Statele membre ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au aprobat joi noul buget în pofida eforturilor Rusiei, care le-a cerut să voteze împotrivă, pentru a bloca finanţarea unei noi echipe de anchetatori, relatează AFP, transmite Agerpres.
Bugetul OIAC pentru 2020, aprobat de o mare majoritate a statelor membre, prevede fonduri pentru finanţarea unei echipe de identificare şi anchetă (IIT) menită să-i descopere pe responsabilii pentru atacurile cu arme chimice în Siria. Moscova, care a pus sistematic la îndoială veridicitatea informaţiilor privind atacurile chimice din Siria, a făcut apel, împreună cu aliaţii ei, la celelalte state membre să voteze împotriva acestui buget, ceea ce ar fi paralizat funcţionarea organizaţiei cu sediul la Haga.
Bugetul OIAC, în valoare de 71 de milioane de euro, a fost aprobat cu o majoritate largă, cu 106 voturi pentru şi 19 împotrivă, printre care cele ale Rusiei, Siriei şi Chinei. "În lumina acestui rezultat, bugetul pentru 2020 este adoptat", a declarat preşedintele Conferinţei statelor membre.
Înainte de desfăşurarea votului asupra bugetului, cu prilejul unei reuniuni anuale desfăşurate într-o atmosferă tensionată între cele 193 de state membre, SUA au acuzat Rusia de "camuflarea" utilizării armelor chimice de către regimul sirian al lui Bashar al-Assad, aliat al Moscovei. "Rusia ar vrea să-şi exprime cele mai profunde regrete", a declarat un reprezentant rus la finalul votului asupra bugetului. "Încă o dată, ne aflăm într-o situaţie în care mai multe state membre au ales să nu ţină cont de opinia Federaţiei Ruse şi a unui anumit număr de alţi contributori importanţi", a acuzat el.
Siria şi-a exprimat şi ea nemulţumirea, afirmând că "respinge şantajul politic al SUA şi al aliaţilor lor occidentali".
Regatul Unit a salutat în ceea ce-l priveşte aprobarea bugetului, estimând că aceasta reprezintă "un semnal clar de susţinere a organizaţiei şi a muncii sale esenţiale, inclusiv a luptei împotriva utilizării armelor chimice".
Moscova a respins raportul OIAC potrivit căruia regimul sirian a folosit clor într-un atac asupra oraşului Douma, din sudul Siriei, care s-a soldat cu circa 40 de morţi în aprilie 2018, afirmând că este vorba despre o înscenare.
OIAC a primit Premiul Nobel pentru pace în 2013 şi susţine că a eliminat 97% dintre stocurile de arme chimice din lume.
Vezi și: Mike Pompeo: Siria a utilizat arme chimice
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News