Cu peste 800 de deținuți politici și zeci de încălcări ale drepturilor omului, Rusia este cap de listă în criticile organizațiilor internaționale de profil
Potrivit analizei World Report 2025, publicată joi, 16 ianuarie, de Human Rights Watch (HRW - Observatorul pentru drepturile omului), represiunile intensificate din Rusia, India și Venezuela, sau conflictele armate catastrofale din Ucraina, Gaza și Sudan sunt situații pe cât de clare, pe atât de dure din care rezultă necesitatea ca guvernele din întreaga lume să-și demonstreze angajamentul față de drepturile omului, democrație și acțiuni umanitare.
Forţe ruse de ocupaţie acționând în Ucraina. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
În ceea ce privește Rusia, analiza arată că, pe fondul prelungirii războiului din Ucraina, Kremlinul și-a continuat și chiar și-a intensificat politica dură de suprimare a oricărei forme de disidență din țară.
„Kremlinul și-a dublat acțiunile prin care cere cetățenilor să sprijine războiul împotriva Ucrainei și așa-numitele „valori tradiționale rusești” și a adoptat noi legi represive pentru a face și mai ușoară pedepsirea oricui refuză să se conformeze”, a declarat Hugh Williamson, director HRW pentru Europa și Asia Centrală.
În Ucraina, forțele ruse atacă și bombardează fără discernământ infrastructura civilă, ucigând civili și provocând distrugeri pe scară largă, se arată în raportul organizației. Loviturile rusești asupra rețelei electrice a Ucrainei au provocat întreruperi de curent în întreaga țară. Autoritățile ruse izolează, torturează sau abuzează mii de prizonieri de război și civili ucraineni. În teritoriile ocupate, autoritățile ruse impun programa rusă în școli, interzic folosirea limbii ucrainene și amenință părinții ai căror copii continuă să studieze on-line folosind programa ucraineană.
HRW informează că lista deținuților politici ruși, care potrivit organizației pentru drepturile omului Memorial include în prezent nu mai puțin de 804 persoane, continuă să crească. Raportul organizației critică aspru noile legi rusești care vizează persoanele și organizațiile catalogate ca „agenți străini”.
Organizația a cerut autorităților ruse să elibereze toți prizonierii politici și să promoveze un mediu în care societatea civilă să poată funcționa liber.
Autoritățile ruse ar trebui să abroge toate legile incompatibile cu drepturile fundamentale ale omului, inclusiv legile privind cenzura militară, „agenții străini”, organizațiile străine „indezirabile”, „propaganda gay” și „propaganda fără copii”. De asemenea, autoritățile de la Kremlin ar trebui să înceteze să atace fără discernământ civilii ucraineni, să tortureze și să trateze inuman deținuții civili ucraineni și prizonierii de război, să respecte legea internațională a ocupației și să tragă la răspundere personalul militar pentru crime de război și alte încălcări ale dreptului internațional umanitar, se concluzionează în analiză.
Reamintim că, pe 14 ianuare, Comisia Dumei de Stat pentru investigarea „faptelor de ingerință a statelor străine în afacerile interne ale Rusiei” și-a anunțat intenția de a adopta un pachet de proiecte de lege care vizează „suprimarea activităților ilegale” ale persoanelor și organizațiilor recunoscute în Rusia ca „agenți străini”.
Pentru sesiunea de primăvară, sunt planificate modificări ale Codul contravențiilor administrative care vor permite urmărirea penală a „agenților străini” aflați în străinătate, precum și adoptarea unor măsuri menite să prevină „influența agenților străini” asupra „sistemului de educație și culturalizare” rus, după cum a declarat președintele comisiei, Vasily Piskarev, fără a oferi alte informații.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News