la Marea Neagră: ”România și Bulgaria cooperează insuficient, iar Turcia vrea să aibă inițiativa în Marea Neagră”.
Asta, ca să nu mai vorbim de jocul pe care îl face Ungaria și, mai nou, Slovacia, ambele acționând ca sateliți ai Moscovei, atât în UE, cât și în Alianța Nord Atlantică.
În tot acest timp, statele nordice (incluzând aici și țările baltice) acționează coordonat, inclusiv la nivel politic și diplomatic.
Prezența SUA, ar trebui să fie o garanție suplimentară pentru statele mai mici de lângă granița cu Rusia
Comandamentul European al SUA are aproximativ 100.000 de militari care sunt desfășurați în prezent în misiuni pe continentul european.
Acordurile vin să ușureze activitatea militarilor americani în Europe, mai ales că cele șase documente semnate luna aceasta se adaugă altor două înțelegeri pe care Washingtonul le-a semnat deja cu Islanda și Norvegia în anii precedenți.
SUA au acum cadre legale pentru a staționa trupe în toate țările din regiunea de nord a Europei. Țările nordice au, de asemenea, legături strânse de apărare între ele – toate fac parte din acordul de cooperare nordică în domeniul apărării, alături de Islanda și Norvegia, un pact care înlătură barierele în calea cooperării în domeniul apărării dintre țări.
Prezență militară mai consistentă a SUA în România, un obiectiv strategic
SUA mențin un contingent important de trupe în țara noastră, peste 3.000 de soldați americani fiind dislocați în țara noastră, pe bază rotațională, la Mihail Kogălniceanu. În plus, pe teritoriul României avem și prezență aliată, estimată undeva la 5.000 de militari din statele NATO.
Cu toate acestea, ideea privind o bază militară permanentă a SUA în România e intens dezbătută.
Într-un interviu acordat recent pentru DefenseRomania, generalul american Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, ne-a precizat și el că e în favoarea unei asemenea decizii.
„Aș vrea să văd mai mult, aș vrea să văd o prezență permanentă. Cred că ar fi o investiție foarte bună. (...)
Înainte credeam că e mai bine să avem un sistem rotațional, pentru că implica mai mult soldații care sunt dislocați prin rotație; puteau face multe antrenamente, stăteau în misiune timp de 6 luni, 9 luni, și apoi se întorceau acasă. Dar dacă ar trăi aici, împreună cu familiile, ar intra într-un fel de ciclu normal”, a precizat Ben Hodges, care a adăugat că e nevoie însă de infrastructură, nu doar civilă, cât și militară inclusiv pentru întreținerea echipamentelor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News